Back to top

Glifozátból fogyott a legtöbb

Összesen 28 484 tonna növényvédő szert használt fel a magyar mezőgazdaság 2017-ben, derül ki a hatóság jelentéséből. A legtöbbet gyomirtóból (41%), gombaölő (28%) és talajfertőtlenítő szerből (15%) juttattak ki. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal összegzése 53 nagykereskedő cég jelentése alapján készült.

2017-ben a több mint 28 484 tonna felhasznált növényvédő szerből 8679 tonna volt az I. kategóriás, azaz a kizárólag felsőfokú növényvédelmi szakirányú képesítéssel rendelkezők által megvásárolható készítmény,

a többi használatához elég az úgynevezett zöld könyves végzettség, illetve nem különítették el a szabadon felhasználható szereket.

A legnagyobb mennyiségben glifozátot juttattak ki hazánkban, kerekítve 1647 tonnát. Ezt a totális gyomirtót használják a mezőgazdaságon kívül vasúti pályatestek mellett, erdő- és cserjeirtásra, valamint a kiskertekben is népszerű. Csak kevéssel maradt el ettől a kén felhasználása, ami 1262 tonna volt. Harmadik helyen az s-metolaklór áll 646 tonnával, ami ugyancsak gyomirtó, szelektív egyszikűirtó hatóanyag a magról kelő gyomok ellen.

Az első tíz legnagyobb mennyiségben használt hatóanyag sorában ezután gombaölők szerepelnek, a réz-oxiklorid (462 t), a mankoceb (283 t) és a tebukonazol (274 t). Ugyancsak 274 tonna terbutilazin fogyott, ami magról kelő kétszikű gyomok ellen vethető be. A tizes lista végén a réz-hidroxid (264 t), a gyümölcsösökben lemosópermetezésre használt, illetve hatásfokozóként a permetlébe kevert paraffinolaj (237 t), és egyetlen rovarölőként a klórpirifosz szerepel (228 t).

A klórpirifosz felhasználása akkor ugrott meg, amikor uniós előírásra megszűnt a vetőmagok neonikotinoidokkal történő csávázása.

Az első tíz növényvédő hatóanyag adja a teljes felhasználás 57 százalékát.

A hatóság beszámolt a növényvédő szerekhez járó csomagolóanyagokról is, hiszen azok veszélyes hulladékok, külön kell kezelni és gyűjtőhelyre szállítani azokat. Összesen 2562 tonna csomagolóanyag fogyott 2017-ben, 40 százaléka műanyag, 30 százaléka papír volt.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/NÉBIH

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Cirokból származó rovarriasztók

Amerikai kutatók megvizsgálták, hogy a cirok által termelt, flavonoidoknak nevezett vegyületek képesek-e védelmet biztosítani a zöld kukorica-levéltetű (Rhopalosiphum maidis) ellen.

Elő a naptárral: közeleg az év legnagyobb ökoturisztikai programja!

Javában zajlanak az előkészületei a Magyar Nemzeti Parkok Hete programjának, amelyen várhatóan idén is tömegek vesznek majd részt. Utánajártunk, mire számíthatnak azok, akik hazánk különleges természeti értékei közt szeretnék eltölteni szabadidejüket.

Jubileumi vándorgyűlés Gyulajon

Idén a Tolnai-hegyhát déli részén található Lengyel ad otthont az Országos Erdészeti Egyesület Vándorgyűlésének és ahhoz kapcsolódóan az Év Erdésze Verseny döntőjének. A jubileumi 150. Vándorgyűlés terepi programjainak és az Év Erdésze Verseny döntőjének a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. lesz a házigazdája és szervezője.

A tápanyagellátás befolyásolja a vörösborok minőséget

Olaszországban mind nagyobb szerepet kap a szőlőtermesztésben az öntözés, a klímaváltozás közvetlen következményeként. Ezt lehetőségként fogják föl, amivel a vörösborok minőségén is javíthatnak. Tápoldatozással ugyanis térben és időben precíziósan tudják szabályozni a tápanyagellátást, a szőlő fejlődési szakaszaihoz igazítva.

Az agrárszakmák sztárjai

Véget ért a kétnapos Agrár Szakma Sztár fesztivál. Kihirdették az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny és a Szakma Kiváló Tanulója Versenyek eredményeit, a dobogósok személyesen vehették át elismeréseiket.

Csicseriborsó vírus dinnyén

Marokkóban közel 17 ezer hektáron termesztenek görögdinnyét, a termés megközelíti a 620 ezer tonnát. Néhány éve új vírusbetegség ütötte föl a fejét, ami húsbarnulással, valamint a termés torzulásával és megkeményedésével jár. A kórokozó a csicseriborsó klorotikus törpülés vírus (CpCDV), amely a világ meleg éghajlatú vidékein számos növénycsalád tagjait betegíti meg.

Az erdei faválasztékot szállítókat is ellenőrzi a Nébih

Erdei faválaszték szállítása kizárólag szállítójeggyel végezhető. 2019. január elsejétől már csak az új típusú szállítójegy alkalmazható, amelyen a szállítás részleteit a fuvarozóknak kell feltüntetnie és igazolnia. A Nébih a jövőben fokozottan ellenőrzi, hogy a fuvarozók eleget tesznek-e kötelezettségeiknek. A mulasztás komoly szankciókat vonhat maga után.

Méhkockázati monitoring program: szigorúbb ellenőrzés, több mintavétel

Nyolcadik éve zajlik a méhkockázati monitoring program az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) együttműködésében. A vizsgálat a korábbi években méhmérgezéssel érintett körzetekben alkalmazott növényvédelmi technológia hatósági ellenőrzésére irányul. A tavalyi nagy számú méhpusztulásos eset miatt 2019-ben emelt mintaszámmal folytatódik a program.

A mezőgazdaság aranytartaléka az ifjúság

Elsőször rendezi a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara nyolc agrárszakterület országos versenyének döntőjét a Hungexpo Vásárközpontban az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával. Az Agrár Szakma Sztár Fesztiválon emellett 20 agrárszakma mutatkozik be, és ezzel pályaorientációs célokat is szolgál.

Száraz hideg volt kora tavasszal

Az idei tavaszi fagyok nem vertek nagy hullámokat a sajtóban, pedig az alföldi kajszisokat és a szatymazi őszibarackosokat érzékenyen érintette a márciusi visszatérő lehűlés. Egyelőre csak óvatos becslésekre szorítkoznak az érintettek, pontos számokat májusban lehet majd mondani. Fajtánként nagy a különbség, ami az őszibaracknál piaci zavarokhoz vezethet.