Back to top

Növekszik az arák száma Magyarországon

Sajnos nem menyasszonyból van egyre több hazánkban, hanem az arapapagájok iránti kereslet növekszik, ami viszont örvendetes. A válság idején sokan felhagytak a nagypapagájok tenyésztésével, ám akik kitartottak, úgy tűnik, jól jártak. A vásárlók ma leginkább a kék-sárga arát keresik, melynek testhossza mintegy 86 centiméter – méretei valóban lenyűgözőek.

Sokak szerint a Föld egyik legszebb madaráról van szó, hiszen a feketétől kezdve a kéken és a sárgán át a fehérig minden színben tündököl. A tojó és a hím között nehéz különbséget tenni: egyesek szerint a tojó némileg kisebb, de ez nem biztos jel. Furcsamód ugyanis a hosszan együtt tartott azonos nemű egyedek idővel etethetik egymást, sőt pározhatnak is, tehát legjobb, ha mihamarabb DNS-vizsgálattal állapítjuk meg az ivart.

Az állatok életkorára leginkább szivárványhártyájuk színéből következtethetünk, mivel ez a még nem ivarérett egyedeknél sötétbarna, a tenyészérett madarak esetében pedig fekete.

Fotó: Tóth Zsigmond
Ma már a fogságban tartott állomány döntően nem vadonból befogott. Ez azzal is jár, hogy ivarérettségüket generációról generációra hamarább érik el. Míg régebben 4-5 éves kor előtt a tojók nem raktak tojást, mára előfordul, hogy ez már kétéves korukban megtörténik.

A kék-sárga ara a vadonban nemigen nevezhető szapora állatnak, hiszen 1-3 tojást tojik, s nemritkán csak kétévente szaporodik. Ezzel szemben a fogságban,

ha elszedik tojását, szinte folyamatosan újat rak, előfordult olyan egyed, mely egy év alatt harmincat is letojt.

Ez azonban a tojó egészségét veszélyezteti. Mivel a faj viszonylag könnyen tenyészthető, s eleve sokat importáltak belőle, nem meglepő, hogy ma ez a legkeresettebb és leggyakrabban tartott ara, melynek ára az elmúlt 15 évben nem változott. Ez az egyre jobban kiforrott tenyésztési módszerekre vezethető vissza.

Emellett más arafajok száma sem csökken: egyre gyakrabban tűnnek fel a hazai madárgyűjteményekben több milliós madarak, mint például a világ legnagyobb papagájfaja, a jácintkék ara.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Galambverseny életre-halálra

Akár a galambok Iron Manjének vagy Spartan Racejének is nevezhetnék azt a megmérettetést, ami a Fülöp-szigeteken zajlik. A veszélyes versenyen induló postagalamboknak mindössze 10 százaléka ér célba – a többiek a vad tengerek, ragadozók, perzselő hőség, vagy éppen tolvajok áldozatául esnek.

Miért a külföldi húst?

Matej Korpáš, az SPPK sajóosztályának a munkatársa elmondta, hogy az üzletekben minden húsnál fel kell tüntetni, hogy az állatot hol nevelték, hol vágták le és a húsát hol dolgozták fel, valamint hogy hol csomagolták. A kamara ismételten figyelmezteti a vásárlókat, hogy figyelmesen, alaposan olvassák el ezeket az információkat.

Mérgező alga pusztítja a lazacokat Norvégiában

Több millió tenyésztett lazac pusztult el Norvégia északi részén az utóbbi napokban egy mérgező alga miatt, és a helyzetet még nem sikerült ellenőrzés alá vonni - közölték a norvég hatóságok.

Biotojás-előállító baromfiólak

A günzburgi MR (MaschinenRing – gépkör) szervezésében a természetes kapirgáló tojótyúkok tartására pótkocsira telepített mobil baromfiólakat készítenek és terjesztenek a dél-németországi sváb (Schwäbisch Hall) vidékeken a gazdák között. A program célja a biotojás-termelés növelése az országban.

Németországban csütörtökön döntenek a kakascsibék védelméről

A német szövetségi legfelsőbb bíróság (Bundesgerichtshof) csütörtökön (május 23.) dönthet arról, hogy betiltsa a hím naposcsibék elpusztítását. A tojástermelők szerint azonban ha ez bekövetkezik, az tojáshiánnyal is járhat.

Élet a föld alatti ismeretlenben

Szinte nincs, ki ne ismerné a vakondot, noha igen keveseknek adatik meg, hogy élő példányát láthassa. Legtöbben a Kisvakond rajzfilmsorozat révén barátkoztunk meg vele, a mesékben bájos, nagy szemű, jószívű teremtménynek mutatja magát. De valójában hogyan is él ez a különös megjelenésű rovarevő?

Made in Italy – hamisítva

Az olasz élelmiszereket egyre gyakrabban hamisítják és utánozzák az egész világon. A legnépszerűbbek a sajt, a kolbász és az olívaolaj. A hamisítás oka főleg a kereskedelmi konfliktusokhoz vezethető vissza.

A takarmányozás kihívásai - jelentős változások jönnek

„A növényi összetevők legújabb generációja a takarmányozás hatékonyságának növeléséért” címmel tartották Herceghalmon idén a Biomin Magyarország Kft. konferenciáját, melyre rangos hazai és külföldi előadók érkeztek. A megnyitón Gerhard Galsterer, a Biomin GmbH regionális igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket.

Miért fontos a gyep ápolása?

Milyen módszerekkel lehet felújítani a leromlott hazai gyepeket, és mennyire hatásosak ezek? Hogyan befolyásolják a termőképességet, az állateltartó képességet, illetve a takarmány minőségét? - ezek voltak a fő kérdései a tegnapi gödöllői Gyepápolási szakmai napnak, ami délután terepi gépbemutatóval zárult.

Vád alatt az állatvédő "Hús áldozatai" mozgalom aktivistái

A hollandiai Boxtelben állatvédő aktivistákat tartóztattak le a múlt héten, miután elfoglaltak egy sertéstelepet. A tiltakozó akcióban, amely arra irányult, hogy felhívják a figyelmet az állatok szenvedéseire, több mint száz aktivista vett részt.