Back to top

A légszennyezettség mentális betegségeket okozhat?

Egy Angliában folytatott kutatás szerint minél nagyobb légszennyezettségnek van kitéve valaki, annál nagyobb nála a pszichózis megjelenésének esélye.

A JAMA Psychiatry szaklapban publikált tanulmányból kiderül, hogy a kutatásban 2063 brit tinédzser vett részt, akiknek születésüktől fogva 18 éves korukig figyelték az egészségét. A kamaszok majdnem egyharmada állította, hogy 12 éves kora óta volt már legalább egy pszichotikus élménye, kezdve az enyhe paranoiás érzettől, egészen a súlyos tünetekig, amikor a beteg teljesen elveszíti kapcsolatát a valósággal. Ilyenkor olyan dolgokat hall vagy lát, amit a körülötte lévők nem.

A kutatók megvizsgálták azoknak a helyeknek a légszennyezettségét, ahol a kamaszok legtöbb idejüket töltötték – ez az otthonuk, az iskolájuk vagy a munkahelyük.

Megállapították, hogy azoknak a tinédzsereknek, akik a leginkább légszennyezett területen éltek 27-72 százalékkal nagyobb volt az esélye a pszichotikus megbetegedésekre, mint azoknak, akik kevésbé szennyezett helyen tartózkodtak.

A mértéket a szennyező anyagok típusa és mennyisége is befolyásolja. Azoknak, akik két káros anyag hatásának voltak kitéve – mint például: nitrogén dioxid és nitrogén oxidok –, 60 százalék volt az esélye a pszichotikus élmények megtapasztalására.

Az eredmények szerint a mentális megbetegedés lehetősége fokozatosan nőtt a vidéktől kezdve, a külvároson át a (bel)városig. Azoknak a fiataloknak, akik városi környezetben élnek 94 százalékkal nagyobb eséllyel lehet pszichózisa, mint a vidéken élőknek.

A kutatás kiterjedt a család pszichiátriai hátterére, az anyai pszichózisra, a társadalmi és gazdasági helyzetre, a szomszédság szociális jellemzőire és más tényezőkre is.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy ez egy megfigyelésen alapuló kutatás volt, ami rámutat bizonyos összefüggésekre, de nem bizonyítja az ok-okozatiságot.

„Ebből az egy tanulmányból nem vonhatjuk le azt a következtetést, hogy a légszennyezettség pszichózist okoz.” - mondta az egyik szerző, Dr. Helen L. Fisher, aki a King`s College London kutató pszichológusa. „A tanulmány csak azt mondja ki, hogy ez a két dolog gyakran együtt fordul elő.” - tette hozzá Helen.

Forrás: 
nytimes.com/cnn.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A méhcsípések dícsérete

A méhcsípéssel való gyógyítás az ősi hagyományokat köti össze a modern kor természetgyógyászatával. Alkalmazása a legyengült immunrendszert erősíti. Legyünk óvatosak, csak kiképzett szakember által felügyelt terápiában vegyünk részt. Hatékonyságának feltétele, hogy az életmódunkon és táplálkozásunkon is szükséges változtatnunk. Továbbá el kell érnünk, hogy alvásunk megfelelően pihentető legyen.

Csomagolóanyag banánlevélből

Az ázsiai térségben nagy erőfeszítéseket tesznek a hulladék minél nagyobb arányú újraföldolgozására, illetve műanyag kiváltására. Vietnámban több szupermarketlánc csatlakozott a műanyaghulladék-csökkentési kampányhoz, és a trópusi vidékeken könnyen beszerezhető, hulladéknak számító banánlevelekbe csomagolják a zöldségféléket.

Elő a naptárral: közeleg az év legnagyobb ökoturisztikai programja!

Javában zajlanak az előkészületei a Magyar Nemzeti Parkok Hete programjának, amelyen várhatóan idén is tömegek vesznek majd részt. Utánajártunk, mire számíthatnak azok, akik hazánk különleges természeti értékei közt szeretnék eltölteni szabadidejüket.

Gluténmentes ételek az éttermekben?

Az élelmiszerekben még egy egészen kis mennyiségű glutén is gondot okoz a lisztérzékenységtől szenvedők számára, és az éttermek azok, ahol a legnehezebb elkerülni a glutén fogyasztását.

Egy rövid kilovaglás is aranyat ér a lónak

Egy új kutatás szerint már napi 25 perc kevésbé megerőltető mozgás is jótékony hatással lehet a lovak egészségére, függetlenül attól, hozzájárul-e a súlyvesztésükhöz vagy sem.

Gombákkal a veszélyes hulladék-szennyezések ellen

A mikoremediáció egy folyamat, melynek során gombákat használnak fel arra, hogy a talajból a mérgező vegyületeket – a vízből pedig a nehézfémeket – kivonják. A kutatók szerint a gombák a gombafonalak segítségével sokkal hatékonyabban végzik a ”takarítást”, mint a baktériumok vagy a növények.

Így csökkenthetik a városban élők a stresszhormonokat

Egy amerikai kutatás szerint a városban élőknek elég mindössze napi húsz percet a szabadban tölteniük. Ezzel jelentősen csökkenthetik a stresszhormon szintjüket.

Miért dorombolnak a macskák?

A macskák általában akkor dorombolnak, ha simogatjuk őket. Azonban a dorombolás nemcsak az elégedettség jele, hanem egy kommunikációs forma is, ami sokkal bonyolultabb, mint azt idáig sejtettük.

A víz lesz az idei gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál kiemelt témája

A víz lesz a kiemelt témája az V. Nemzetközi Természetfilm Fesztiválnak, amelyet május 24. és 26. között rendeznek meg Gödöllőn. A rendezvény fővédnöke Áder János köztársasági elnök - közölték a szervezők az MTI-vel.

Életekbe kerül az átgondolatlan kaszálás

A természetbarát gyepgazdálkodás elvének alkalmazása vagy figyelmen kívül hagyása az e területeken élő állatok sorsának kulcsa. Különös nagy a gazdák felelőssége akkor, amikor a kaszálási idő megválasztására kerül a sor: a döntéstől függően számos élőlény pusztulhat el – vagy élhet tovább.