Back to top

Jobb csavarni: a csavarzáras borok

A borkedvelők néhány éve még vonakodtak a csavarzáras boroktól, idővel azonban megszokták, sőt, meg is szerették ezt a palackzárási technikát. Egyre több prémium és csúcskategóriás borra jellemző a csavarzáras megoldás, melynek számos előnye van.

A legnagyobb pozitívuma a praktikum, hiszen jóval könnyebb nyitni és zárni a borokat, ráadásul a hűtőben is nagy biztonsággal elfektethetőek a bontott és visszazárt palackok. A műanyagdugóhoz hasonlóan itt sem kell tartanunk a TCA fertőzöttségtől.

A csavarzáras megoldás továbbá hozzájárul az elsődleges gyümölcsös aromák megőrzéséhez is, ugyanis a Sarantin betétnek köszönhetően kevés oxigén kerül a borba.

A másik nagyon elterjedt betét típus, a Saranex betét oxigénáteresztő-képessége hasonló a jó minőségű natúr parafáéhoz, így tökéletesen lehet ezzel is érlelni a vörösborokat. Ennek köszönhető, hogy a borászok már nemcsak a friss, gyümölcsös fehér- és rozéborokat zárják csavarzáras módszerrel, hanem a prémium és akár a szuper prémium vörösborokat is. 

Az eltarthatóságot azonban nem befolyásolja a csavarzár megbontás után: ugyanannyi ideig marad friss, mint a más módon zárt társai.

Ma már nem csak Ausztráliában, Németországban és az Egyesült Államokban tekinthető általános gyakorlatnak a csavarzáras megoldás, de hazánkban is sikerült eloszlatni azt a tévhitet, miszerint csak a parafadugós borok tekinthetők elegánsnak. A csavarzáras borok ráadásul nemcsak elfogadottak, hanem rendkívül keresettek is lettek, melyhez az egyszerű kezelhetőség és a praktikusság mellett a magas minőség is hozzájárult.

Forrás: 
magyarmezogazdasag

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Rengeteg pénzt hoz az új technológia

A precíziós technológia alkalmazásának szükségszerűségét hangsúlyozták a felszólalók a PREGA 2019 nyitónapján. A rendezvényen elhangzott: a magyar mezőgazdaság több száz milliárd forinttal lenne gazdagabb, ha a precíziós technológia teljesen elterjedne a termelésben.

Nő a bioszőlők területe

A világ biotermékpiacát 2016-ban 84,7 milliárd euró értékűre becsülték, ennek 40%-át az Európai Unió teszi ki kb. 34 milliárd euróval. Igen dinamikusan fejlődő piacról van szó, hiszen tíz év alatt megháromszorozódott a világon a biotermékek iránti kereslet.

Viaskodó ölyvcsontvázak, okos talpbetét

Az idei FeHoVa is sok újdonsággal szolgált nemcsak a szűken vett szakmabelieknek, hanem azoknak is, akik érdeklődnek az újdonságok, ritkaságok iránt, melyet a gyártók a horgászok, vadászok munkájának hatékonyabbá, kényelmesebbé tételére fejlesztettek ki. De legalább ekkora vonzerőt jelentett a látogatók számára az immár hagyományos kutyakiállítás is.

Új magyar borászati kifejezések uniós oltalom alatt

Előrelépés történt a magyar borok uniós oltalma területén, ugyanis az Európai Bizottság foglalkozik a már öt éve benyújtott hagyományos magyar borászati kifejezések kérdésével, és hamarosan sor kerülhet ezek hivatalos bejegyzésére - közölte Erdős Norbert fideszes EP-képviselő az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Piros kivi nyert a Fruit Logistica-n

Olasz konzorcium piros kivije nyerte a Fruit Logistica kiállítás Újdonságdíját az idén. Ez a zöldség-gyümölcs ágazat legfontosabb elismerése, amit a berlini kiállítás látogatói szavazata alapján ítélnek oda, az idén már a 14. alkalommal. A Fruit Logistica-n az idén 90 ország több mint 3200 kiállítója mutatkozott be.

Támogatás a szőlőkabóca elleni védekezéshez

Támogatási kérelem nyújtható be március 1-jétől a szőlőültetvényeken megvalósuló amerikai szőlőkabóca elleni megelőző védekezéshez. A Magyar Államkincstárhoz 2019. március 1-31. között lehet benyújtani a szőlőültetvények növényegészségügyi megelőző védekezésére, amely az amerikai szőlőkabóca által terjesztett szőlő aranyszínű sárgaságot okozó fitplazma, terjedését hivatott megelőzni.

Izgalmas gasztrohétvége a Balatonnál

A nagy sikerű 2018-as debütálást követően idén is megrendezésre kerül a Furmint Napok Köveskálon! Furmintra hangolt menüsor, érdekes szakmai előadások, beszélgetések és az ország legizgalmasabb Furmintjai várnak minden kedves érdeklődőt a gasztrofaluként elhíresült balatoni településen.

Szőlőről, borról huszadszor is

Huszadik alkalommal rendezik meg a Szőlészeti és Borászati Konferenciát Egerben február 13. és 15. között.

A növények és az állattok is szenvednek a klímaváltozástól

Egyre több szélsőséges kilengésre, extrém csapadékmennyiségre és hosszan elhúzódó aszályos időszakokra kell felkészülnie az agráriumnak. Milyen változások várhatók a növénytermesztésben és állattenyésztésben?

CyberBor – a megállíthatatlan digitalizáció

A már hagyománnyá és megkerülhetetlen tényezővé vált Borjog és Bormarketing Konferenciát idén március 1-én rendezik meg a budapesti New York Palotában dr. Prónay Bence és Rókusfalvy Pál társszervezésében. Az eseményt évről évre szakmai partnerségben rendezik meg a Miniszterelnökséggel és az Agrárminisztériummal, a Magyar Turisztikai Ügynökséggel és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsával.