0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 14.

Jövőre is a szép konyhakertekért

Évértékelő és a jövő évi programot meghirdető ünnepségre hívták a résztvevőket „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei országos program szervezői, e mellett az országos díjra jelölt kertek művelőit és a települési koordinátorokat is elismerésben részesítették.

A Földművelésügyi Minisztérium minden lehetséges módon támogatta a konyhakert program megvalósulását, kezdte köszöntő beszédét Szakáli István Lóránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár. Örvendetes, hogy a pályázó települések és a kertművelők száma egyaránt növekedett.

A verseny egyik legfontosabb üzenete a generációk közötti kapocs, a tudás átadása a fiatal nemzedékeknek.

Igényes, környezetükről felelősen gondolkodó, szorgalmas embereket gyűjt össze a program, akik az egyszerű és kézenfekvő „befüvezett” kertváltozat helyett a munkaigényes konyhakert művelését választották.

Sajnálatos, hogy az országban sokfelé felhagyottan állnak a porták, holott munkaerő szinte mindenütt lenne rá, a saját szükségleteik nagy részét megtermelhetnék a házuk körül az emberek.

A helyettes államtitkár javasolta, hogy jövőre még több településre el kellene juttatni a program üzenetét, és köszönetet mondott Kovács Szilvia programigazgatónak, hogy ilyen lelkesedéssel, fáradhatatlanul küzd a verseny fennmaradásáért.

Kovács Szilvia, Karcag város alpolgármestere, a program igazgatója rövid visszatekintést adott az elmúlt öt évről. Hét országból 534 településről neveztek eddig kertművelők, idén az USA-ból is jelentkeztek. A fő cél mégis az, hogy a hazai településeket és a környező országok településeit vonják a versenybe. Az öt év alatt összesen 266 országos díjat osztottak ki, és több mint kétezer önkéntes zsűritag segítette a munkájukat.

Az idén 366 településről, mind a 19 megyéből érkeztek nevezések. Összesen 2351 kertet neveztek, ahol hozzávetőleg 16 ezer ember több mint 1,7 millió négyzetméteren gazdálkodott. A hét  versenykategória közül évről évre a normál kertkategóriában vesznek részt a legtöbben, idén 992-en.

Örvendetes a közösségi kertek fejlődése, idén 90 óvoda, 15 általános iskola és 92 középiskola mérettetett meg, ezen kívül civil szervezetek, közösségi kertek neveztek.

Az öt év alatt tudatosabbá váltak a kertművelők, igen sokan készítenek vetési tervet, saját maguk szaporítják a növényeket, sok esetben tájfajtákat termesztenek, természetes védekezési módokat használnak, illetve a növénytársításkor is figyelembe veszik a növényvédelmi szempontokat. Ezen kívül a kertek zöme madár- és rovarbaráttá vált az évek során a meghirdetett programoknak köszönhetően. Örvendetes, hogy a versenyzők jó példája nyomán 9432 kertet vontak művelés alá.

Kovács Szilvia meghirdette a 2018-as konyhakert versenyt, melynek kiemelt programja a termőföld és a talaj védelme lesz. A szervezők ezzel szorgalmazzák a talajjavító anyagok, talajvédelmi technikák, szerves tápanyagok (pl. komposzt) használatát és a művelési módok helyes megválasztását.
 

Forrás: Kertészet és Szőlészet/magyarmezogazdasag.hu