0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 6.

Búzaszentelővel indult az idei program

A Kárpát-medencei Búzaszentelő Ünnepséggel, mintegy 400 Kárpát-medencei gazdálkodó részvételével nyitotta meg a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program a 2024. évi adománygyűjtését.

Az ünnepi eseménynek idén a Partiumban található Kaplony település adott otthont, melyen a nemzeti összetartozás jegyében részt vett Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese is. A Magyarok Kenyere összefogás a magyar gazdák önzetlen adományainak köszönhetően ma már több mint 100 000 gyermek és rászoruló éves ellátását biztosítja Kárpát-medence-szerte.

Kaplony
Kaplony
Forrás: Magyarok Kenyere

A Kárpát-medencei Búzaszentelő Ünnepség a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program kiemelt nyitóeseménye. Ennek során a búza életciklusához és az ünnepi hagyományokhoz kötődően az egyházi felekezetek közreműködésével kérjük Isten áldását a vetésre, a jó termésért, a természeti károk és gondok elhárításáért, valamint a gazdálkodókért, akik kiemelt munkát végeznek annak érdekében, hogy mindannyiunk asztalára jusson mindennapi kenyér

Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese ünnepi beszédében kiemelte, hogy bár szétszórva a nagyvilágban, de mindannyian a magyar nemzetnek vagyunk örökösei, tagjai, térben és időben.

Ennek az egységnek a szimbóluma a Magyarok Kenyere is, hiszen, ahogy a búzaszem, teremjen bárhol a Kárpát-medencében, összegyűjtve végül egyetlen kenyeret fog alkotni.

A kenyér az összetartozásunk szimbóluma, a búzaszentelő ünnepség pedig megerősít minket magyarságunkban.

búzaszentelés
Forrás: Magyarok Kenyere

Jakab István, a Magosz elnöke beszédében utalt rá, hogy nehéz időket élünk, de a hitünkből fakadó erő átsegít minket mindenen. A gazdaember mindig alázattal kezdi munkáját, amihez kéri a Jóisten áldását, hiszen a mezőgazdaság különösen ki van téve az időjárásnak.

„Bármilyen csapás ér minket, mindig újrakezdjük a munkánkat, hisz van hit, van nemzet és van hagyomány” – mondta, hogy ezt szimbolizálja a Magyarok Kenyere program is, melyben már nemcsak adománygyűjtés zajlik, hanem ösztöndíjat is biztosítanak tehetséges, de nélkülöző Kárpát-medencei fiatalok számára.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: