Back to top

Folytatódott a termelői árak drágulása

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatója szerint februárban – 2018 második havához viszonyítva – a vágójuh kilónkénti ára 23 forinttal nőtt, a vágómarháé viszont 42, a vágósertésé 13, a vágóbaromfié pedig 4 forinttal olcsóbb lett. A nyerstejért ugyanannyit, az étkezési tojásért 1 forinttal fizettek kevesebbet, mint az elmúlt évben. A gabona 14,8 százalékkal került többe.

A KSH adatai szerint 2019. I-II. hónapokban a vágósertés termelői átlagára (malac és süldő nélkül) 348 Ft/kg volt, 0,2 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. Februárban a 2018. II. havi kilogrammonkénti 357 forinttal, valamint az előző havi 352 forinttal szemben a felvásárlási átlagár mindössze 344 Ft volt. Januárhoz képest februárban 35 ezerrel 303 ezer darabra csökkent az eladás, ebből adódóan nagymértékben, 24 ezerrel elmaradt a múlt évi forgalomtól. Február végéig a 2018 évinél 6,7százalékkal kevesebb, összesen 641 ezer darab, 75590 tonna vágósertést vásároltak fel. Az eladási átlagsúly 117,9 kg volt.

A vágómarha felvásárlási átlagára februárban - januárhoz képest - valamelyest emelkedett, ezzel egyidejűleg tovább lanyhult az amúgy is gyér forgalom. A KSH adatai szerint, az értékesítési átlagár (borjú nélkül) 2019. I-II. hónapokban csupán 381 Ft/kg volt, 9,3 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. Februárban 385 Ft volt az adásvételi ár, ami ugyan kilónként 42 forinttal alulmúlta a 2018 februárit, de a januárihoz viszonyítva 8 forinttal drágább lett. Egy év alatt 4058 db-ról 3389 db-ra zuhant a forgalom, emellett a januárival összevetve, februárban 326 egyeddel csökkent az eladott mennyiség. A tárgyév első két hónapjában összesen 7104 db, 3786 tonna vágómarhát értékesítettek. A létszám 22,4 százalékkal, az összsúly pedig 13,8 százalékkal elmaradt a tavalyitól.

A tehéntej értékesítési átlagára februárban, csökkenő felvásárlás mellett, 2 forinttal 101 Ft-ra nőtt, ennek eredményeként a 2018. évivel összevetve szinten maradt. Februárban tetemesen, 8739 tonnával visszaesett a feldolgozóknak átadott tej mennyisége, így nem okozott meglepetést, hogy a tavalyi kereskedéshez képest is 1917 tonnával csökkent a kereskedés 126307 tonnára. A zsírtartalom 3,7%, a fehérje-koncentráció 3,3% volt, ami kevesebb az előző havinál.

A KSH adatai szerint 2019 I-II. hónapokban a nyerstej átlagára 0,6 százalékkal gyengült, a kereskedés 261353 tonnát, az árbevétel pedig 26,1 milliárd Ft-ot tett ki.

A vágójuh termelői átlagára a KSH legutóbbi összesítése szerint 2019. I-II hónapokban 796 Ft/kg volt, 2,3százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. Ekkor a forgalmazott vágóalapanyag 678 tonnát tett ki, 2018-hoz képest ez 2,4 százalékkal kevesebb. Februárban az elmúlt évi kilónkénti 780 forinttal szemben az ár 803 Ft-ra erősödött, ennek köszönhetően a januári árhoz képest 15 forinttal drágult.

375 tonna volt a forgalom, 8 tonnával kevesebb, mint egy éve, ennek dacára az előző hónaphoz képest így is 72 tonnával több volt a felvásárolt mennyiség.

A vágóbaromfi átlagára 2019. január-február hónapokban - 2018 évvel összehasonlítva - 1,6 százalékkal 288 forintra drágult. Ezen belül a vágólibai ára 5,6 százalékkal, a vágócsirkéé 4,3 százalékkal, a vágópulykáé pedig 1,4 százalékkal lett több, miközben a pecsenyekacsa ára 2,7 százalékkal csökkent. A február 28-ai adatok szerint a feldolgozásra átadott vágóbaromfi össztömege 90846 tonna volt, ami ha visszafogottan is, de 1,1százalékkal meghaladta a 2018. évi volument. A baromfiszektor vágótermék kibocsájtása fölényesen, 15256 tonnával felülmúlta a rivális sertéságazatét, ami dicséretes teljesítménynek számít. Februárban a felvásárlási árak az alábbiak szerint alakultak: vágócsirke: 259 Ft/kg, vágóliba: 769 Ft/kg, vágópulyka: 372 Ft/kg, vágókacsa: 325 Ft/kg. Ekkor a vágókacsáért kilogrammonként 14 forinttal adtak kevesebbet, a vágópulykáért és a pecsenyecsirkéért viszont 5-5 forinttal, a húslibáért 48 forinttal fizettek többet a felvásárlók.

Januárhoz viszonyítva a vágócsirke ára kilónként 2 forinttal, a vágólibáé 4 forinttal, a vágókacsáé 6 forinttal erősödött, a vágópulykáé viszont 4 forinttal gyengült.

