Back to top

A világ legszebb kertjei

Egy virágokkal teli, illatos kertnél nincs is inspirálóbb és megnyugtatóbb közeg. A világ legszebb kertjei árulkodnak a hely kultúrájáról és történelméről. Tanítanak és elvarázsolnak.

Ki ne szeretne sétálni egy meseszép, virágoktól színpompás kertben? A tavasz az újjászületésről, a rügyezésről és a virágzásról szól. Tökéletes időszak a szabadban való időtöltésre.

Hihetetlen, hányféleképpen tudja kialakítani a tájat a növények elrendezése. A klasszikus francia kertektől a japán Zen kertig minden megtalálható a világban. Ezek a nyilvános terek persze nagyban különböznek egy tipikus otthoni hátsó kerttől, gondos tájtervezéssel készültek. A gazdag birtok tulajdonosok számára a kert nem csak szenvedély volt, de a hatalom kifejezése is. Vendégeiket elkápráztatta a látvány. Ma a nyilvános és botanikus kertek vették át ezt a szerepet.

Lenyűgözik a látogatóikat. Lehetővé teszik számukra, hogy megismerjék a helyi és az egzotikus növényeket, ezáltal inspirálva őket saját kertjük kialakításában.

A következő képsorok is szemet gyönyörködtetőek. Elvisznek bennünket a világ legszebb és legismertebb kertjeibe.

Versailles-i kert, Versailles, Franciaország

A Versailles-i palotától nyugatra fekszik ez a hatalmas kiterjedésű klasszikus francia kert, melynek védjegye a szimmetria és a rendezettség. A gondosan ápolt gyepet virágok, szobrok és szökőkutak tarkítják. A XIV. Lajos által építtetett kert méltán lett az UNESCO Világörökség része.

Villa d`Este kertje, Tivoli, Olaszország

A 16. századi, Róma melletti villát imádják teraszos kertjei és változatos szökőkútjai miatt. Csodálatos példája egy olasz reneszánsz kertnek, ahol a tájkép azért született, hogy inspiráljon és segítse az elmélyülést.

Brooklyn-i botanikus kert, Brooklyn, USA

Az 1910-ben alapított botanikus kertben 14.000-féle növény található különféle területen: van vízi, angol és illatos kert. Az utóbbi a látássérültek részére. A botanikus kert híres kivételes japán kertjéről és a kétszáz cseresznyefájáról, melyek tömegeket vonzanak minden tavasszal.

Butchart kertek, Brit Columbia, Kanada

Ez a gyönyörű oázis több mint száz éve kápráztatja el a látogatókat buja növényzetével és színes virágaival. Ötven teljes munkaidőben dolgozó kertész gondozza az 55 hektárnyi területet, ahol 26 üvegház található. A képen látható Sunken Garden az egyik legkedveltebb rész. A kert egy korábbi mészkőbánya helyén épült. Jennie Butchart, egy gazdag cementgyártó felesége látott benne fantáziát és alakította át.

Keukenhof kert, Lisse, Hollandia

Nem lehet úgy Hollandiába utazni tavasszal, hogy figyelmen kívül hagyjuk a tulipánokat. Aki igazán nagy rajongó, biztos hogy elzarándokol Lisse-be, a világhírű Keukenhof kertbe. Évente hétmillió virághagymát ültetnek. Március végétől május végéig tömegével látogatják a helyet, hogy láthassák a színpompás tulipánok, nárciszok és jácintok sokaságát. Több mint egymillió ember kíváncsi erre a csodás látványra.

Kew-kertek, London, Anglia

A London délnyugati részén elhelyezkedő kert méltán lett a Világörökség része. Nem pusztán azért, mert több mint 50.000 növényt találnak itt a látogatók, hanem azért is, mert a botanikai kutatások fontos központja. Emellett egy építészeti remekmű, hála a Melegházának, ami a világ legnagyobb viktoriánus üvegháza. Ez a történelmi helyszín ritka és veszélyeztetett növényfajoknak ad otthont.

Monet Kertje, Giverny, Franciaország

A kert Claude Monet, impresszionista festő otthonában található, és ez ihlette, többek közt, a híres Vízililiomok sorozatát. Szerencsére ma már a Giverny-be látogatók egész évben élvezhetik Monet festői kertjét. Kreatív képzelete alkotta meg a virágoktól vibráló vízi kertet, ahol ma is áll a japán híd.

Nong Nooch botanikus kert, Pattaya, Thaiföld

Ez a botanikus kert nem pusztán turisztikai látványosság, de kutató központ is. A tulajdonosok eredetileg gyümölcs és zöldség ültetvénynek vásárolták, de úgy döntöttek, hogy a 600 hektárnyi területet inkább trópusi növényekkel és virágokkal ültetik be, hogy megőrizzék a hely élővilágát. A kertben több mint 650 őshonos faj van.

Forrás: 
mymodernmet.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A természet és a munka szeretetére nevel

Iskolakerti műhelynapot szervezett pénteken a Répcelaki Móra Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola és az Iskolakertekért Alapítvány. A szervezet minden évben más-már térségben rendezi meg programját, amelyen a környékbeli iskolák megismerhetik egymás kertműveléssel kapcsolatos oktató, nevelő munkáját.

A növények is éreznek fájdalmat?

A virágok és a zöldségek felkiáltanak és jajgatnak, mikor rájuk lépünk vagy vágjuk őket, állítja egy kutatás. De vajon fájdalmat is éreznek közben? Erről már megoszlanak a szakértői vélemények.

Für Anikó: A soknál több az elég

Fellélegzünk, amikor a tavaszi verőfényben magunk mögött hagyjuk a budapesti dugókat és zöldülő dombok között visz az utunk, hogy megérkezzünk a Zsámbéki-medence széléhez, ahol Für Anikó vár bennünket egy beszélgetésre.

Ők a világ legokosabb állatai

Bármennyire hihetetlennek is tűnik, egyes állatok felveszik velünk a versenyt, ha intelligenciáról, kiváló memóriáról vagy kreativitásról van szó.

Nélkülözhetetlen szerepben a bivalyok

Bő 100 esztendővel ezelőtt még mintegy 150 ezer egyedből állt a magyarországi bivalypopuláció, a mezőgazdaság gépesítése azonban az állomány nagymértékű csökkenését eredményezte.

Virágos kerti tavak

Egy tó nem csak dísze lehet a kertnek, hanem a növényzetével együtt egy kisebb ökoszisztémát hoz létre, és elősegíti a biológiai egyensúly kialakulását. Érdemes olyan növényeket választani, melyek megfelelnek klimatikus viszonyinknak és gyönyörködtetnek.

Kánikulában is jól termő burgonya

Ha a hőmérő higanyszála túl magasra kúszik, jóval kevesebb gumónak örülhetnek a burgonyatermesztők. A biokémikusok pedig most megfejtették az okát: egy rövid RNS szakasz felelős a gumónövekedés blokkolásáért. Ennek a génnek a kikapcsolásával pedig létre lehet hozni a hőségnek ellenálló burgonyát.

Szerteágazó mezőgazdasági tevékenységet tervez a FAKT AG

A hajtatókertészeket érdeklő beruházásról esett szó a FruitVeB nyílt napján. Nagy István agárminiszter szerint most kell átállnunk a 21. századi termesztési módszerekre, ehhez adhat lendületet a tervezett beruházás. Igényes termékek európai piacokra juttatása, ésszerű energiafelhasználás – talán ezek a FAKT AG tervezett másfél milliárd eurós beruházásának kulcselemei, derült ki az előadásokból.

Cédrus Nap a Füvészkertben

A Libanon Nagykövetsége és az ELTE Füvészkert hagyományteremtési szándékkal rendezte meg kedden az első Cédrus Napot. A most elindított közös rendezvényen a két ország, Libanon és Magyarország elkötelezettségét kívánja hangsúlyozni a cédrusok megmentése mellett. Egy libaboni cédrust is elültettek az alkalom emlékére.

Kedvezett az időjárás a kajszinak

Akár 12 százalékkal több kajszibarackot szüretelhetnek a legfrissebb előrejelzések szerint a termesztők Európában, a 2013 és 2017 közötti átlagnál pedig 19 százalékkal lehet több a termés – olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács összefoglalójában.