0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 30.

A világ egyik legkisebb törpetyúkja az antwerpeni szakállas

Az utóbbi időben különösen nagy divatja van a díszbaromfitartásnak. Ma már hazánkban is széles a kínálat törpefajtákból, nem kell külföldre menni egy-egy igazi törpetyúkocskáért, -kakasért. Az egyik legkeresettebb fajta az antwerpeni szakállas törpetyúk.

Az antwerpeni szakállas törpetyúk a belgák nemzeti büszkesége, melynek létezését bizonyító festmény – egy németalföldi művész alkotása – az 1600-as évekből maradt ránk. A fajtát azonban írásos emlékek csak az 1800-as évek elején említik, s ezek holland eredetűnek jelölik ezeket a madarakat.

Minden bizonnyal kialakulásukban úgy a mai Belgium, mint Hollandia területein élő tenyésztők tevékenyen részt vettek. Azért kapta az antwerpeni nevet, mert ebben a városban igen sokan tartották a fajtát, s tervezett tenyésztése, illetve törzskönyvezése is itt kezdődött el. Érdekesség, hogy 1904-ben egy tenyésztőnél farkatlan antwerpeni szakállas törpetyúkok keltek, s sikerült rögzíteni a mutációt, így egy farkatlan változata is van az antwerpeni törpéknek, melyet szakállas grubbe törpetyúknak neveznek.

Az antwerpeniek igazi őstörpék, tehát nem egy nagyobb testű fajta törpésített változatai. A világ egyik legkisebb testsúlyú tyúkfajtája, ennek ellenére viszonylag nagyobb tojást tojik, mintegy 35 gramm súlyúakat. A kakasnak jellemzően nincsen sarkantyúja, ugyanis a fajtajelleg nem enged meg erőteljes tarajt, s valószínűleg ezzel magyarázható, hogy a tenyésztők az erősebb nőivarú jegyeket viselő kakasokat részesítették előnyben, így tűnt el a sarkantyú. Ennek ellenére az antwerpeni kakasok termékenysége kiváló, de bizony harciasságuk miatt nemigen valók kisgyermek mellé, sőt kukorékolásuk miatt is csak ott tarthatók, ahol a környezet ezt értékelni tudja.

Forrás: mmg