Back to top

TOP10: szántóföldi gépek

A német gazdák nemcsak az időjárás előrejelzésére szolgáló meteorológiai barométert figyelik, hanem a DLG (Német Mezőgazdasági Társaság) tagjai körében végzett közvélemény-kutatást is.

Ennek alapján a mezőgazdasági erő- és munkagépgyártók értékeléséről évente készített arculati barométer fontos számukra, amely az általuk gyártott technikai eszközök és a velük kapcsolatos szolgáltatások megítélését, minősítését tükrözi.

A DLG 2014 óta megújult szempontok alapján, új módszertan alkalmazásával, a hazánkban is ismert Kleffmann céggel karöltve végzi éves felmérését a mezőgazdasági gépeket és termelési inputokat gyártók, illetve beszállítók, valamint a különféle szolgáltatók és intézetek vevői megelégedettségéről. Tavaly is mintegy 700 különböző korú, köztük számos nagyobb méretű farmot művelő, szakképzett gazda a márkaismertséget, a márka iránti lojalitást, a márka preferálását, illetve a márkaelégedettségét, valamint a márkaimázs, az innovációs és kommunikációs tevékenységet négy csoportban pontozással értékelte. Kérdéskörönként 0-25, összesen akár 100 ponttal jutalmazhatták az érintett cégóriásokat. Az összeállítást múlt év novemberében, a Hannoverben rendezett EuroTier nemzetközi kiállításon tették közzé.

A halmozott pontszámok alapján a szántóföldi gépeket gyártó mezőgépgyárak sorában az országos tízes lista összetétele nem változott, csak néhány helycsere figyelhető meg a tabellán. Ugyanakkor az összesített bizalmi index a 2017-es 453 pontról 471-re növekedett.

Egymás után harmadszor végzett az első helyen az AGCO konszern európai zászlóshajója, a német Fendt 60 ponttal,

megelőzve az azonos pontszámot (55) elért, szintén multinacionális CLAAS és Amazone cégeket. A dobogósokat a 2017. évi harmadik John Deere követi, amely 3 pont különbséggel szorult a negyedik helyre, utána a Lemken és a Horsch található. A mezőny második felében szinte azonos megítéléssel a Kuhn, a Case IH, a Krone és a Deutz-Fahr szerepel. A listában három kivételtől (John Deere, Case IH, Kuhn) eltekintve domináns német gyártókat találni, ami egyrészt a német gazdák nagyfokú bizalmát jelenti a saját márkákhoz, másrészt a német mezőgépipar erejét is mutatja.

A differenciált értékelésekben néhány érdekes eltérés figyelhető meg a korosztályos és az üzemméret szerinti rangsorokban.

A 30 év alatti gazdák és a középső (41-50 év közötti) generáció körében a Fendt mögött a második az Amazone, harmadik pedig a John Deere lett, de a fiataloknál helyet kapott a Rabe és a Rauch, kiszorítva a Case IH, illetve a Krone márkákat, a középkorúaknál pedig a Krone és a Deutz-Fahr helyett szintén a Rauch, valamint a New Holland fért fel a listára.

Az időseknél az első helyre került a CLAAS, szorosan nyomában a Fendt-tel meg az Amazone-val. A 10 hektár alatti területen gazdálkodók értékelésében minimális különbséggel követi egymást az élen a Fendt, az Amazone és a CLAAS, de a sor végén a Pöttinger szerepel a hiányzó Horsch helyett. A 250-500 hektáros gazdáknál a Fendt után a John Deere és az Amazone a legnépszerűbb márka. Az 1000 hektár feletti területeket reprezentáló, főleg a keleti tartományokban működő gazdaságoknál Fendt, CLAAS és John Deere a sorrend, visszaigazolva ezeknek a márkáknak az élenjáró szerepét.

A német gazdák véleményét tükröző „DLG Imagebarometer 2018” iránymutató lehet a hazai mezőgazdasági termelők, vállalkozások gazdaságainak fejlesztését szolgáló korszerű erő- és munkagépek kiválasztásához. A Top-10 listában szereplő népszerű márkák hazánkban is hozzáférhetők.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Csúszásmentes, hűthető, fűthető padlóelemek

Különleges padlóborításokat, fűtött és hűtött rácspadozatot fejlesztett sertésistállókba a Fournier francia cég. A már szabadalmaztatott megoldás, a Modulo-Therm padozat lehetővé teszi az optimális hőmérsékletű - hűthető, fűthető - zónák tetszés szerinti kialakítását a sertésistállókban.

Két évtizede együtt a korszerű mezőgazdaságért

Húsz esztendeje, azaz 1999. május 19-én alakult meg a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége. Jubileumi közgyűlésüket április 17-én Gödöllőn, a SZIE Gépészmérnöki Karának Tudástranszfer Központjában tartották.

Mobil borfogyasztási szokások: vásárlást segítő applikációk

A borvilág dinamikus terület, folyton mozgásban és változásban van. A Bloomberg 2018-ban végzett felmérést a trendeket keresve, és érdekes megállapításokat tett.

Tovább növelte teljesítményét a német mezőgépipar

A VDMA Landtechnik (Német Gépgyártók Szövetségének Mezőgépszekciója) által készített éves jelentés szerint a német mezőgépipar az elmúlt három évben jelentősen – évenként 9,6 százalékkal – növelte a termelését. Tavaly 8,628 milliárd euró értékben állított elő traktorokat és mezőgazdasági gépeket.

A felső öt százalék termel legtöbbet

Lassan, de biztosan Amerikában is folyik a birtokkoncentráció – derül ki a kormányzat agrárcenzusából. A csökkenő farmszám és a növekvő terület mellett különösen a nagyobb gazdaságok növekvő produktuma szembeötlő.

Életekbe kerül az átgondolatlan kaszálás

A természetbarát gyepgazdálkodás elvének alkalmazása vagy figyelmen kívül hagyása az e területeken élő állatok sorsának kulcsa. Különös nagy a gazdák felelőssége akkor, amikor a kaszálási idő megválasztására kerül a sor: a döntéstől függően számos élőlény pusztulhat el – vagy élhet tovább.

Axiál Gyakorlati Akadémia

A hagyományokat folytatva, az idén immár 8. alkalommal rendezte meg a bajai székhelyű cég az AXIÁL Gyakorlati Akadémiát április 10-én Sárváron.

Tizenhét traktort kötöttek el Ausztriában tavaly, most kapták el őket

Négy román férfit vettek őrizetbe, akik tavaly március és december között tizenhét traktort loptak el Ausztriában. Erdőben rejtették el a gépeket, ott igyekeztek eltüntetni róluk mindent, ami nyomra vezethet.

Jánoshalmi diák a legjobb mezőgépész-technikus

Szerdán véget ért a Mezőgazdasági gépésztechnikus Országos Szakmai Tanulmányi Verseny döntője Vépen. Az első és a harmadik díj is Jánoshalmára, az AM KASzK Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumhoz került.

25 év után vissza a mezőgazdaságba

Takács Béla hosszú idő után tért vissza a mezőgazdaságba – gyermekkorának élményei miatt is –, és egyáltalán nem bánta meg. Bár rengeteget kell dolgoznia, és hetvenedik évét taposva egyelőre csak reménykedni tud a jövőben, minden nap örömmel indul a munkába. Merthogy szerinte az agrárium a kudarcok ellenére is hálás terület, legyen szó akár növénytermesztésről vagy állattenyésztésről.