Back to top

Egy tyúk roppant tömeggel: a jersey óriásbaromfi

A különleges fajták kedvelőinek ajánlott a jersey óriás, amelynek Magyarországon nincs nagy állománya, ritkán szerepel kiállításokon, börzéken, így itthon csak kevés alkalom adódik megcsodálni ezt a nagyméretű baromfifajtát.

Ez a fekete tollazatú húsfajta Észak-Amerikában, New Jersey állam területén alakult ki 1880 körül – brámák, jávaiak, croad langshanok segítségével tenyésztették ki. A XX. század 20-as éveiben jutott el Európába, ahol, mint húsfajta, sokáig nagy népszerűségnek örvendett.

Fotó: Díszbaromfifajták kézikönyve 1.
A talp mindig sárga

Mint a neve is jelzi, a legfeltűnőbb sajátsága a jersey óriásnak roppant tömege, ami hihetetlenül nagy, széles, mély és megnyúlt testalkatából ered. A hát hosszú és gyakorlatilag vízszintes, melle széles és kerekded, emiatt szögletesnek tűnnek. A szárnyak felhúzottak. Közepesen hosszú farkát 30 fokos szögben tartja. A szokatlanul nagy és telt törzshöz illően a koponya nagyon széles, de csak közepesen nagy. Az egyszerű felálló tarajon hat fűrészfog van. A fejfüggelékek és az arcbőr legyen vérbő és fénylő vörös színű. A szem a sötétbarnától a feketéig terjedhet, a fehérek lába zöld, talpa sárga, más színváltozatánál a lábak feketék, de a talpak szintén sárgák. A tojó még vízszintesebben tartja a testét. A mell legyen széles, mély és telt. A farok középmagasan hordott, a hastájék legyen teljesen kifejlett.

Mindkét nemnél kifejezésre kell jutnia a rendkívüli nagyságnak és súlynak. Ezt a széles, középmagas állást a test teltsége, mélysége és szélessége révén éri el.

Egyáltalán nem repül

A fajta eredetileg tenyésztett színe fekete volt, amelynek tollazatában kifejezett a zöldes lakkfény. 1947-ben jelent meg fehér színben is, a világos ezüstfehér színre kell törekedni. A kék színváltozatot 1989-ben tenyésztették ki. A kékszegélyes színváltozat pedig a közelmúlt eredménye.

A jersey óriás az egyik legnagyobb létező fajta, a kakas elérheti a 6 kg-ot, a tyúk 3,5-4,5 kg.

Régebben a fajta egyes kappanozott kakasai 8, sőt több mint 9 kg-ot is nyomtak, amely hihetetlen súlynak számít. Ezek után nem meglepő, hogy a csirkék igen gyors növekedésűek, bár a teljes kifejlettséget csak későn érik el. A kívánt roppant tömeg elérésében a tenyésztők igyekeznek már a téli hónapokban kikeltetni a tojásokat, így állhat csak elegendő idő rendelkezésre, hogy a következő évi kiállítási időszakra a baromfik elérjék megfelelő súlyukat. Méreteik miatt az állatoknak tágas térre van szükségük. Egyáltalán nem repülnek, ezért az udvaron szabadon is lehetnek, alacsonyra rakott ülőrudat igényelnek, vagy a földön éjszakáznak. A fajta egészen jó tojótulajdonságokkal bír, évi kb. 180 db tojást rak, melyek színe barna, súlyuk 58 és 60 g közé esik. Ezek a madarak természetükből eredően nyugodtak, és egymással békésen megférnek.

Fotó: Díszbaromfifajták kézikönyve 1.
Kisgyerek mellé nem ajánlott

A tenyészállatok kiválasztásánál a szülők nagysága és súlya legyen döntő, de a többi fajtajegy sem mellékes.

Nem hajlamos a kotlásra, de jobb is, hiszen ezzel a súllyal összetörné a tojásokat.

Géppel, vagy más kotló fajtákkal jó eredménnyel keltethetők. Egyes tenyésztői vélemények szerint tenyésztésben a valamivel kisebb testű kakasok eredményesebbek, mint a kimondottan kiállítási típusúak.

A méretek fenntartása érdekében rokonfajtákkal pároztattak. Erre közismert példa az ausztrál orpokkal végzett keresztezésük, mely tényleg egy kicsit a jersey óriásra hasonlító ausztrál orp utódokat eredményezett. Maga az ausztrál orp fajta is végső soron egyértelműen testesebbé vált.

