0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2023. november 28.

Így lehet környezetbarát módon takarmányozni az állatjólétet szem előtt tartva

Az alacsony fehérjetartalmú takarmánnyal etetett sertések esetében több nem kívánatos viselkedési formát írtak le. A Wageningen Egyetemen végzett tanulmányban azonban megoldást találtak arra, hogy ezeket kiküszöböljék.

A környezetgazdagítási elemek lévén csökkenthető a sertések nem kívánatos viselkedése, mint a fül- vagy farokrágás. Emiatt először különböző játékok és rágható tárgyak biztosításával próbálták ellensúlyozni az alacsony fehérjetartalmú takarmányon tartott állatok negatív viselkedését.

Azonban a módszer csak pár hétig működött, ezután újra kezdődött a farok- és fülrágás, annak ellenére, hogy a sertések továbbra is ragaszkodtak és használták ezeket a tárgyakat

– írja a Phys.org.

Fotó: Csatlós Norbert

Aminosav takarmány kiegészítő

„Ez nem jelenti azt, hogy a környezetgazdagítási elemek nem fontosak a sertések számára, de megmutatja, hogy további intézkedések szükségesek az alacsony fehérjetartalmú takarmánnyal etetett állatok jóllétének biztosításához” – mondta el Ilaria Minussi kutató. Az extra esszenciális aminosavat tartalmazó takarmány kiegészítő hatásosnak bizonyult hosszú távon a nem kívánatos viselkedési formák kordában tartásához.

Az takarmány kiegészítővel illetve a magas fehérjetartalmú takarmánnyal etetett sertések közt nem találtak eltérést a harapdálás illetve a rajtuk lévő sebek számában.

Ez alapján kijelenthető, hogy nyugodtan lehet alacsony fehérjetartalmú takarmánnyal nevelni a sertéseket állatjóléti rizikó nélkül, amennyiben kapnak aminosav tartalmú kiegészítést.

Azonban az egyes állatok aminosav-igénye eltérő lehet, például az egészségi állapotuktól függően. További tanulmányok szükségesek ahhoz, hogy megállapítsák, képesek-e a sertések ösztönösen a magasabb aminosav tartalmú takarmányt választani ha szükségük van rá, amennyiben választási lehetőséget biztosítanak számukra.

Környezetbarát, de állatjóléti aggályokat vet fel

A sertések alacsony fehérjetartalmú takarmánnyal etetése egyre elterjedtebb gyakorlat a hús-előállítás környezeti terhelésének csökkentése érdekében. Az ilyen takarmányozás például csökkenti a környezet nitrogénterhelését, ami napjainkban kardinális kérdés. Azonban a Wageningen Egyetem kutatása rámutatott, hogy ez az étrend az állatok jóléte szempontjából aggályos lehet, mivel növeli az agresszív viselkedési formákat, mint a fül- és farokrágást.

Minussi kiemelte:

„A fehérje mennyiségének csökkentése a sertések étrendjében nyilvánvalóan jótékony hatással van a környezetre, azonban állatjóléti problémákat vet fel. Ezért nagyon fontos, hogy erre megoldást találjunk.”
Forrás: Phys.org

Magazin ajánló: