0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 14.

Emelkedik a nyers tej kiviteli ára

Magyarországon a nyers tej országos termelői átlagára kilogrammonként 65,98 forint volt 2016 júniusában. A zsírtartalom 0,07 százalékpontos, a fehérjetartalom 0,05 százalékpontos romlása és az alapár 1 százalékos mérséklődése miatt a nyers tej átlagá...

Az Európai Bizottság adatai szerint vajból továbbra sem érkezett intervenciós felajánlás. A vaj magántárolási készlete 2016. május végén 92 548 tonna, a sovány tejporé 33 756 tonna, a sajté 26 772 tonna, a sovány tejpor intervenciós készlete 225 694 tonna volt. A sovány tejpor termelésének 26 százalékát intervenciós raktárakba, 0,1 százalékát magántárolási raktárakba, a vaj termelésének 4 százalékát magántárolási raktárakba ajánlották fel az év első öt hónapjában. Az EU-ban a nyers tej árának év eleje óta megfigyelhető csökkenése és ezzel egy időben a takarmányárak, különösen a szójadara árának növekedése miatt tovább mérséklődött a tejtermelők árbevétele. A tejtermelők néhány hónapig még kitartottak a hitelek törlesztése miatt, azonban az elmúlt hónapokban már elkezdték levágni a teheneik egy részét. Az Eurostat adatai szerint a tehenek vágása az Európai Unióban 6 százalékkal, az EU-15-ben 5 százalékkal, míg az EU-13-ban 13 százalékkal nőtt az év első négy hónapjában az előző év azonos időszakához képest. A legtöbb tehenet (86%) a régi tagországokban küldték a vágóhídra. Az AKI vágási statisztikája szerint Magyarországon az év első öt hónapjában 1 százalékkal több tehenet vágtak az előző év azonos időszakához viszonyítva. Hazánkban a tejfelvásárlás az év első öt hónapjában 2 százalékkal bővült a KSH adatai szerint.

Az Európai Unióban a tejtermelés 1,3 százalékkal, 165,7 millió tonnára, a tejfelvásárlás 1,4 százalékkal, 153,8 millió tonnára nőhet 2016-ban az előző évihez képest. A tejfelvásárlás bővülése az év első négy hónapjában 5,5 százalék volt, a növekedés ezt követően lelassult, és a tejfelvásárlás az év második felében már elmaradhat az egy évvel korábbitól. Az unió soványtejpor-termelése 4,6 százalékkal, 1,6 millió tonnás rekordszintre emelkedhet az idén. Az export a második félévben élénkülhet, de éves szinten 3,5 százalékkal maradhat el az egy évvel korábbitól. A belpiaci felhasználás kismértékű, 1 százalék alatti csökkenése miatt a sovány tejpor év végi zárókészlete 550 ezer tonnára emelkedhet, amelyből az intervenciós raktárakban 430 ezer tonnát helyezhetnek el. Az EU-ban a vaj termelése várhatóan további 3 százalékkal nő az idei évben. Az idei már a második év lehet, amikor az Európai Unió vaj és a vajolaj exportja emelkedhet – közel 30 százalékkal –, és elérheti a 230 ezer tonnát. Az egy főre jutó fogyasztás 2 százalékkal növekedhet, míg a magántárolási készletek enyhén csökkenhetnek év végéig. Az unió sajttermelése 1,6 százalékkal nőhet 2016-ban, amit az export 9 százalékos és a belpiaci fogyasztás 1,2 százalékos növekedése ösztönöz. Az EU Japánba és Dél-Koreába irányuló sajtexportja jelentősen nőtt az év első négy hónapjában az egy évvel korábbihoz képest. Ebből kiindulva a szakértők úgy vélik, hogy az EU sajtexportja idén eléri az oroszországi importtilalom előtti szintet. A sajttermelés jövőre további 1,2 százalékkal nőhet, amit elsősorban a belpiaci felhasználás növekedése tesz lehetővé, az export bővülése ugyanis 2 százalékra lassulhat.

MerkenMerken

MerkenMerken

Forrás: