0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 8.

Miért egészséges a sertéshús?

Az egyik legfőbb fehérjeforrásunk, nagy mennyiségben tartalmaz jól hasznosuló vasat és vitaminokat, és korántsem olyan zsíros, mint hisszük – ráadásul megfelelően elkészítve ezek a zsírok is az egészségünket szolgálják. A sertéshúsnak ezért helye van az egészséges ember étrendjében. (X)

A sertéshúsból készült étel a családi és a társadalmi ünnepek, vendégváró asztalok egyik fő fogása, jó okkal. A sertéshús fogyasztása gasztronómiai élmény, tápanyag gazdagsága miatt táplálkozásunk szerves része, fontos ásványianyag, zsír-, fehérje- és vitaminforrásunk. A sovány sertéshús (például a karaj) rendkívül egészséges, mert zsír- és koleszterintartalma egyaránt alacsony.

A különféle sertéshúsok kellő arányban tartalmaznak olyan esszenciális aminosavakat, amelyeket a szervezetünk nem tud előállítani. Már napi 50 gramm hús elfogyasztása is fedezi egy ember teljes esszenciális aminosav-igényét, valamint fehérjeszükségletének 20 százalékát.

A vörös húsok – ezen belül a sertéshús is – a benne található felbecsülhetetlen értékű, kiemelkedő vastartalomnak köszönhetően nyerik el vörös színüket. A vasnak a vörösvértestek felépítésében és a szervezet oxigénellátásában is rendkívül fontos szerepe van. Különösen a hölgyeknek magas a vasigénye, hiszen a vashiányos vérszegénység az egyik leggyakoribb nőket érintő hiánybetegség. Gyermekáldás, terhesség, szoptatás idején ez a szükséglet ráadásul megduplázódik.

A sertéshúsok jelentős mennyiségben tartalmazzák a B-vitamin csoport tagjait (B1, B2, niacin, B6, B12) is. A B-vitaminok biztosítják testünk sejtjeiben a normális zsír és fehérje anyagcserét, emellett támogatják az idegrendszert például a stressz jobb kezelésében. Megfelelő arányban található benne nátrium (85 mg/100 gr) és kálium (442 mg/100 gr), amelyek együttesen játszanak szerepet a szervezet vízegyensúlyának megtartásában és a szív normális ritmusának biztosításában. A csontjainkat alkotó, azt védő kalcium (16,9 mg/100 gr) és az immunrendszert erősítő cinktartalmának (2,6 mg/100 gr) köszönhetően pedig e húsfélék fogyasztása a még fejlődésben lévő szervezet számára is igen hasznos.

A hús, így a sertéshús is teljes értékű fehérjéket tartalmaz, amely az emberi szervezet számára létfontosságú. Ezek a testépítő vegyületek a vázizomzat, a szívizom, a belső szervek, illetve a csontok felépítéséhez, az immunrendszer, a sebgyógyulás és a növekedés folyamataihoz járulnak hozzá. Fontos körülmény, hogy a sertéshús hasznos zsírokat is tartalmaz. A közhiedelemmel ellentétben a fehérjék mellett a zsiradékok fogyasztása is elengedhetetlen, hiszen feladatuk közé tartozik a sejtépítés, a zsírban oldódó vitaminok tárolása is.

A sertéshústól sokan amiatt az általános vélekedés miatt tartanak, miszerint magas a koleszterintartalma. Tény, hogy a húsok tartalmaznak több-kevesebb mennyiségben koleszterint, amely normál esetben nem káros a szervezetre, és minél soványabb a hús, annál kisebb a koleszterintartalma. Itt is sokkal inkább a hús sütéséhez használt zsiradék növeli a koleszterin tartalmát, ezért elsősorban ezt kellene csökkentenünk.

A kiváló minőségű sertéshús fogyasztását 2019. április 18-ig tartó tavaszi kampányában az Agrármarketing Centrum is népszerűsíti, az Agrárminisztérium, valamint a Vágóállat és Hús Terméktanács támogatásával.

Az Afrikai Sertés Pestis fertőzésnek (ASP) nincs az emberi szervezetre ártalmas hatása.

https://portal.nebih.gov.hu/gyik/allat/gyakran-ismetelt-kerdesek/afrikai-sertespestis

Az Agrármarketing Centrum idén is megrendezi a tavaly már nagy sikert aratott „Hazai ízek, haza asztalokon” elnevezésű, szakácstanulók számára szervezett szakácsversenyt. 

A verseny során sertéscombból, valamint további öt kiemelt alapanyagból (vaj, Tokaji Furmint, bébi laskagomba, napraforgó méz, édesburgonya) kell olyan ételkreációt alkotniuk a csapatoknak, amely mind a közétkeztetésben, mind az éttermi kínálatban megállja a helyét. A verseny elődöntője 2019. március 28-29-én, a döntő pedig 2019. április 12-én lesz, ahol a 16 induló csapat első négy helyezettje mérkőzik meg egymással. A versenyt az érdeklődők a www.facebook.com/agrarmarketingcentrum oldalon, élő adásban követhetik majd nyomon.

Az Agrármarketing Centrum szakmai konferenciát is szervez a kampány keretében, „Merre tovább sertéságazat?” címmel. Az esemény 2019. április 11. lesz a Budapest Bálna Rendezvényhelyszínen. (x)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás: Agrármarketing Centrum