Back to top

A tíz legegészségesebb szénhidrátforrás- avagy mivel helyettesíthető a kenyér?

A megfelelő arányú szénhidrát bevitel elengedhetetlen a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz. Nehéz megtalálni az egyensúlyt az elhízáshoz vezető túlzott fogyasztás és a szervezet számára szintén káros szénhidrát-mentes étrend között. A következőkben tíz olyan szénhidrát forrást tárgyalunk, amely nemcsak energiával látja el a szervezetet, hanem más szempontok miatt is egészségesek.

Árpa

A rizs egyik legegészségesebb alternatívája. Oldható rostokat tartalmaz, fogyasztása után pedig hosszabb ideig érezzük magunkat jóllakottnak. Csökkenti a koleszterin- és a vércukor szintet.

Quinoa

Tápanyagban igen gazdag mag. B2 és B6 vitamin tartalma magas, komplex szénhidrátok forrása. Fehérje és rost tartalma is jelentős. Glutén-mentes szánhidrát forrás.

Édesburgonya vagy batáta

Ízletes és tápláló gumó, szénhidrát-tartalma magas. Az A-vitamin, a béta-karotin, a C-vitamin és a kálium egyik leggazdagabb forrása. Magas az antioxidáns tartalma. B2-, B6-, valamint E- vitaminban is gazdag. Alacsony a zsír- és koleszterintartalma, cukorbetegek is fogyaszthatják.

Zab

A teljes kiőrlésű zab az oldható rostokkal segíti az emésztést. Csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát és segíti a vércukorszint csökkentését. Magas az ásványi anyag és antioxidáns tartalma. A fogyókúrázóknak fogyasztása kifejezetten előnyös, mert támogatja a fogyást.

Hajdina

B-vitamincsoport szinte összes tagját tartalmazza. A magas vérnyomás és a székrekedés kezelésére kiváló élelmiszer. Kiemelkedően magas az élelmirost-tartalma. A glutén érzékenyek számára a búzából készített ételek helyettesítésére tökéletesen alkalmas, mert glutén mentes.

Banán

A világ egyik legnépszerűbb gyümölcse, mégis sok ember inkább kerüli a fogyasztását a magas szénhidrát és cukortartalma miatt. Számos jótékony hatása ismert, például csökkenti a vérnyomást és javítja a szív egészségét, illetve növeli azoknak a jótékony baktériumok számát, amelyek segítenek a puffadás elleni küzdelemben. Az élelmiszerek közül az egyik legjobb káliumforrás.

Amaránt vagy disznóparéj

A quinoához nagyon hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, azzal az eltéréssel, hogy több gyulladáscsökkentő anyag található meg benne. Teljes értékű fehérjét és növényi rostokat és kiemelkedő mennyiségű és minőségű vasat tartalmaz. Telítetlen zsírsavakban gazdag.

Makktök (Acorn Squash)

Egy csésze makktök a napi C- vitamin szükséglet 30% -át elégíti ki. Természetesen édes. Rendszeres fogyasztásakor edzés közben több zsír elégetése lehetséges. Rostokban, vitaminban és ásványi anyagban, főleg kalciumban és magnéziumban gazdag.

Cékla

A sötét lila élelmiszerek nagyon erős gyógyító antioxidáns tartalmukról ismertek. Magas nitrát tartalma miatt a szervezetben nitrogén-oxidokat hoz létre, amely a véráramlást segíti elő, ezáltal csökkenti a magas vérnyomás kialakulását. Folsavban gazdag, ezért a kismamák számára a terhesség korai szakaszában előnyös a fogyasztása, mivel számos fejlődési rendellenesség- mint például a nyitott gerinc- kialakulását csökkenti.

Csírázott kenyér

Ez a fajta kenyér liszt helyett lencse és más csírázott szemekből készül. Általában nagyon tápláló magokat, például árpát és kölest tartalmaz. Kimutatták, hogy a csíráztatott kenyér segíti a más élelmiszerekben lévő vitaminok és ásványi anyagok felszívódását.

Forrás: 
www.shlop.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Lengyel marhahús-botrány: a csehek bizalmatlanok

A cseh agrárminiszter szerint Prága továbbra is szükségesnek tartja a lengyel marhahús szigorú ellenőrzését, mert nem bízik a lengyelországi élelmiszerellenőrzési rendszerben.

Felére csökkent a cukrozott üdítők fogyasztása

Ötvenkét százalékkal csökkent a cukrozott üdítők fogyasztása három év alatt Kalifornia államban, ahol 2015-ben vezették be az egészséget károsító italok megadóztatását - derítették ki a Kaliforniai Egyetem kutatói.

Élelmiszer-Higiéniai és –biztonsági rendezvénysorozatot tart a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Élelmiszeripari Igazgatósága az „Együtt az élelmiszeriparért” konferenciasorozat keretében „Élelmiszer-higiénia és -biztonság kis- és közepes vállalkozásoknak” című rendezvényt tart három helyszínen.

6 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom

A kiskereskedelmi üzletek forgalma tavaly decemberben a nyers adat szerint 3,7 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 4,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Ezen belül az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 3,4 százalékkal nőtt a forgalom.

Többet költünk élelmiszerre, mint bármi másra

A magyarok közel fele (46 százalék) úgy véli, jobban áll anyagilag, mint öt évvel korábban. A pénztöbbletből leginkább a kiskereskedelem profitált: 100-ból 42 magyar fogyasztó, saját bevallása szerint, többet költ élelmiszerre, mint öt évvel ezelőtt.

A németek megfeleznék a kidobott élelmiszer mennyiségét

Az élelmiszerhulladék 50 százalékos csökkentését célzó stratégiát fogadott el szerdai ülésén a német kormány, az évente 11 millió tonnás mennyiséget 2030-ig kellene megfelezni.

Termelői piac nyílt Pusztaszeren

A helyben és a környékbeli tanyákon élők régóta felmerülő igényeit kiszolgáló új közösségi térrel gazdagodott Pusztaszer, ahol a kor követelményeinek megfelelő elárusítóhelyen találhat egymásra termelő és fogyasztó – mondta Farkas Sándor országgyűlési képviselő, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a 31 és fél millió forintból kialakított pusztaszeri piactér átadásán.

Ha kistermelőktől vásárolna, ezt az oldalt önnek találták ki

Nem szükséges többé zord téli időben a termelői kispiacon dideregni. Egy vállalkozó kedvű szegedi könyvelő egyszerű megoldása segítségével jóval könnyebben találkozhatnak a kistermelők és vevőik. A Microker új térképes kereső alkalmazása segít a termelőknek és a vevőknek egymásra találni.

Európába jön a zöld csoki

A Nestlé idén tavasszal Európában is bevezeti a Japánban igen népszerű KitKat Matcha zöld teás változatot.

Porosodó pálinkafőzőkkel lenne tele az ország?

Nem tartja életszerűnek a NAV-hoz befolyó adatokat a Pálinka Nemzeti Tanács, a magánfőzésről szóló 2018-as adóhatósági adatokból ugyanis az derül ki, hogy az országban nyilvántartott, magánfőzésre szolgáló lepárlókészülékeknek csak mintegy egyharmadát használták 2018-ban.