Back to top

Aggódva várják a tavaszt a méhészek

Évente egyre nagyobb gondot okoz a méhészeknek az, hogyan kezdik az új szezont. A nagy problémát egy kis ízeltlábú okozza.

A méhek életében a beteleltetés lényege, hogy szeptember 20-ig kellő mennyiségű és jó minőségű táplálékot juttassanak a méhészek a kaptárba. Ebből nyerik majd a szorgos rovarok az energiát a szükséges hőmérséklet kialakításához, ami a fiasításhoz, az anyák peterakásához elengedhetetlen - írja a kemma.hu.

Ám ilyenkor még a méhek nyugalmi állapotban vannak, csak úgy két hét múlva húzódnak fürtökbe, hogy aztán január végén megindulhasson az élet a kaptárakban. De ezt megelőzően

el kell végezni a varroa atka elleni, úgynevezett záró védekezést.

Az a fajta „tétlenség”, ami a fullánkosokról elmondható télidőben, az a méhészekről már korántsem.

– A szakmának ilyenkor jut ideje a kaptárok javítására, keretek készítésére, műlépezésére – emelte ki Simonné Venter Éva, a környei Simon Méhészet vezetője.

Ám még ennél is fontosabb az üres kaptárok fertőtlenítése. Emellett a lépkészletet is ekkor ildomos megújítani. Erre is méhegészségügyi szempontból van szükség.

Ez idő tájt a kaptárakban letakarják a kereteket jó hőszigetelő anyaggal – például szalmapárnával, fóliával, papírral –, ezzel is előmozdítva a peterakást.

A Simon Méhészetben 270 családot teleltettek be időben, de

már ősszel legalább 25 százalékos volt a méhpusztulás. Ez megfelel az országos helyzetnek.

– A fő „gyanúsított” most is az atka – fogalmazott a méhész hölgy. – Gyakran a nem kellően kezelt méhállományok fertőznek vissza. Ennek következtében a méhésztársadalom aggódva várja a tavaszt, hogy milyen állapotban repülnek ki a rovarok, illetve mennyi család élte túl.

A hideg, a madarak és a rágcsálók ellen is védik a méheket

Gégény Benjamin, a Baja és Körzete Méhész Klub Egyesület elnöke a baon.hu kérdésére elmondta:

a tél folyamán akár 30–40 százalékos állományvesztést is elszenvedhetnek a méhészek, ami meghaladhatja a korábbi időszakokban tapasztalt veszteségek mértékét.

Az állomány újratermeléséhez terméskiesés szükséges, ez a méz mennyiségének rovására megy. Jelenleg a méhek számára a nyugalom biztosítása a legfontosabb, a konténereket, kaptárakat a rágcsálók és nagyobb hótakaró esetén a madarak ellen kell védeni. A jelenlegi hőmérséklet még nem okoz gondot, de a legyengült állományban a mínusz 20 fokos hideg már komoly pusztítást végezne, ami tovább nehezítené a méhészek helyzetét.

A hazai mézfogyasztás érdekében tett akciókról szólva Gégény Benjamin elmondta:

országszerte 1011 helyszínen 165 ezer gyerekhez jutottak el az Agrármarketing Centrum, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület és az Agrárkamara együttműködésének köszönhetően.

Ez jelentős növekedés az előző évi 100 ezer főhöz képest.

Bejelentés

A méhállományok védelméről és a mézelő méhek egyes betegségeinek megelőzéséről és leküzdéséről szóló 2003-as Földművelésügyi és Vidékfejlesztési minisztériumi rendelet értelmében a méhészkedést (méhtartást) minden év február 28-ig kell bejelenteni a méhek tartási helye szerint illetékes települési önkormányzat jegyzőjénél. Ennek a kötelezettségnek írásban, az erre rendszeresített formanyomtatványon tehetnek eleget a méhésztársadalom tagjai.

Forrás: 
kemma.hu/baon.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Méhészeti dendrológia 3. rész - a tavaszi fás hordásnövények

Ahogyan a hőmérő higanyszála napról-napra egyre följebb húzódik, úgy kezdenek tömegével virítani a tavaszi aszpektus fás hordásnövényei: a vadgyümölcsök. Ilyenkor már a napi középhőmérséklet tartósan 10 oC fölött van, ez kedvez a méhek gyűjtögető-megporzó munkájának.

Egy kis méretű juh nálunk is hódít

Több tenyésztő is tart állatszeretetből vagy a szakmai kihívástól vezérelve olyan fajtákat, amelyek külső megjelenésükben eltérnek az adott fajra jellemző általános sajátosságoktól. Ide sorolhatjuk a juhfajon belül a babydoll southdownt is, amely kis termeténél fogva joggal tarthat számot érdeklődésünkre.

Szigorúbb gazdálkodási szabályok a méhek védelméért

Ahogy arról még az év elején beszámoltunk, a bajor választópolgárok eddig még soha nem látott mértékben csatlakoztak a „Mentsétek meg a méheket” népi kezdeményezéshez. A kezdeményezést a törvényhozás a héten megszavazta.

A korai tavasz miatt lekésik a méhek a virágzást

A túl korai hóolvadás miatt korábban virágoznak egyes növények, a méhek azonban még nem ébrednek fel, hogy beporozzák őket. Így viszont csökken a virágok maghozama.

Az Egyesült Királyságban is felbukkant az ASP

Az erősen fertőző, és a disznókra nézve halálos afrikai sertéspestis vírussal fertőzött húst foglaltak le Észak-Írországban. Ez az első eset, hogy a betegség az Egyesült Királyság területén is felbukkant.

A kocák szeretik az állandóságot

Egy új vizsgálat kiderítette, hogy a különböző elletőrendszerekben tartott és többször fialtatott kocáknál a rendszerek cserélgetése miként hat a malacok mortalitására. A kezdeti eredmények szerint, azok a kocák teljesítettek jobban és azoknál volt alacsonyabb a malacok elhullása, amelyeket ugyanabba az elletőrendszerbe vittek vissza.

D-vitaminban gazdagok a szoláriumozó tyúkok tojásai

A Martin Luther University Halle-Wittenberg (MLU) táplálkozási szakértőkből és agrárkutatókból álló egyik csoportja új módszert fedezett fel a tojások D-vitamintartalmának növelésére: a tyúkokat UV-fénnyel kell kezelni.

Az Európai Bizottság is támogatja a hosszú távú élőállat szállításokra vonatkozó magyar intézkedéseket

Vytenis Andriukaitis egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős biztos a Mezőgazdasági és Halászati Tanács 2019. július 15-i, brüsszeli ülésén üdvözölte azon tagállamok hatóságainak intézkedéseit, melyek az extrém nyári hőség során szigorítják a hosszú távú, rendszerint Törökországba irányuló élőállat szállítások feltételeit.

Belgium sikere az afrikai sertéspestis elleni küzdelemben

Minden országnak, ahol az afrikai sertéspestis (ASP) vírusa már megjelent, hetente jelentenie kell a járványhelyzet alakulását az Állategészségügyi Világszervezetnek (OIE). Ez akkor sem maradhat el, ha nem történt újabb megbetegedés, elhullás. Belgium az elmúlt héten először hagyhatta üresen az újabb esetek/megbetegedések közlésére szolgáló sort az adatlapon.

Kis kerti tavaink ideális lakója: pettyes víziteknős

A hazai mocsári teknősök terráriumi tartása kizárt, hiszen azok védett állatok. Ám egy Észak-Amerikából származó, közeli rokonfajt egyre többen szaporítanak Európában. A pettyes víziteknősök (Clemmys guttata) ára még mindig elég borsos, de olykor-olykor feltűnnek a hazai szakkereskedésekben szaporított, eladó példányaik.