A II. havi forgalom 42429 tonna volt, ami ugyan 5989 tonnával elmaradt az I. havi rekordmennyiségtől, de 1652 tonnával meghaladta a 2018-as februári felvásárlási volument.

A tavalyi húsvéti forgalomhoz képest és idén olcsóbb lesz a tojás. Az ünnepek előtt a kereskedés további erősödésével, az akciózások beindulásával a csomagolóhelyi, de leginkább a fogyasztói árak mérséklődésével számolhatunk. A lengyel és az unióba irányuló, hazánkban is egyre inkább erősödő ukrán import tojásdömpingnek tulajdonítható, hogy az árak nem emelkednek olyan drasztikusan, mint a 2017-2018 évi tojásszennyezés idején.

A KSH adatai szerint 2019. január-február hónapokban, az étkezési tojás termelői átlagára 19 Ft volt, 9,1százalékkal kevesebb, mint egy éve. Februárban, januárral összehasonlítva, immár négy hónapja nem változott a tojás vételára, ennek tudható be, hogy az elmúlt évi 20 forinttal szemben 1 forinttal olcsóbb lett.

Márciusban az étkezési tojás fogyasztói ára 12,5 százalékkal alacsonyabb volt, mint egy évvel ezelőtt, és az idei hónapokat tekintve gyakorlatilag 40 Ft körül stagnált.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/KSH

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Galambverseny életre-halálra

Akár a galambok Iron Manjének vagy Spartan Racejének is nevezhetnék azt a megmérettetést, ami a Fülöp-szigeteken zajlik. A veszélyes versenyen induló postagalamboknak mindössze 10 százaléka ér célba – a többiek a vad tengerek, ragadozók, perzselő hőség, vagy éppen tolvajok áldozatául esnek.

Miért a külföldi húst?

Matej Korpáš, az SPPK sajóosztályának a munkatársa elmondta, hogy az üzletekben minden húsnál fel kell tüntetni, hogy az állatot hol nevelték, hol vágták le és a húsát hol dolgozták fel, valamint hogy hol csomagolták. A kamara ismételten figyelmezteti a vásárlókat, hogy figyelmesen, alaposan olvassák el ezeket az információkat.

Átláthatóbbá tenné az árképzést az élelmiszer-ellátási láncban

Az Európai Bizottság javaslatot terjesztett elő, amely a teljes élelmiszer-ellátási láncban átláthatóbbá tenné az árak alakulását és ezek közlésének a módját - közölte az uniós bizottság.

Mérgező alga pusztítja a lazacokat Norvégiában

Több millió tenyésztett lazac pusztult el Norvégia északi részén az utóbbi napokban egy mérgező alga miatt, és a helyzetet még nem sikerült ellenőrzés alá vonni - közölték a norvég hatóságok.

Biotojás-előállító baromfiólak

A günzburgi MR (MaschinenRing – gépkör) szervezésében a természetes kapirgáló tojótyúkok tartására pótkocsira telepített mobil baromfiólakat készítenek és terjesztenek a dél-németországi sváb (Schwäbisch Hall) vidékeken a gazdák között. A program célja a biotojás-termelés növelése az országban.

Németországban csütörtökön döntenek a kakascsibék védelméről

A német szövetségi legfelsőbb bíróság (Bundesgerichtshof) csütörtökön (május 23.) dönthet arról, hogy betiltsa a hím naposcsibék elpusztítását. A tojástermelők szerint azonban ha ez bekövetkezik, az tojáshiánnyal is járhat.

Made in Italy – hamisítva

Az olasz élelmiszereket egyre gyakrabban hamisítják és utánozzák az egész világon. A legnépszerűbbek a sajt, a kolbász és az olívaolaj. A hamisítás oka főleg a kereskedelmi konfliktusokhoz vezethető vissza.

A takarmányozás kihívásai - jelentős változások jönnek

„A növényi összetevők legújabb generációja a takarmányozás hatékonyságának növeléséért” címmel tartották Herceghalmon idén a Biomin Magyarország Kft. konferenciáját, melyre rangos hazai és külföldi előadók érkeztek. A megnyitón Gerhard Galsterer, a Biomin GmbH regionális igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket.

Miért fontos a gyep ápolása?

Milyen módszerekkel lehet felújítani a leromlott hazai gyepeket, és mennyire hatásosak ezek? Hogyan befolyásolják a termőképességet, az állateltartó képességet, illetve a takarmány minőségét? - ezek voltak a fő kérdései a tegnapi gödöllői Gyepápolási szakmai napnak, ami délután terepi gépbemutatóval zárult.

Vád alatt az állatvédő "Hús áldozatai" mozgalom aktivistái

A hollandiai Boxtelben állatvédő aktivistákat tartóztattak le a múlt héten, miután elfoglaltak egy sertéstelepet. A tiltakozó akcióban, amely arra irányult, hogy felhívják a figyelmet az állatok szenvedéseire, több mint száz aktivista vett részt.