Back to top

Amit eddig nem tudtunk a paradicsomléről

A paradicsomlé többek között káliumot tartalmaz, amely segíti az izmok és az idegrendszer megfelelő működését és támogatja a megfelelő vérnyomás fenntartását. 100 ml paradicsomlé 260 mg káliumot tartalmaz, ami a napi ásványi anyag bevitel referenciaértékének 13% -át biztosítja.

A paradicsomlét  a többi gyümölcslétől magas folsav és vitamin tartalma is megkülönbözteti. A B6 vitamin segíti az idegrendszer megfelelő működését és támogatja a vörösvértestek termelését. Ezenkívül a paradicsom több mint 90% víz, ezért alacsony kalóriatartalmú élelmiszer.

Egy pohár paradicsomlé csak 26 kcal-t tartalmaz, ami néhány perc gyors sétával elégethető.

A legértékesebb összetevője a likopin. Mind a paradicsom, mind a paradicsomlé értékes likopin forrás, ami egy karotinoid, és az egyik legerősebb rákellenes hatású antioxidáns. A kutatások megerősítették, hogy a likopin  fogyasztása megelőző hatást fejthet ki  a méhnyak- és a prosztatarák kialakulásában,  szabályozza a vérnyomást és támogatja a vérkeringést. Érdemes megemlíteni, hogy

a hőkezelés hatására a likopin biohasznosulása fokozódik, ezért például pasztőrözött paradicsomlevekben az aktivitása 2-3 szorosára nő,

állítja dr hab. Dariusz Włodarek, a Varsói Élettudományi Egyetem professzora.  

Annak érdekében, hogy a paradicsom és paradicsomlé jó tulajdonsága kedvezően hathasson a szervezetünkre, fontos tudni, hogy milyen élelmiszerekkel kombináljuk. Például
nem mindenki tudja, hogy ha paradicsomot eszünk uborkával, akkor nem kapja meg a szervezetünk a paradicsomban lévő C-vitamint.
Miért? Mert az uborka annak ellenére, hogy sok értékes tápanyag forrása, tartalmaz egy erős enzimet, ami megsemmisíti a C vitamint. Már egy teáskanál nyers uborkalé elegendő ahhoz, hogy közömbösítsen több liternyi paradicsomlében lévő C vitamint. Egészséges uborkát fogyasztani, de nem a paradicsommal együtt!
A paradicsomban lévő vitaminok elvesztésének minimalizálása érdekében érdemes egy kevés olívaolajat önteni rá, amely védi a C-vitamint és növeli a likopin felszívódását.

Érdemes megjegyezni, hogy egy pohár paradicsomlé megfelel öt adag zöldségnek vagy gyümölcsnek, ami a szervezet napi szükséglete.

Ivóleveket készítenek különféle zöldségekből és gyümölcsökből, melyek értékes vitamin-, mikro- és makroelem forrásokat és antioxidáns tevékenységet támogató anyagokat tartalmaznak. Az ivólevek fogyasztása pozitív hatást gyakorol a szervezetre, a bennük lévő vitaminok, ásványi sók és egyéb növényi összetevők szabályozzák az anyagcsere folyamatokat és fontos szerepet játszanak a betegségek megelőzésében.

Forrás: 
raportrolny.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A banán segít a súlyvesztésben?

A banánnak számos jótékony hatása közismert, de vajon ez az édes gyümölcs hozzásegíthet bennünket a súlyvesztéshez?

Csak a francia fogyasztók harmadának ízlik a fürtös paradicsom

Egy fogyasztói felmérés szerint a francia vásárlók nem igazán elégedettek a nyáron kapható fürtös paradicsom és charentais sárgadinnye minőségével. Mindezt a következtetést az után vonták le, hogy közel 900 fogyasztóval kóstoltattak vakon diszkont áruházakban, szupermarketekben és zöldség-gyümölcs boltokban kínált terméseket.

Megnyílt a világ egyik legkülönösebb hotelje - szobanövényeknek

Sokféle hotel létezik már a bababaráttól a kutyabaráton át, de olyan, ahol csak szobanövények szállhatnak meg még nem volt. Álmodtak egy nagyot az alapítók, megkönnyítik a növénytulajdonosok nyaralását, és még jó reklámot is csinálnak maguknak.

Kapd el az esőt!

Az esővíz a legjobb vízforrás, ráadásul ingyenes, amelynek köszönhetően gazdaságosan és ökológiai szempontból is fenntarthatóan élhetünk. Az esővíz gyűjtése enyhíti az aszály hatásait is, ennek ellenére nagyon keveset hasznosítunk belőle tudatosan. A lengyel Wroclaw város önkormányzata támogatja azokat a háztartásokat, amelyek gyűjtik és használják az esővizet.

Ketchup mézzel elkészítve

A kert tulajdonsokkal nyár közepén könnyen megesik, hogy hirtelen dömping mennyiségben érik be a paradicsom. Ilyenkor érdemes vele valamit kezdeni. Egy jó lehetőség a ketchup készítése.

Szemtanúi lehetünk a legegészségesebb élelmiszerek születésének

Ki ne vágyna arra, hogy valóban egészséges, vegyszert szinte sose látott élelmiszer kerüljön az asztalára! De vajon léteznek még olyan zugai a világnak, ahol a tehenek, a tyúkok, a kecskék és egyéb jószágok a mezőn, a porta körül legelve vagy csipegetve táplálkoznak? Esetleg mindezért az „Isten háta mögötti” területre kell utaznunk?

Kitüntetések az államalapítás ünnepe alkalmából

Az államalapítás ünnepe alkalmából 91-en vehették át szakmai elismerésüket az Agrárminisztérium által szervezett díjátadón. Az ünnepségen Nagy István agrárminiszter úgy fogalmazott, tisztelni kell a munkát, mert ebben rejlik az az erkölcsi erő, amely minden nehézségen átsegítette a nemzetet a fennállása óta eltelt bő 1100 esztendőben.

Már a toxintartalmat is vizsgálják

A sok csapadék kedvezett a kórokozók fertőzésének az ipari paradicsom állományokban is. Arra azonban különösen vigyázni kell a termesztőknek, hogy a védekezés során betartsák az élelmezés-egészségügyi várakozási időket, és a termésben kimutatható szermaradék véletlenül se haladja meg a megengedett értéket. Az alternáriás betegség elleni megelőző védekezés pedig más szempontból is fontos lett.

Csutkában az egészség

A Grazi Műszaki Egyetem kutatói az élelmiszerekben található, az emberi bélrendszer egészséges működése szempontjából hasznos baktériumoknak az emberi egészségre gyakorolt hatását keresték.

Debrecenben is rákaphat a halra!

Látványkonyhával és önálló standdal jelenik meg a debreceni Farmer Expón a „Kapj rá!” halfogyasztást ösztönző kampány 2019. augusztus 15-18. között. A Farmer Expo Magyarország egyik vezető nemzetközi mezőgazdasági és élelmiszeripari szakkiállítása, amelyet idén már 28. alkalommal rendeznek meg a cívisvárosban.