Back to top

Az agrárszakmák sztárjai

Véget ért a kétnapos Agrár Szakma Sztár fesztivál. Kihirdették az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny és a Szakma Kiváló Tanulója Versenyek eredményeit, a dobogósok személyesen vehették át elismeréseiket.

Az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyen és a Szakma Kiváló Tanulója Versenyeken az ország 92 szakképző iskolájából 688 tanuló nevezett be. Összesen húsz szakma tanulói mérték össze tudásukat, kreativitásukat, ügyességüket, nyolc szakmai versenyének a döntőjét rendezték a fesztivál keretében. A Hungexpo területén azonban mind a 20 szakma bemutatkozott. 

A rendezvény zárásán Győrffy Balázs, a főszervező Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke elmondta, hogy az Agrár Szakma Sztár fesztiválnak az agrárszakmák népszerűsítése, a pályaorientáció és az agrárszakképzés fejlesztése volt a célja.  Sokak voltak rá kíváncsiak, mintegy 3100 látogató győződhetett meg róla, hogy milyen sokrétű, sokszínű a mezőgazdaság, és érdemes rá építeni. A fiatalok egy része ki is próbálta a szakmák egyes fogásait.  A mezőgazdasági szakmákat zömmel családi indíttatásból választják a fiatalok, a képzésre azonban nekik is szükségük van.

 

A NAK nagy hangsúlyt fektet az oktatásra, 117 agrár- és élelmiszeripari szakmáért vállal felelősséget. A köztestület ellenőrzi egyebek közt a gyakorlati képzést, felkészíti a gyakorlati oktatókat, nyilvántartja a tanulószerződéseket, gondozza a vizsgakövetelményeket. Mindezek mellett törekszik arra is, hogy vonzóvá tegye az agráriumot a fiatalok előtt.  

A tanulók versenyen nyújtott teljesítménye példaértékű a fiatalabbak számára, és hozzájárulhat a generációváltáshoz, mondta Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének elnöke. A jelenleg zajló technológiai robbanás időszaka felkészült szakembereket igényel, és hogy őket megtaláljuk, meg kell mutatni a mezőgazdaságban rejlő lehetőségeket. Az Agrár Szakma Sztár fesztivál erre tökéletesen alkalmas. A versenyek sokat adnak a fiataloknak és hosszú távon az egész ágazatnak, a diákok felkészítéséért pedig nagy köszönet illeti tanáraikat, oktatóikat.

Az agrárium korszerűsítése mellett magas színvonalú szakképzésre van szükség ahhoz, hogy a magyar mezőgazdaság versenyképes lehessen. Az agrároktatás célja, hogy az ágazatban a korszerű technológiákat alkalmazni képes, valamint a hazai és nemzetközi kapcsolatokban is eligazodó, művelt, több területen felhasználható tudásanyaggal rendelkező szakemberek dolgozzanak. Az intézményeket is fel kell készíteni arra, hogy a digitális technológia jelentősen átalakítja az agrárgazdaság emberi erőforrás szükségletét, korszerű intézményi háttérre, duális képzésre, tangazdaságokra van szükség, és az állam által fenntartott központi gyakorló gazdaságokra kell építeni, hangsúlyozta  Bagdán Boglárka. Az Agrárminisztérium agrár-szakképzésért felelős helyettes államtitkára arra kérte az intézményvezetőket, tanárokat, szakoktatókat, hogy tegyék vonzóvá a diákok számára a gazdálkodói életformát, tárják föl az agráriumban rejlő lehetőségeket.

A helyettes államtitkára szerint a fesztivál lehetőséget adott a tehetséges tanulók méltó megmérettetéséhez, rutint szerezhettek és önbizalmat meríthettek. A résztvevők a tudásuk legjavát adták, esélyt kaptak arra, hogy bizonyíthassák rátermettségüket, és aki jól kamatoztatja a versenyen szerzett tapasztalatokat, könnyebben megtalálja számítását az életben is.

A húsz agrárszakképzés legjobbjai
Fotó: NAK

A 20 szakmai verseny győztesei: 

-  Állattenyésztő és állategészségügyi technikus: Takács Lóránt (Szent István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola)

- Élelmiszeripari analitikus technikus: Bodzán Nikoletta (Pesti Barnabás Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola)

- Élelmiszeripari technikus: Horsik Jázmin Zsuzsanna (Pesti Barnabás Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola)

- Erdészeti és vadgazdálkodási technikus: Farkas Márk (Kaposvári SZC Dráva Völgye Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Kollégiuma)

- Földmérő, földügyi és térinformatikai technikus: Balaton Regina Hanna (Szombathelyi Élelmiszeripari és Földmérési Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium)

- Környezetvédelmi technikus: Donkó Antal (Szolnoki Műszaki Szakképzési Centrum Pálfy-Vízügyi Szakgimnáziuma)

- Mezőgazdasági gépésztechnikus: Hunyadi Ármin (AM Kelet-magyarországi Agrárszakképző Központ, Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium)

- Mezőgazdasági technikus: Győri Dávid (Gregus Máté Mezőgazdasági Szakgimnázium és Szakközépiskola)

- Parképítő és fenntartó technikus: Kovács Vince András (AM KASZK - Varga Márton Kertészeti és Földmérési Szakgimnáziuma és Kollégiuma)

- Dísznövénykertész: Németh Szabina Beatrix (Magyar Gyula Kertészeti Szakgimnázium és Szakközépiskola)

- Édesipari termékgyártó: Seres Cintia (Pesti Barnabás Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola)

- Erdészeti szakmunkás: Czekmeiszter Zsolt (Széchenyi Zsigmond Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium)

- Gazda: Pintér Béla (Kenderesi Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium)

- Húsipari termékgyártó: Vörös Norbert Ferenc (Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium)

- Kertész: Felföldi Fanni (AM ASZK - Bartha János Kertészeti Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája)

- Lovász: Matesán Veronika (Pettkó-Szandtner Tibor Lovas Szakközépiskola és Kollégium)

- Mezőgazdasági gépész:  Bánkus Zoltán (Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium)

- Pék: Herold Péter (Nagybajomi Kolping Katolikus Szakközépiskola és Kollégium)

- Szőlész-borász: Pintér Márk Szilveszter (AM DASZK Teleki Zsigmond Mezőgazdasági Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma)

- Virágkötő és virágkereskedő: Timár Dominika (Magyar Gyula Kertészeti Szakgimnázium és Szakközépiskola)

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Galambverseny életre-halálra

Akár a galambok Iron Manjének vagy Spartan Racejének is nevezhetnék azt a megmérettetést, ami a Fülöp-szigeteken zajlik. A veszélyes versenyen induló postagalamboknak mindössze 10 százaléka ér célba – a többiek a vad tengerek, ragadozók, perzselő hőség, vagy éppen tolvajok áldozatául esnek.

Csak képzett tanárok vezethetik a vándortáborozó gyerekeket

Mintegy 4000 gyermeket vezetnek majd végig az Erdei Vándortáborok útvonalain azok a pedagógusok, akik az Országos Erdészeti Egyesület és a Testnevelési Egyetem által koordinált gyalogos vándortáborvezető továbbképzésen részt vettek.

Jubileumi borverseny rekord nevezéssel

Az ország legnagyobb ágazati rendezvényén 908 tétellel 262 hazai borászat nevezett. A jubileumát ünneplő borverseny szakmai rangját emeli, hogy az újabb rekord mennyiségű nevezett tételt egy 60 fős hazai és nemzetközi bírálókból álló testület minősítette.

Portugáliában is bizonyítást nyert: igazi horgásznemzet a magyar!

A horgászat mondhatni virágkorát éli ma Magyarországon: a horgászok száma lassan eléri a félmillió főt, versenyzőink pedig sorra érik el a történelmi sikereket a nemzetközi versenyeken. A napokban a Feeder Klubcsapat VB-n szereztek aranyat hazánk fiai.

Jobb, ha éjjel nem párologtat a szőlő

Biztató felfedezést tettek az INRA és a Montpellier SupAgro kutatói a szőlő éjszakai transzspirációjával kapcsolatban. Arra jöttek rá, hogy a szőlő éjszakai vízvesztése csökkenthető bizonyos fajták használatával. Ez a terület eddig feltáratlan volt, pedig komoly lehetőség nyílik általa arra, hogy szárazságtűrőbb szőlőfajtákat szelektáljanak.

„A legszebb konyhakertek” – idén hetedszer

Még lehet jelentkezni a „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei országos programra! „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei országos program az otthoni kertművelés értékére irányítja rá a figyelmet.

Rendhagyó agráróra fiataloknak

Mezőgazdasági érdekességekről tartott rendhagyó tanórát lapunk a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Bolyai János Műszaki Szakgimnáziumában. A pénzügyi ismeretek óra keretében a hangsúly a modern agráriumon volt.

Erős felhatalmazás a brüsszeli tárgyalásokra

Példaértékű összefogással erős meghatalmazást adott a magyar gazdatársadalom az őket képviselők kezébe az új uniós ciklus tárgyalásaira, hangzott el az Agrárminisztérium, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magosz sajtótájékoztatóján. Az uniós agrártámogatások tervezett csökkentése miatt indítottak petíciót a gazdatársadalom képviselői, és a tiltakozáshoz közel 200 ezer aláírást gyűjtöttek össze.

Jubileumi borverseny Élesden

Az év egyik legfontosabb borászati eseményének a jubileumi, XX. Erdélyi Szőlőhegyek Borverseny ígérkezett. Idén a Sebes-Körös menti kisváros, Élesd adott otthont a rendezvénynek. Bihar megyében eddig két alkalommal rendeztek Erdélyi Szőlőhegyek-borversenyt: 2003-ban Nagyváradon, illetve 2015-ben Bihardiószegen.

Magyarország hozzájárul a fejlődő országok élelmezésbiztonságának megteremtéséhez

A családi gazdaságok erősítése, az élelmezésbiztonság és a táplálkozás kérdései, valamint a klímaváltozás problémaköre is napirendre került az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete (FAO), valamint az Agrárminisztérium közös konferenciáján.