Back to top

Az apróvad volt a középpontban

A mezei nyúl állomány felmérésének lehetőségeiről, illetve az intenzív apróvad-gazdálkodás modelljeiről rendeztek vadászati konferenciát május 10-én a hódmezővásárhelyi XXVI. Alföldi Állatenyészési és Mezőgazda Napokon. A konferencián a magyar apróvad helyzetéről kaptak tájékoztatást az érdeklődők.

Dr. Hagymási László, nyugalmazott egyetemi docens nyitóbeszéde előtt vadászkürtszóval vette kezdetét az esemény, amit a vadászok felállva, kalapot emelve hallgattak végig. A levezető elnök felkérte dr. Majzinger István professzort, a Szegedi Tudományi Egyetem mezőgazdasági karának Állattudományi és Vadgazdálkodási Intézet vezetőjét, hogy a mezei nyúl monitoringozásáról tartsa meg beszámolóját.

dr. Majzinger István
dr. Majzinger István

Az ismertetés során a mezei nyúl állomány hasznosításának és becslésének arányait taglalta. Az eddig is ismert probléma, hogy az apróvad állománya folyamatosan, de egyre drasztikusabb csökkenést mutat.

Az elmúlt 10 év során hazánkban Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád és Békés megyére zsugorodott a mindeddig jelentős állományunk java, és a fogyatkozási tendencia továbbra is fennáll.

Ennek oka az intenzív mezőgazdálkodás által kialakult élőhelyvesztésen túl, a mezei nyúllal való nem megfelelő vadgazdálkodás. Az állománybecslés közel sem a valós képet tükrözi, ráadásul az ezáltal kialakult hamis állomány nagyságot nem megfelelően hasznosítjuk, túlhasznosítjuk. A mezei nyúlról, mint egyik leglényegesebb apróvadunkról meglehetősen keveset tudunk. Tudjuk élőhelyi és táplálkozási preferenciáit, azonban kevés kutatási eredmény szolgál ivari és korösszetételi jellemzőiről, az átlagos szaporulat mértékéről vagy a termékenységi periódusairól. Mindaddig, amíg ezekről nem szerzünk érdemleges adatokat, addig a becslés, és ezáltal a hasznosítás is elcsúszik. Ebből adódóan pedig nyúlállományunk nagyságáról sincsenek pontos adataink.

Dr.Majzinger István, dr. Hagymási László, Gergely Sándor
Dr.Majzinger István, dr. Hagymási László, Gergely Sándor
A továbbiakban Gergely Sándor, a Szeghalmi Vadásztársaság fővadásza vette át a szót, aki az intenzív apróvad-gazdálkodás kapcsán mondott néhány szakmai tanácsot a publikumnak.

A 3587 hektáron gazdálkodó társaság a területből „elkülönített” 1500 hektárnyi területrészt „mintavételi területfolt” címen. A cél olyan élőhely kialakítása volt, ami abszolút az apróvad számára kedvező életkörülményeket teremt. A szakembernek elsődlegesen az élőhelyfejlesztésre kellett koncentrálnia:

mozaikszerűen elhelyezett vadföldek és gyepszegélyek létesítése, etetők és itatók telepítése a mintaterület valamennyi részén egyenletes elosztásban, és folyamatos ragadozógyérítés.

Több év is beletelt, mire láthatóvá vált az eredmény. Ezen a vadászterületen is jelentős az intenzív mezőgazdálkodás, de a vadföld-foltok következtében stabil apróvadállomány alakult ki. A megfelelő odafigyelést és gondoskodást meghálálja az apróvad, az egyetlen kulcs a sikerhez, hogy tenni is kell érte…

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Prédikálószéki-kilátó

A Visegrádi-hegység egyik legmagasabb pontján, 639 méterrel a tengerszint felett magasodó Prédikálószék előkelő helyet foglal el Magyarország legszebb kilátópontjai között, csúcsáról gyönyörű panoráma tárul a természetjárók elé.

Emlékezzünk a nyúlpaprikásra!

Nagyszüleink sokkal gyakrabban ettek nyúlhúst, mi mi, manapság az egy főre jutó fogyasztás mindössze néhány deka. Valószínűleg azt is kevesen tudják, milyen egészséges fehérjeforrás. Ezen kíván változtatni a harmadik alkalommal indított marketingkampány az Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum, a Nyúl Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint a SPAR szervezésében.

Őshonos háziállatok a Budakeszi Vadasparkban

A Kárpát-Medencében őshonos háziállatokat bemutató parasztudvart adtak át a Budakeszi Vadasparkban pénteken, ahol magyar nyúl, tehén, és számos baromfi látható. A cél, hogy a klasszikus állattartást és a természetet közelebb hozzák a városi emberhez.

Az agrárerdészeten keresztül növelhető hazánk erdősültsége

"A maga érdemeivel és problémáival az erdészeti ágazat is az agrárium szerves része, és bőven van mondanivalója mind a mezőgazdálkodók, mind az erdőgazdálkodók, a szakirányítók és a szaktanácsadók részére"- hangzott el Mezőfalván, a NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow-n.

Csak képzett tanárok vezethetik a vándortáborozó gyerekeket

Mintegy 4000 gyermeket vezetnek majd végig az Erdei Vándortáborok útvonalain azok a pedagógusok, akik az Országos Erdészeti Egyesület és a Testnevelési Egyetem által koordinált gyalogos vándortáborvezető továbbképzésen részt vettek.

Mintha őserdőben járnánk

Az idén 50 éves Pilisi Parkerdő Zrt. területén található Erdőanyai-völgyben a Parkerdő alapítója, dr. Madas László több mint 60 éve indította el a maga korában forradalminak számító programot: egy erdőrészlet természetközeli gazdálkodási módszerrel történő kezelését. A Visegrádhoz közeli erdőrészlet ennek köszönhetően mára az őserdőket megközelítő állapotban van.

Élet a föld alatti ismeretlenben

Szinte nincs, ki ne ismerné a vakondot, noha igen keveseknek adatik meg, hogy élő példányát láthassa. Legtöbben a Kisvakond rajzfilmsorozat révén barátkoztunk meg vele, a mesékben bájos, nagy szemű, jószívű teremtménynek mutatja magát. De valójában hogyan is él ez a különös megjelenésű rovarevő?

Elérhetőek a legfrissebb erdészeti adatok a Nébih honlapján

Tájékoztatja a Nébih az érintett szakembereket és az érdeklődőket, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal honlapján elérhetőek a hazai erdők legfontosabb éves, illetve idősoros statisztikai adatai.

Egyre hatékonyabb az illegális fakitermelés és kereskedelem elleni küzdelem

Az elmúlt három év eredményei alátámasztják, hogy egyre hatékonyabban végzi a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a teljes faanyagkereskedelmi lánc ellenőrzését Magyarországon.

Kis súlyúak hátrányban: születési súly szerepe a nyulaknál

Előző cikkekből megtudhattuk, mennyire lényeges, hogy egy nyúl elegendően nagy súllyal szülessen ahhoz, hogy életképes legyen, s a fészken belül megfelelő meleg helyet foglaljon el. E téren természetes körülmények között is végeztek vizsgálatokat.