0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 14.

A növényorvos tanácsai a szőlőben

Fordítsunk nagy figyelmet a szőlő lemosó permetezésére. Ezzel jól gyéríthetjük a kórokozókat, a kártevőket, hatékonyabban megvédhetjük a tőkéket.

Fakadás után a vesszőkön áttelelő lisztharmatgomba, a rügyekben, a tőke repedéseiben áttelelt atkakártevők (szőlő-levélatka, szőlő-gubacsatka, kétfoltos takácsatka, piros gyümölcsfa-takácsatka, szilva-takácsatka), az akác-pajzstetű, a baktériumos vesszőgolyva és a kordonkarelhalás (gyűjtőnevén esca) gomba kórokozói ellen tudunk és kell is védekezni.
A kordonkarelhalás tünetei többfélék, a hajtások növekedése lelassul, a levelek kicsik maradnak, és a lombozat is kisebb,később a főerek között megnyúlt sárga,közepükön vörösbarna foltok keletkeznek,majd nyáron a hajtások hirtelen elszáradnak. Vannak esetek, amikor nincs levéltünet. A kórokozók a szállító edénynyalábokat támadják meg, a beteg részeknél átvágva a kart, a keresztmetszetben elbarnulásokat láthatunk, de ekkor már késő.
Mit tegyünk a megelőzés érdekében?
– Ne terheljük túl a tőkéket.
– Legyen harmonikus a tápanyagok pótlása.
– A beteg részeket, vagy tőkéket szigorúan távolítsuk el.
– A sebeket sebkezelő anyaggal zárjuk le (pl. Fagél).
– Végezzünk lemosó permetezést a táblázatban szereplő valamelyik réztartalmú,vagy itt felsorolt készítménnyel: pl. BordóiléNeo SC, Copac Flow, Cuproxat FW, Champion 50 WP, Kocide 2000, Funguran OH50 WP, Joker 77, Nordox 75 WG, Rézkol400 FW, Rézmax stb.

Forrás: