Back to top

Bevált az indiai dolgozó a tehenészetben

Mára az ország több tehenészetében is dolgoznak külföldi vendégmunkások, miután helyi, magyar munkaerőt nem nagyon lehet találni az állatokkal való munkára. A bevándorlók közül is kiemelkednek az indiai dolgozók, akikkel nagyon jó tapasztalatok vannak az ország több tehenészetében is. Egyikük, Sandeep Kumar nyilatkozott a magyarmezogazdasag.hu-nak.

MMG - Indiai munkavállalók a tehenészetben

A kínzó munkaerőhiány enyhítésére jöttek hazánkba indiai munkavállalók is, akik mára az ország több telepén dolgoznak tehenekkel. India északi részéről, Pandzsáb tartományból érkezett Magyarországra Sandeep Kumar, aki jelenleg az Extra Tej Tejtermelő Kft. beledi tehenészeti telepén dolgozik. A fiatalember 2018 júliusában érkezett a munkára. Megérkezése után a tehenészeti telep minden munkafázisával meg kellett ismerkednie, a különböző feladatok megtanulása három hónapig tartott. Ezt követően mindenféle munkát el tud végezni, így az istálló különböző feladatait és a borjak gondozását, valamint természetesen a fejést is.

Sandeep azt mondja, elégedett a helyzetével, hiszen az ötfős indiai csapatot, amely a beledi telepen dolgozik, ő irányíthatja.

A helyiekkel nem sok kapcsolata van, keveset találkozik velük, de szabadidejükben ellátogattak Kapuvárra és Győrbe is, ahol mindenfelé kedves és érdeklődő emberekkel találkoztak – sokan közös fotót is készítettek velük. Sandeep kiemelte azt is, hogy magyar kollégái szintén segítőkészek.

Az indiai munkavállalók kérdése már az Axiál tavalyi rendezvényén is felmerült. Akkor egy előadótól elhangzott: nagyon nehezen lehet helyben munkaerőt találni, és ha ez sikerül is, a felvett emberek pontatlan, felelőtlen, hanyag magatartást tanúsítottak, sem értéket, sem állatot nem bízott rájuk jó szívvel az ember. Végül gyakran meg is kell válni tőlük ilyen vagy olyan okok miatt.

Az indiai dolgozókkal ugyanakkor általában jók a tapasztalatok, mert puritán és szorgalmas embereknek tartják őket, akik legfőképp szeretnek dolgozni – mondták el a magyar vezetők a beledi tehenészetben.
Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Galambverseny életre-halálra

Akár a galambok Iron Manjének vagy Spartan Racejének is nevezhetnék azt a megmérettetést, ami a Fülöp-szigeteken zajlik. A veszélyes versenyen induló postagalamboknak mindössze 10 százaléka ér célba – a többiek a vad tengerek, ragadozók, perzselő hőség, vagy éppen tolvajok áldozatául esnek.

Miért a külföldi húst?

Matej Korpáš, az SPPK sajóosztályának a munkatársa elmondta, hogy az üzletekben minden húsnál fel kell tüntetni, hogy az állatot hol nevelték, hol vágták le és a húsát hol dolgozták fel, valamint hogy hol csomagolták. A kamara ismételten figyelmezteti a vásárlókat, hogy figyelmesen, alaposan olvassák el ezeket az információkat.

Átláthatóbbá tenné az árképzést az élelmiszer-ellátási láncban

Az Európai Bizottság javaslatot terjesztett elő, amely a teljes élelmiszer-ellátási láncban átláthatóbbá tenné az árak alakulását és ezek közlésének a módját - közölte az uniós bizottság.

Mérgező alga pusztítja a lazacokat Norvégiában

Több millió tenyésztett lazac pusztult el Norvégia északi részén az utóbbi napokban egy mérgező alga miatt, és a helyzetet még nem sikerült ellenőrzés alá vonni - közölték a norvég hatóságok.

A következő évtizedek sikerágazatát építik

30 éves jubileumi küldöttgyűlését rendezte meg a Holstein-fríz Tenyésztők Egyesülete. Az ünnepi rendezvény díszvendége Nagy István agrárminiszter volt, aki úgy fogalmazott, fejet hajt az ágazatban tevékenykedők elmúlt 3 évtizedben véghezvitt teljesítménye előtt.

Biotojás-előállító baromfiólak

A günzburgi MR (MaschinenRing – gépkör) szervezésében a természetes kapirgáló tojótyúkok tartására pótkocsira telepített mobil baromfiólakat készítenek és terjesztenek a dél-németországi sváb (Schwäbisch Hall) vidékeken a gazdák között. A program célja a biotojás-termelés növelése az országban.

Felépült az Alföldi Tej Kft. 15 milliárd forintos sajtgyára

Végéhez közelítenek az Alföldi Tej Kft. debreceni új üzemének építési és szerelési munkálatai. A négyéves intervallumot felölelő beruházás révén Magyarország második legnagyobb tejipari cégének tejtermék-portfóliója a saját gyártású tej, tejföl, vaj, túró, kefir és joghurt mellett sajttal és tejporral egészül ki.

Németországban csütörtökön döntenek a kakascsibék védelméről

A német szövetségi legfelsőbb bíróság (Bundesgerichtshof) csütörtökön (május 23.) dönthet arról, hogy betiltsa a hím naposcsibék elpusztítását. A tojástermelők szerint azonban ha ez bekövetkezik, az tojáshiánnyal is járhat.

Made in Italy – hamisítva

Az olasz élelmiszereket egyre gyakrabban hamisítják és utánozzák az egész világon. A legnépszerűbbek a sajt, a kolbász és az olívaolaj. A hamisítás oka főleg a kereskedelmi konfliktusokhoz vezethető vissza.

A takarmányozás kihívásai - jelentős változások jönnek

„A növényi összetevők legújabb generációja a takarmányozás hatékonyságának növeléséért” címmel tartották Herceghalmon idén a Biomin Magyarország Kft. konferenciáját, melyre rangos hazai és külföldi előadók érkeztek. A megnyitón Gerhard Galsterer, a Biomin GmbH regionális igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket.