Back to top

Glifozátból fogyott a legtöbb

Összesen 28 484 tonna növényvédő szert használt fel a magyar mezőgazdaság 2017-ben, derül ki a hatóság jelentéséből. A legtöbbet gyomirtóból (41%), gombaölő (28%) és talajfertőtlenítő szerből (15%) juttattak ki. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal összegzése 53 nagykereskedő cég jelentése alapján készült.

2017-ben a több mint 28 484 tonna felhasznált növényvédő szerből 8679 tonna volt az I. kategóriás, azaz a kizárólag felsőfokú növényvédelmi szakirányú képesítéssel rendelkezők által megvásárolható készítmény,

a többi használatához elég az úgynevezett zöld könyves végzettség, illetve nem különítették el a szabadon felhasználható szereket.

A legnagyobb mennyiségben glifozátot juttattak ki hazánkban, kerekítve 1647 tonnát. Ezt a totális gyomirtót használják a mezőgazdaságon kívül vasúti pályatestek mellett, erdő- és cserjeirtásra, valamint a kiskertekben is népszerű. Csak kevéssel maradt el ettől a kén felhasználása, ami 1262 tonna volt. Harmadik helyen az s-metolaklór áll 646 tonnával, ami ugyancsak gyomirtó, szelektív egyszikűirtó hatóanyag a magról kelő gyomok ellen.

Az első tíz legnagyobb mennyiségben használt hatóanyag sorában ezután gombaölők szerepelnek, a réz-oxiklorid (462 t), a mankoceb (283 t) és a tebukonazol (274 t). Ugyancsak 274 tonna terbutilazin fogyott, ami magról kelő kétszikű gyomok ellen vethető be. A tizes lista végén a réz-hidroxid (264 t), a gyümölcsösökben lemosópermetezésre használt, illetve hatásfokozóként a permetlébe kevert paraffinolaj (237 t), és egyetlen rovarölőként a klórpirifosz szerepel (228 t).

A klórpirifosz felhasználása akkor ugrott meg, amikor uniós előírásra megszűnt a vetőmagok neonikotinoidokkal történő csávázása.

Az első tíz növényvédő hatóanyag adja a teljes felhasználás 57 százalékát.

A hatóság beszámolt a növényvédő szerekhez járó csomagolóanyagokról is, hiszen azok veszélyes hulladékok, külön kell kezelni és gyűjtőhelyre szállítani azokat. Összesen 2562 tonna csomagolóanyag fogyott 2017-ben, 40 százaléka műanyag, 30 százaléka papír volt.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/NÉBIH

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Feljelentést tettek

Feljelentést tett az Amerikai Egyesült Államok és több másik ország a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO) az Európai Unió növényvédő szer és egyéb, a gazdálkodók által hasznát „fontos eszköz” „veszélyalapú” megközelítésű engedélyezési rendszere ellen. Véleményük szerint ez világszerte veszélyezteti a gazdák megélhetését és az élelmiszer-termelést.

Összefogás a ragadozómadár-mérgezések visszaszorítása érdekében

Természetvédelmi, mezőgazdálkodói, vadgazdálkodói, állatorvosi és rendőrségi szervezetek közösen próbálják visszaszorítani a ragadozómadár-mérgezéseket. Ezek hátterében jellemzően háziállatok és apróvadak "védelme áll" - emberre is veszélyes szerekkel.

Kajsziidény közepén Tordason

A világ kajszinemesítői elsősorban korai és még koraibb fajták létrehozásán dolgoznak, a fajtaoltalomra bejelentett újdonságok kétharmada a korai és középkorai érésidőbe tartozik. A középidőben érő fajták száma csak az utóbbi években kezdett gyarapodni. Ezeket a mi fő fajtánkkal, a Magyar kajszival egy csoportban érő kajszikat mutatták be a Nébih tordasi fajtakísérleti állomásán.

Biológiai védekezés: antagonista gombával a botrítisz ellen

Az integrált termesztésben a vegyszeres beavatkozások visszaszorítására törekednek, amiben egyre nagyobb szerepet kapnak a biológiai védekezési módszerek. Olaszországban a közelmúltban engedélyezték a Polyversum nevű biológiai készítményt, ami az antagonista Pythium oligandrum mikrogombát tartalmazza.

A méhek szerepe a napraforgó-termesztésben

A napraforgó hazánkban a legnagyobb területen (több mint 600 ezer hektár) tenyésző méhlegelő. A méhészek számára az egyik, de vannak területek, ahol a legfontosabb árumézet adó növénnyé vált az elmúlt években. Virágjának felépítéséről és méhészeti jelentőségéről szól írásom.

Mégsem indul újra a szolnoki gyár

Akár hónapokat is igénybe vehet, amíg megszületik Bige László szolnoki kénsavgyárának hatósági bezáratása ügyében az első, köztes, az újraindulás feltételéül támasztott, jogerős döntés.

Méreten aluli harcsákkal bukott le egy halász

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata (ÁHSZ) egy, méreten aluli szürkeharcsákat megtartó halászt ért tetten július elején, a Sajó térségében. A kifogott, majd jogosulatlanul megtartott halakat szerencsére élő állapotban sikerült visszajuttatni a vízbe.

Búza és a rovarölő szere: tévhit a függés?

Egy új tanulmány szerint téves lehet az az elterjedt feltételezés, hogy a mai búzafajták sokkal jobban függenek a rovarölő szerektől és a trágyázástól, mint őseik.

Több jótékonysági vadászat lesz

Nyilatkozatot írt alá a jótékonysági vadászatok országos kiterjesztése érdekében az Országos Jótékonysági Vadászat Nonprofit Kft. kedden Budapesten a védnöki feladatokat vállaló testülettel, amelynek fővédnöke, Semjén Zsolt kiemelte, hogy a jótékonysági vadászatok a magyar vadásztársadalom áldozatvállalását mutatják, ezért az ország minden vadásztársaságát hasonló rendezvények szervezésére szólított fel.

Öntözéses plakát segít eligazodni a vízjogi engedélyezési eljárásokban

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a hatályos jogszabályoknak megfelelően aktualizálta az öntözéssel kapcsolatos vízjogi engedélyezési eljárásokat összefoglaló útmutatóját. A NAK az öntözni kívánó termelők számára ezzel is átláthatóbbá teszi az engedélyhez szükséges alapvető lépéseket.