Január elsején Bulgária veszi át az EU elnökségét fél évre, ez is aktualitást ad annak, hogy partnerországként hívták Európa – és a világ – legnagyobb mezőgazdasági, élelmiszeripari és kertészeti kiállítására, a január 19–28. között rendezendő berlini Nemzetközi Zöld Hétre (Internationale Grüne Woche). Na meg persze az, hogy a napfényes balkáni ország mindig is híres volt a mezőgazdaságáról.
A beharangozó sajtóanyag négy olyan „bulgarikumot” emel ki, amivel feltétlenül érdemes megismerkedniük a Berlinbe látogatóknak: a világszerte híres rózsaolajat, a rendkívül jó hírű tejtermékek készítésében kulcsszerepet játszó, kizárólag Bulgária térségében előforduló Lactobacillus bulgaricus baktériumot, valamint a változatos konyhaművészetet és a világszínvonalú borászatot.
Németországban ha élelmiszerről van szó, akkor nem kerülhető meg a biotermesztés kérdése, ezért arra is kitér az ismertető, hogy a partnerországnak fenntartott csarnokban számos terméket bio minőségben is kínál majd a több mint háromtucat kiállító, mivel Bulgáriában meglehetősen jó az ökológiai gazdálkodás megítélése és sokan foglalkoznak vele. Lesz például bioméz, bio-gyümölcslevek, biozöldségek és -gyümölcsök, bio-húskészítmények, de még bio-rózsaolaj is.