Fordítottan szintén végeztek keresztezéseket, hogy a ritkának számító óriások vitalitását feljavítsák. Ugyanakkor létezik egy kiküszöbölhetetlen különbség a két fajta között. Az ausztrál orp lába gyakorlatilag fekete fehér talppal, míg a jersey óriás lába zöldes fényű fekete, talpa pedig sárga. Mivel a fehér talpszín dominál a sárga felett, már az első generáció azonnal elárulja keresztezett voltát, amikor a talpat megvizsgáljuk.

Megfelelő törődés mellett ezek a nehézsúlyú bajnokok igen szelídekké válnak. A fajta kisgyerekek mellé nem ajánlott, mert méreténél fogva nehezen kezelhető.
Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2018/9 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fagyasztott hússal jegelik a sertéspestis miatt elszállt árakat

Júliustól minden vágóhíd, hűtőház, feldolgozó cég köteles lesz minden egyes sertéshús tételét tesztelni afrikai sertéspestisre Kínában. Az eredmény? Aki tud, próbál szabadulni felhalmozott készleteitől, így egyelőre nem mutatkozik a termelés visszaesése az árakban.

Kis súlyúak hátrányban: születési súly szerepe a nyulaknál

Előző cikkekből megtudhattuk, mennyire lényeges, hogy egy nyúl elegendően nagy súllyal szülessen ahhoz, hogy életképes legyen, s a fészken belül megfelelő meleg helyet foglaljon el. E téren természetes körülmények között is végeztek vizsgálatokat.

Katonák és rendőrök segítenek az afrikai sertéspestis megfékezésében Vietnámban

Úgy tűnik, az afrikai sertéspestis Vietnámban is megállíthatatlan. Bár az utóbbi két hónapban nem érkezett hivatalos jelentés újabb kitörésekről, ez azonban nem a vírus terjedésének leállása, lelassulása miatt van, sokkal inkább a visszajelzések hiányosságának tudható be.

Ők a világ legokosabb állatai

Bármennyire hihetetlennek is tűnik, egyes állatok felveszik velünk a versenyt, ha intelligenciáról, kiváló memóriáról vagy kreativitásról van szó.

Nélkülözhetetlen szerepben a bivalyok

Bő 100 esztendővel ezelőtt még mintegy 150 ezer egyedből állt a magyarországi bivalypopuláció, a mezőgazdaság gépesítése azonban az állomány nagymértékű csökkenését eredményezte.

Kevesebb az élőmunka, több a tej

A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Mezőgazdasági Gépesítési Intézete (NAIK MGI), illetve jogelődei a magyar mezőgazdaságot 1869 óta szolgáló kutatóintézet, mely az agrárium gépesítését elősegítő műszaki-technológiai kutatással, fejlesztéssel és tudományos tevékenységgel foglalkozik. Fennállásának 150 éves fennállása jubileumát konferenciákkal is ünneplik.

A nagyfehér és a lapály a XXI. században

Hogyan válik sertéskutatóvá manapság egy friss diplomás Magyarországon? Milyen végzettség szükséges ehhez az izgalmas, nem mindennapi hivatáshoz? A többi között ezt kérdeztük Balogh Esztertől, a herceghalmi Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet munkatársától.

Afrikai sertéspestis elleni vakcina a láthatáron

Csalétkek segítségével lehetne immunizálni az afrikai sertéspestis ellen a vaddisznókat – erről számolt be egy kutatócsoport egy állatorvosi tudományos lapban. A halálos kór elleni ígéretes vakcina nagy reményekkel kecsegteti a sertéságazatot.

Jócskán emelkedett a vágómarha felvásárlási ára

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatója szerint 2019. I-III. hónapokban - az előző évhez képest - az agrártermékek termelőiár-szintje 8 százalékkal nőtt, azáltal, hogy a növénytermesztési és a kertészeti termékek ára 13,3% százalékkal drágult, az élő állatoké és az állati termékeké viszont 1,2% százalékkal csökkent.

Fontos, összetett és sokszereplős stratégiai terület a sertéságazat

Magyarországon egyre több családi vállalkozás találja majd meg a helyét és útját a hagyományokra építve, összefogással és kitartással – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Hevesi család megújult sertéstelepének átadóján, Mindszenten.