0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 17.

Együtt gondolkodnak

Bár a keceliek többsége jelenleg is művel szőlőt, az ágazat jelentősége, jövedelmezősége korántsem akkora, mint néhány évtizede, elsősorban a borpiacon tapasztalható visszásságok miatt. Mácsai István ez utóbbiból indíttatva helyezte gazdálkodásában a...

Az állattenyésztésből kikerülve Mácsai István a borhamisítási botrányig csak a szőlő- és bortermelésben gondolkodott. Ennek a számlájára is írható, hogy a jelenleg művelt 200 hektár szántója mintegy 80 parcellában fekszik, és a talajtípus szerint is igen változatos, komolyan megnehezítve a munkát és a munkaszervezést.

– A szétszabdaltság miatt az egységes kérelem beadása sem egyszerű, nem is birkóznék meg vele Kornóczi János segítsége nélkül, aki akkor szinte egy napig csak velem foglalatoskodik. De sajnos még így is nagy az esélye annak, hogy más hibájából túligénylés fordul elő a blokkban – sorolta a gazdálkodó.
A keceli gazdálkodó a szántóföldi növénytermesztés mellett 5,5 hektár szőlő-, 3,5 hektár szilva-, 1,5 hektár alma- és 1 hektár bodzaültetvényt művel, melyek mindegyikét támogatással telepítette. Két alkalommal gépvásárláshoz is igényelt uniós támogatást. Már az előző öt évében is csatlakozott az agrár-környezetgazdálkodási (AKG) programhoz, mégis elég sokat hezitált, mielőtt beadta támogatási kérelmét a jelenlegi AKG-ra. Elsősorban az integrált szántóföldi növénytermesztési programmal kapcsolatban merültek fel kérdései, hogy a térségben jellemző, az AKG keretében viszont bizonyos területi korlátokkal termeszthető búza, kukorica és napraforgó mellé milyen fajt válasszon. Állattenyésztés híján a szálas takarmány nem jöhetett szóba, így választotta a repcét, és az eredmények biztatók.

Mácsai István többször is átbeszélte a tanácsadóval a lehetőségeket, együtt mérlegelték az előnyöket és kötelezettségeket, mielőtt az AKG-ról döntött. Vesztenivalója nem sok volt, annál többet nyerhetett, és szerencsére nyert is azzal, hogy teljes területével részt vehet az AKG programban. A munkát és költségeket növelő technológiai kötelezettségek egy részét, mint a köztudottan áldásos hatású mély-talajlazítást, már eddig is alkalmazta, ahogyan a vetésváltásra is ügyelt, a növényvédelmet pedig a Keceli Hegyközség előrejelzésére alapozta. A gazdálkodási napló naprakész vezetése pedig a térség nitrát érzékenysége miatt az AKG nélkül is kötelező lenne.

Valószínűleg a kamarai tanácsadók szakmai érveinek is köszönhető, hogy több mint 200 szőlőtermesztő gazdálkodik a településen az AKG program előírásait betartva, és kellő jártasság híján többségük a támogatási és kifizetési kérelmek benyújtásához is Kornóczi János segítségét kéri. Talán sokat elárul a jelenlegi piaci és gazdasági helyzetről, hogy nagyjából 1000 hektár szőlőt vágtak ki támogatással az utóbbi öt évben a város határában. Jó hír viszont, hogy mintegy 200 hektárra kértek telepítési engedélyt tavaly.

– Már túl vagyunk a tanulóéveken, a termelők pontosan tudják a feladataikat, de természetesen továbbra is felhívjuk figyelmüket a határidőkre, például – érés előtt – a kötelező levélanalízishez szükséges minták beküldése időszerű, és naprakészen kell könyvelni az aratási adatokat is a gazdálkodási naplóba. Szakmailag sincsenek magukra hagyva, hiszen a helyi termelői szervezet rendszeresen tart fórumokat, bemutatókat, az ügyfélszolgálati irodánkban pedig szakkönyveket is találnak. Mácsai István legutóbb a bodzafajtákról tájékozódott az egyik kiadványunkból, a tavaly uniós támogatással kivágott öt hektár szőlő egy részét ugyanis valószínűleg a viszonylag kis ráfordítást igénylő, piacos bodzával pótolja majd. Az AKG keretében lehetőség van ugyanis kultúraváltásra, a lényeg az, hogy arra egy éven belül kerüljön sor és egy növényfaj csak az adott célprogramhoz tartozó másik fajjal helyettesíthető –hangsúlyozta a tanácsadó.
Mácsai István szerint sok előnye van a több lábon állásnak, a sok feladat azonban megosztja a figyelmet. Így talán jól is jött tavaly, hogy a szőlő felét kivágta, így több energiát fordíthatott a repcére. – A terület növelésére mindenképpen szükség lenne, ahogyan időszerű a tárolók korszerűsítése is. Várom tehát az adandó alkalmakat, a lelki erőt pedig az adja a fejlesztésekhez, hogy építhetek két agrármérnök lányomra – fogalmazott Mácsai István a terveiről szólva.

Magyar Agrárkamara Gazdálkodói Információs Szolgálat
Hasznos információkért látogassa meg
a www.kolcsonosmegfeleltetes.eu
és a http://umvp.agrarkamara.hu oldalakat.

Forrás: