Süssünk-főzzünk zsírral!
A fogyasztók a zsiradékot, ezen belül is az állati eredetűt nem tartják egészségesnek. Magas energiatartalmuk miatt a zsíroknak és olajoknak a nehéz fizikai munkát végzők étrendjében lehet nagyobb szerepe. Manapság a népesség nagy része nem végez ilyen munkát a fejlett országokban. Az állati zsiradéknak azonban van egy nagy előnye a növényi olajokkal szemben. Döntően telített zsírsavak alkotják, míg a növényi olajokban több a telítetlen. A telítetlen zsírsavaknak hő hatására könnyebben megváltozhat a térbeli szerkezetük, transz-zsírsavak keletkezhetnek belőlük. A telített zsírsavak hőstabilabbak. Az emberi és állati szervezet a transz-zsírsavakat képtelen bontani, és az egészségre gyakorolt hatásuk ismeretlen. Itt léphet be a képbe a vietnámi sertés – nem mellékesen igen ízletes zsírja!
A „modern kultúrák” elszakadtak a természettől és az élelmiszer-előállítástól. Ahogy én látom, Európa-szerte kezd visszatérni a helyileg – akár saját fogyasztásra, akár eladásra – előállított élelmiszerek becsülete. A nagyüzemi állattenyésztés is egészséges élelmiszert állít elő, a kisüzemi vagy háztáji körülményekben azonban megfelelő tudás birtokában könnyebben meg lehet valósítani a legmagasabb minőségi kategóriájú élelmiszertermelést. Helyesen járunk el, ha az „az vagy, amit megeszel” mondáshoz tartjuk magunkat, és magas minőségű élelmiszert fogyasztunk. Ennek sokszor anyagi akadályai vannak, amit az igen szerény igényű vietnámi sertés tartásával és fogyasztásával jobb irányba tudunk billenteni.
Kónya Gergő
Állattenyésztő Msc. hallgató Kaposvári Egyetem
További érdekes cikkek:
Generációváltó sertésfarm Gerendáson
Így lehet környezetbarát módon takarmányozni az állatjólétet szem előtt tartva