0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 14.

Tejpiaci körkép

Magyarországon a nyers tej országos termelői átlagára kilogrammonként 75,89 forint volt szeptemberben, ami 24 százalékos csökkenést jelent az előző év azonos hónapjához képest. A nyers tej felvásárlása 8 százalékkal nőtt ugyanekkor.

A zsírtartalom 0,08 százalékpontos és a fehérjetartalom 0,09 százalékpontos javulása hozzájárult a nyers tej árának 1 százalékos növekedéséhez szeptemberben az előző hónaphoz képest.
Az olaszországi Veronában a nyers tej azonnali (spot) piaci ára áfa nélkül, szállítási költséggel a 36–43. hét között nem változott jelentősen, 35,5 euró/100 kg volt. Magyarországon a nyers tej kiviteli ára kilogrammonként 83,78 forint volt szeptemberben, egy év alatt 22 százalékkal esett, és 10 százalékkal haladta meg a belpiaci árat. Az AKI PÁIR adatai szerint a nyers tej kiszállítása 8 százalékkal csökkent a vizsgált időszakban, ezen belül a termelők és a kereskedők 2 százalékkal, a feldolgozók 17 százalékkal kevesebb nyers tejet exportáltak. A termelők és a kereskedők nyerstej-kivitele 79 százalékkal haladta meg a feldolgozókét.
A világpiacon a teljes tejpor értékesítési ára (FOB Óceánia) 2015 41. hetén 60 százalékkal, a sovány tejporé 43 százalékkal, az ömlesztett vajé 21 százalékkal, a Cheddar sajté 10 százalékkal nőtt a 31. hetihez viszonyítva.
Az Európai Bizottság októberi előrevetítése szerint az EU tejfelvásárlása 1,1 százalékkal haladhatja meg idén az egy évvel korábbit és 2016-ban további 0,9 százalékos növekedésre lehet számítani.
Az EU-ban a vaj termelése 5 százalékkal haladhatja meg az idén az egy évvel korábbit. A vaj többlettermelését könnyedén felszívja a belpiaci fogyasztás. Várhatóan a vaj piaci részesedést szerez a margarintól. A vaj és a vajzsír exportja 150 ezer tonnát érhet el 2015-ben, 13 százalékkal haladhatja meg az egy évvel korábbit. A kivitel Szaúd-Arábiába, az USA-ba, Egyiptomba és Szingapúrba bővülhet.
Az EU soványtejpor-termelése 8 százalékkal nőhet az idén. A sovány tejpor exportja 9 százalékkal emelkedett az év első hét hónapjában, szintén az egy évvel korábbihoz képest.
Az EU sajtexportja az orosz piac elvesztése miatt 11 százalékkal csökkent az év első hét hónapjában az előző év azonos idő-szakához viszonyítva, azonban a más célpiacokra irányuló kivitel nőtt, éves szinten összesen 4,5 százalékkal, 687 ezer tonnára csökkenhet.
A teljes tejpor előállítása várhatóan azért csökken az idén, mivel erős az új-zélanddal folyó verseny, alacsonyabb a kínai kereslet és a tejfeldolgozók inkább sovány tejport és vajat gyártanak. A teljes tejpor termelése várhatóan 4,5 százalékkal, a belpiaci felhasználása 5 százalékkal, az exportja 4 százalékkal csökkenhet az idén a 2014. évihez viszonyítva. (Képünk illusztráció.)

Forrás: