Back to top

Bajban lesz a Mikulás…

A változó időjárási sémák miatt nagy bajban vannak a svéd rénszarvas állományok. Tulajdonosaik, a számik az államtól várják, hogy enyhítse a sarkköri klímaváltozás negatív hatásait.

Az idei nyár példátlan aszályának és erdőtüzeinek hatásait enyhítő segélyt követelnek a svéd számik (lappok) az államtól. Szerintük a globális felmelegedés a létüket veszélyezteti azzal, hogy átalakítja az északi területek élőhelyeit.

A svéd kormány a héten öt olyan nagyléptékű programot jelentett be, melyek célja hogy megvizsgálja és felkészítse az országot az olyan extrém mértékű hőhullámokra a jövőben, mint amilyen idén júliusban sújtotta az országot. Emlékeztetőül: a sarkkörön a hőmérséklet meghaladta a 30 Celsius fokot, és számos erdőtűz tombolt Svédországban.

Azonban még nem jelentettek be konkrét intézkedéseket az ország 4600 számi rénszarvas tulajdonosnak és 250 ezer félvad jószágának támogatására. A számik az egyetlenek Svédországban, akik jog szerint tarthatnak rénszarvast, melyeket húsukért, irhájukért és agancsukért tenyésztenek.

Az szarvastulajdonosok rendkívüli segélyt kérnek, hogy takarmányt vásárolhassanak az állataiknak. A téli legelők ugyanis a nyári szárazság és tűz martalékai lettek, és várhatóan 30 évre lesz szükség a regenerálódásukhoz.

- A klímaváltozás következményeivel élünk együtt – mondta Niila Inga, a Svéd Számi Szövetség vezetője az SCT hírügynökségnek.

- A vészcsengők már megszólaltak. Szárazsággal, hőhullámokkal és tüzekkel küzdünk. A rénszarvasok és a hozzájuk szervesen kötődő számi kultúra túléléséről van szó.

Az állattartók arra figyelmeztetnek, hogy segítség nélkül nem minden csorda fogja túlélni az idei évet. Az idei borjakért is aggódnak: néhány annyira legyengült az elhúzódó szárazság miatt, hogy nem lesz képes követni az anyját a téli táplálkozóhelyekre.

Emellett hosszú távú állami segélyprogramot akarnak, hogy alkalmazkodni tudjanak a klímaváltozás hatásaihoz.

Mivel a számi állattulajdonosok nem birtokolják a legelőket, amin a rénszarvasaik táplálkoznak, ezért olyan törvényre van szükség, amely lehetővé teszi számukra azok fejlesztését – mondta el Inga a The Localnak. Forrásokat kell elkülöníteni arra is, hogy a rénszarvasok alaptáplálékát alkotó zuzmók növekedési nehézségei mögött álló okokat is felkutassák.

A melegebb nyarak segítik a zuzmók növekedését. A melegebb és csapadékosabb teleken azonban esőzések vannak havazás helyett a sarkkör leghidegebb hónapjaiban. Amikor pedig visszaesik a hőmérséklet fagypont alá, egy áthatolhatatlan jégpáncél zárja el a zuzmókat a puha hótakaró helyett.

A rénszarvasok pedig természetes ösztöneiktől hajtva a hó alól kaparják ki a zuzmókat – azonban a jég megakadályozza, hogy kiszagolják vagy kiássák azt, így egész csordák halnak éhen.

A tudósok abban bíznak, hogy megtalálják a módját a zuzmók elterjesztésének az erdőkben, ahol könnyebben hozzáférnek az állatok – azonban ehhez is anyagi forrásokra van szükség Inga szerint.

A nyári hőmérséklet Svédországban normál esetben 23 fok körül alakul. Idén azonban több országból (Olaszország, Németország, Norvégia, Dánia, Lengyelország, Franciaország) kellett segítséget hívniuk, hogy megfékezzék az országban tomboló erdőtüzeket.

A klímaváltozás aránytalanul nagy terhet ró a sarkkörre a Föld többi részéhez képest, itt ugyanis a hőmérséklet emelkedés duplája a világátlagnak.

Egy szóvivő szerint a kormány nyitottan áll a számik téli segélykéréséhez. Egyelőre azonban a számi önkormányzat nyári hőhullámokról szóló összefoglaló jelentésére vár, melyben várhatóan néhány héten belül elkészül.

Forrás: 
www.theguardian.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Több ezer hektár legelőt ad bérbe a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

Az egykori bombázólőtér tájrehabilitációjának köszönhetően a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság (HNPI) területén csaknem 4000 hektár legelőterület bérbe adása vált lehetővé a helyben lakó, állattartással foglalkozó gazdák számára - nyilatkozta Nagy István agrárminiszter az MTI-nek.

Mangalica: a fajta második újraélesztése

„Az elmúlt évben a mangalica egyesület hajója viharos vizekre került, de mind ez ideig sikerült a felszínen tartani azt!” Ez a nem túl vigasztaló kijelentés a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének debreceni közgyűlésén hangzott el. A tenyészetek száma tavaly csökkent, amiben közrejátszhatott az is, hogy április 23-án hazánkban is megjelent az afrikai sertéspestis.

Egy hónap alatt csaknem a duplájára emelkedett a vágómarha-értékeítés

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatója szerint 2019. I-IV. hónapokban - az előző évhez képest - az agrártermékek termelőiár-szintje 7,8 százalékkal nőtt, azáltal, hogy a növénytermesztési és a kertészeti termékek átlagára 11,7 százalékkal, az élő állatoké és az állati termékeké pedig 0,8 százalékkal drágult.

Reményt keltő a burgundi nyúl helyzete hazánkban

A mesékből ismert Burgundia Franciaország középső területén található, innen származtatják a burgundi vörös nyúlfajtát, mely a múlt század derekán igen nagy népszerűségnek örvendett. Kialakulásában a helyi parlagi nyulak mellett a belga parlagi vörös is szerepet játszott. Később a megszilárdult burgundi vöröst felhasználták az új-zélandi vörös kialakításában.

Magyar találmány a vadgázolásos balesetek elkerülésére

Évente több ezer bejelentett vadbaleset történik hazánkban, a gépjárművekben jelentős anyagi kár keletkezik, az utakon elpusztult nagyobb állatok számát pedig harmincezerre teszik a szakértők. Egy szabadalmaztatott magyar találmánynak köszönhetően ezeknek a baleseteknek a döntő többsége elkerülhető – nyilatkozta a feltaláló.

A poszméhekre is veszélyt jelent a varroa

A házi méhek közt is nagy gondot okozó varroa atkáról az Exeteri Egyetem tudósai kimutatták, hogy a vadonélő poszméhekre is veszélyt jelent. Ugyan maga a parazita nem telepszik meg ezeken a szőrös beporzókon, azonban az általa terjesztett vírus továbbterjed.

„Bio-fűnyírók” a brüsszeli reptéren

Belgium egyik legforgalmasabb légi kikötőjének fenntartója úgy döntött, néhány tucat birka segítségével oldja meg a fűnyírást a Zavantem reptér zajvédő zónájában. Ez nemcsak környezetbarát, de a terület biodiverzitásának növekedését is elősegíti.

Dióhéjban a veszélyes állatok tartásáról

A veszélyesnek minősülő állatok tartásának témaköre meglehetősen kényes terület. A ritkán – 5-10 évente – előforduló, valós problémát okozó esetekre a törvényalkotóknak természetesen reagálnia kellett, ám azt is el kell ismerni, hogy a régebben napvilágot látott szabályok némelyike betarthatatlan volt. 2015-ben átdolgozták a veszélyes állatok tartásával foglalkozó törvényt...

Ne hagyj az autóban! – matricakampány újratöltve

Újra matricakampánnyal próbálja felhívni a Nébih az emberek figyelmét arra, hogy a hőségben ne hagyják gyermekeiket és házi kedvencüket az autóban. A napon ugyanis percek alatt felforrósodik az autó belseje, és az emberi felelőtlenségnek súlyos egészségkárosodás, rosszabb esetben halál is lehet a következménye.

A tollazat az egészség tükre: húsgalambjaink vedlése

Vedlésen azt a folyamatot értjük, amikor a galambok régi tollaikat eldobják, újakra cserélik ki, és a folyamat során a test védőtakarója megújul. A tollak saját maguktól nem tudnak megújulni, az új tollakat a szervezetnek kell kitermelnie.