0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 20.

Vietnámi malac – Értéke a zsírja és a szaporasága

Az almok mérete igen változó, 2-15 vietnámi malac születhet egyszerre. A vietnámi csüngőhasú sertés az ázsiai sertésfajták sajátosságait hordozó, kisméretű, könnyen és nagymértékben zsírosodó sertésfajta.

Vietnámi malacA vietnámi csüngőhasú sertés az ázsiai sertésfajták sajátosságait hordozó, kisméretű, könnyen és nagymértékben zsírosodó sertésfajta. Lábai rövidek, háta hajlott. A vietnámi malac orra rövid, pofája ráncos, fülei kicsinyek és felfelé állóak. Jellemző rá a nagy toka. Földig érő hasa oly nagy lehet, hogy már akadályozza a mozgásban.

Farka egyenes, és bojtban végződik

Kifejlett kori súlya átlagosan 60 kg, de akár a 120 kg-ot is elérheti. Mérete és elzsírosodása nagyban függ a takarmányozástól. Színe többnyire egyszínű fekete, de akadnak feketetarkák is. A pöttyös, túlnyomóan vagy teljesen fehér és vörös egyedek más fajtába tartozó ősökről árulkodnak.

Vietnámi malac – Kanszag ellen herélés

Az ivarzásában szezonalitás figyelhető meg, évente egyszer vagy kétszer fial. A vemhességi ideje és ivari ciklusának hossza a többi sertésével azonos, 115, illetve 21 nap. A vemhesség ideje, főképp idősebb korban, akár 140 napig is elhúzódhat. A kocával együtt tartott kan csak az első sikeres ugrásig hajt, aztán békén hagyja párját. A kan nem bántja a fias kocát és a malacokat sem. Ha a kan külön van tartva, akkor egy szezonon belül a második ivarzáskor célszerű búgatni a tűrési reflex kialakulása után 12-16 órával. A reflex során a koca tűri, hogy ráüljenek a hátára. Ha rátesszük a kezünket a hátára, akkor begörbíti.

Az almok mérete igen változó, 2-15 malac születhet egyszerre. A nagyszámú almok gyakoribbak, kb. 10 vietnámi malac felnevelésére számíthatunk kocánként és fialásonként. Az ivarérése a hússertésekhez viszonyítva hamarabb bekövetkezik, de a nagy alomszám miatt 8-10 hónapos kor előtt nem érdemes búgatni a koca egészsége érdekében.

7-8 pár szimmetrikusan elhelyeződő hibátlan csecsbimbója van. A rejtett heréjűség és sérv nem jellemző a fajtára. Ha mégis előfordulna, ezeket az egyedeket nem szabad tenyésztésbe venni, mert ezt örökítik. A herélést mindenképp el kell végezni. Hallottam olyan véleményt, hogy a fajta kanszagmentes, de nem érdemes kísérletezni. Mások szerint elviselhetetlen kanszaga van a húsának. A hússertéseknél a kanszag mértéke egyrészt egyedfüggő, másrészt vannak rá kevésbé és jobban érzékeny emberek is.

Hideg ellen bőséges almozás

A malacoknak kéthetes kortól lehet szilárd táplálékot adni. A választást 8-10 hetesen érdemes végezni. Alacsony húshozama és könnyű elzsírosodása miatt a zsírhasznosítású sertésekhez kell sorolnunk. Hallottam olyan sertéstartóról, aki azért tartott egy-egy vietnámit, hogy a hússertések alacsonyabb zsírtermelését így kompenzálja. Gyakorlatilag minden ehető dolgot elfogyaszt. A tenyésztésre szánt és tenyésztésbe vett kocák elhízását ajánlatos elkerülni, mert ez oka lehet az alacsony alomszámnak. Az elhízást magasabb rosttartalmú takarmányozással (zöldségek, fű) lehet kordában tartani. A gyümölcsök cukortartalmáról nem szabad elfeledkeznünk! Ezt a napi energia-felvételnél számításba kell vennünk.

A kanoknál is nagyon oda kell figyelni az elhízásra, mert könnyen megeshet, hogy túlsúlyos kanunk egész egyszerűen képtelen lesz ugrani.

Nem érdemes intenzíven takarmányozni, ezt termelésével nem tudja meghálálni. Másrészt hús-, és zsírminősége meg is kívánja a változatos, extenzív takarmányozást. Előnye szerény igényeiből adódik. Mi kiskorában adtunk neki kevés tápot, aztán kukoricát, búzát, zöldséghulladékot is kapott. Fontos, hogy mindig legyen előtte víz, mert a fajta sokat iszik. Gyenge pontja, hogy nem szereti a hideget. Ezt bőséges almozással tudjuk ellensúlyozni.

Forrás: Kistermelők Lapja

Magazin ajánló: