0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 14.

Előtérben a minőség

Tízszeres bevétel, tízszeres munkával és tízszeres kockázattal. A makói Jancsik János szerint nagyon leegyszerűsítve ennyivel különbözik a szántóföldi zöldségek termesztése a gabona- vagy a takarmányfélékétől. De persze nem feledkezhetünk el arról a ...

Jancsik János 25 éve gazdálkodik önállóan, és mindig is termesztett zöldségféléket. A térségnek hírnevet adó vöröshagyma azonban idővel kikerült a választékából, nagyobb hangsúlyt kapott viszont a fokhagyma és a petrezselyem. Az utóbbi főként az akkoriban felfelé ívelő Móra¬kert Szövetkezet piacpolitikájának, technológiai segítségének köszönhetően. Jelenleg is ez a két zöldségfaj a meghatározó a gazdálkodásában, csak az értékesítési csatornák változtak. A kezdeti 3–4 hektáros gazdaság mostanra 60 hektárosra bővült, melynek mintegy egynegyede a zöldségféle, a többi területet pedig a vetésváltáshoz szükséges gabonaféle, kukorica foglalja el. A családi vállalkozás emellett felvásárlással is foglalkozik, és választékbővítésként céklát, feketeretket, meg pasztinákot termeszt.

– A búza és a kukorica az idén hozta a vártat, a zöldségfélék hozamai és minősége is elfogadható, azonban az előző évek szélsőséges időjárása – 2009-ben az aszály, tavaly a jégverés, idén tavasszal pedig a belvíz –, valamint a növényvédelmi gondok és kintlévőségek sajnos a mi vállalkozásunk pénzügyi helyzetét is gyengítették. Közben ugyanis a hiteleinket is törleszteni kell, amiket a fejlesztéseinkre felvettünk – sorolta Jancsik János.

Az utóbbi négy évben a családi vállalkozás napi 3–5 tonna mosott zöldség előkészítését, valamint az 50 tonnás hűtőtárolást lehetővé tevő beruházást valósított meg, hogy egész évben kiváló minőségű petrezselyemgyökérrel és fokhagymával lássa el kereskedelmi partnereit. De ehhez mindenekelőtt kiváló alapanyagra van szükség. Ezért fordít a termelő kitüntetett figyelmet a termesztéstechnológiai lépésekre (talaj-előkészítés, vetés, öntözés, növényvédelem, betakarítás), és költött viszonylag sokat a talajművelő és növényápoló gépekre. Gépparkjuk teljes, legutóbbi beruházásuk a közösségi gépvásárlással beszerzett pneumatikus aprómag-vetőgép volt, mely egyik feltétele az egyenletes állománynak. De a koraiság is kulcskérdés, hiszen a szezon kezdetén akár kétszeres árak is elérhetők. Ezért vetik például a petrezselymet bakhátakba, melyhez szintén rendelkeznek a megfelelő gépekkel. A minőség érdekében nem mondtak le a kézi szedésről, noha a 40–50 szezonális munkás alkalmazása jóval költségesebb és körülményesebb a gépi betakarításnál.

Öt évig részesei voltak az AKG integrált szántóföldi növénytermesztési célprogramjának, melynek a termelő szerint a támogatás mellett talán az egyik legfontosabb hozadéka, hogy a gazdákat még nagyobb odafigyelésre tanítja/kényszeríti a növényvédelem terén.

A folyamatos ellátás érdekében fokhagymából tavaszi és őszi szaporításút egyaránt termesztenek. A petrezselyem zömét fehérre mosott, négy osztályba sorolt kilós gyökérként adják el, de tavasszal a levelével együtt csomózva is értékesítik.

Jancsik János igazi közösségi ember, egyebek között a helyi gazdakör elnöke. Hisz ugyanis a termelői összefogás erejében, melynek esetükben legutóbbi kézzelfogható eredménye annak a csatornának a megépítése, amivel 250 hektárról sikerült a belvizet leengedni. A termelői találkozókon Fehér Attila is részt vesz, így biztos, hogy nem feledkeznek meg a gazdálkodók a támogatási kötelezettségeikről sem. Jancsik János a kamarai tanácsadó segítségével nyújtotta be a vis maior jelentést, és a terület alapú támogatási kérelmet ugyancsak együtt továbbítják évről évre a Gazdálkodói Információs Szolgálat ügyfélszolgálati irodájából.

– A következő év elején a gazdálkodó uniós gépvásárlási támogatása miatt a monitoring adatszolgáltatás lesz az időszerű feladat. De sokan érdeklődéssel várják az állami földek haszonbérbe adásának pályázati kiírását is. Ez Jancsik Jánosnak is segíthetne, hogy a szerinte ideális méretűre, azaz mintegy kétszeresére növelje a művelt területét, melyben arányosan növekedne a zöldségfélék termesztése is. A géppark mindezt lehetővé teszi, és három fia is jó alapot teremt a gazdaság növeléséhez. A kereskedelmet és marketinget már most is az egyik fiú szervezi – mondta Fehér Attila.

Magyar Agrárkamara Gazdálkodói Információs Szolgálat
Hasznos információkért látogassa meg
a www.kolcsonosmegfeleltetes.eu
és a http://umvp.agrarkamara.hu oldalakat.

Forrás: