Back to top

Újdonságok Vásárhelyen

Ezúttal is a hazai mezőgazdaság jelentős része jelen volt a vásárhelyi kiállításon, a szaporodásbiológiától a tartástechnológián át a takarmányozásig valamennyi szakterület képviseltette magát, emellett vetőmag-előállítók, műtrágya-forgalmazók, gépgyártók, gépkereskedők, a különböző technikák és technológiák képviselői is részt vettek ezen a seregszemlén.

Az idei hódmezővásárhelyi Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok számos újdonsággal szolgált. Először is az OMÉK állattenyésztési előrendezvényeként hirdette meg Nagy István agrárminiszter, mint a legnagyobb hazai élőállat-bemutatót.

Nagyon sok kiállító készült erre az alkalomra, ugyanis szinte mindenhol találkozhattuk olyan újdonságokkal, amelyeket Hódmezővásárhelyen mutattak be először.

Különösen figyelemre méltó, hogy a gépgyártók és gépforgalmazók – a tavalyihoz hasonlóan – ismét megtöltötték a számukra kijelölt területet, csupán a májusi esőnek „köszönhető” sáros gyepfoltokat hagyták üresen a gépes kiállítók. Egyes szabadtéri standok egy picit zsúfoltabbnak tűntek, de a gépek között ott álltak az idei év újdonságai is.

Az első újdonság a francia Quivogne cég Gladiátor VI fantázianevű késes hengere, amely a nyárvégi tarlóápolás elengedhetetlen kelléke.

Ez egy kétsoros aprító, amely nemcsak Magyarországon, hanem Európában először Hódmezővásárhelyen debütál, majd Mezőfalván munka közben is megtekinthetik az érdeklődők.

Ez praktikus eszköz tulajdonképpen szármaradvány aprítására szolgál, főként repce, napraforgó, szója, illetve zöldtrágyában hasznos igazán. Menetiránynak merőlegesen egy késes henger darabol, majd a menetirányra párhuzamosan egy tárcsasor aprítja a szármaradványokat. Ezt nem kifejezetten talajmunkára fejlesztették ki, ugyanis mindössze 2-3 centiméter mélyen hatol a talajba, hanem azért készítették, hogy az aprítási munkáknak tökéletesen és jó minőségben megfeleljen, tudtuk meg Gazsi Zsolttól, a Quivogne Magyarország képviselőjétől. A 6 méter szélességű, mintegy 3 tonna súlyú gépújdonság egyaránt felszerelhető a traktor elejére, így kombinálható akár egy 6 méteres mulcsvetőgéppel, vagy egy kompakt tárcsával, netán egy grubberrel, ebben van igazán ráció. Természetesen hátulra is felszerelhető, ilyenkor egy 150 lóerős traktor kifejezetten nagy tempó, 10-15 km/h mellett igazán jó minőségű, hatékony munkát végezhet vele.

A kecskeméti székhelyű Solár Agro Kft. már évek óta jelen van teremékeivel a hódmezővásárhelyi kiállításon. Ez a cég főként termelőeszköz-kereskedelemmel foglalkozik, emellett a kínai YTO és török gyártmányú ArmaTrac traktorokat is a forgalmazza. Burány Csaba, a cég gépértékesítésével foglalkozó szakembere elmondta, hogy

erre az alkalomra hozták el a kiváló ár-érték arányú 120 lóerős ArmaTrac traktort, amelynek Deutz motorja megfelel a legszigorúbb európai normáknak.

A ZF sebességváltóval szerelt erőgép egyszerűen és könnyen kezelhető, Bosch hidraulikarendszerét 8 csatlakozóval szerelték. Kényelmes kabinja igény szerint légrugózással is rendelhető, melyben egy 8 collos digitális kijelző tájékoztatja a gép kezelőjét a legfontosabb paraméterekről.

A Kuhn Center Magyarország Kft. gépértékesítője Bojti Vilmos elmondta, hogy szabadtéri standjukon a talajművelés és a zöldsor gépei közül mutatták be termékeket a kiállításon.

Láthattunk szállítószalagos rendképzőt, változókamrás bálázót, traktoros homlokrakodót,

és ami újdonságnak számít az úgynevezett ráncfelvarrott FC 3125 RF típusjelű szárzúzó, amelynek korábbi típusai már több helyen bizonyítottak az országban.

A röszkei székhelyű AgroBörze Gesselemann Kft. 2013-ban mutatkozott be először a hazai nagyközönség előtt az OMÉK kiállításon, majd rövid időn belül az APV magyarországi arcává vált, és többféle termékeivel egyre népszerűbb lett a piacon. Különféle gyártóik gépeit forgalmazzák, így például Szerbiában készített Vogel Noot talajművelő gépeket is. Az új céget a közeljövőben vezetik be a nemzetközi piacokra, Agroszerb néven. Farkas Mónika, az AgroBörze gépértékesítője elmondta, hogy az aprómagvetőn kívül váltva forgató ekét, traktort, olasz gyártmányú Zanon szárzúzót, sorközművelőt, folyékony műtrágyaadagolót, mélylazítót és még egy Idrofoglia nevű öntöződobot is kínálnak.

Az idei kiállítás újdonsága a folyékony műtrágyakijuttatóval szerelt sorközművelő, amely szintén a Vogel Noot gyártmánya.

A kiállítás többi gépéről készült fotókat megtalálja képgalériánkban, ide kattintva.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Használjuk ki a drónok adta lehetőséget vagy lemaradunk – mondják az EU-s mezőgazdasági szereplők

A mezőgazdasági szereplők arra szólítják fel az Európai Bizottságot, hogy frissítse a rovarirtók fenntartható használatáról szóló irányelvet (SUD), és engedélyezze peszticidek drónos légi permetezését – derül ki az EURACTIV tudósításából.

A forma és a műszaki tartalom egysége

A tavalyi Agritechnica kiállításon bemutatott Steyr Konzept hibrid traktort a MUSE Creative és a MUSE Design Awards platina díjakkal ismerték el az év elején. A díjat odaítélő nemzetközi szervezet professzionális és innovatív ipari termékek és műszaki teljesítmények értékelésére, illetve díjazására szakosodott.

Elhalasztják a hannoveri vásárokat

A Német Mezőgazdasági Társaság (DLG) a két rendezvény tanácsadói testületével egyetértésben, ez év novemberéről a jövő február 9–12-re halasztotta a hannoveri EuroTier nemzetközi haszonállattartási és -tenyésztési, valamint a vele párhuzamosan megrendezésre kerülő EnergyDecentral innovatívenergia-szolgáltatási szakvásárt.

Saját gyártmányú meggykombájn

A Michigan államban működő Oxley Farmon saját meggykombájnt alakítottak ki. Tíz éve súlyos jégkár után újították meg az ültetvényt és már nem rázógéppel akarták leszüretelni a termést, számol be a Good Fruit Grower. Ez volt a világ legnagyobb üzemi kísérlete, emlékszik vissza a tulajdonos.

Idén ősszel rendezik meg a kertművészeti napokat

A nyár eleji időpontról szeptemberre került át a 16. Európai Dísznövény és Kertművészeti napok, amelyet hagyományosan a fehérvárcsurgói Károlyi kastélyban rendeznek meg. A rendezvény kiemelt témája idén a Parkok, kertek és kertészek a biodiverzitás kihívásaival szemben címet viseli.

Egy évvel csúszik a milánói Myplant&Garden kiállítás és vásár

Másodszor halasztották el a milánói Myplant & Garden nemzetközi kertészeti kiállítást a koronavírus-járvány miatt. Eredetileg hét hónappal tolták el a dátumát, de a kiállítók és a szervezők is arra jutottak, hogy több időre van szükség. Július elsején jelentette be a Myplant menedzsmentje, hogy a nagyszabású kiállítást 2021 február 15-17. közt rendezik meg.

Új üzemet épít a Pöttinger

Heinz és Klaus Pöttinger tulajdonos-ügyvezetők az eredeti grieskircheni gyártól alig néhány kilométerre rakták le az új üzem alapkövét idén tavasszal.

Flottacsere a Naki Mezőgazdasági Zrt.-nél

„Több, mint 40 éve taposom ezeket a köveket” – kezdte beszédét Soltész Gyula, a Naki Mezőgazdasági Zrt. igazgatóságának elnöke június 22-én annak a szűk körű ünnepségnek a keretében, amelynek során 8 CLAAS erőgépet, 2 CLAAS kombájnt és 4 vágóasztalt vettek át az Axiáltól.

Elkészült a CLAAS tízezredik rizskombájnja Indiában

Tavasz elején gördült ki a tízezredik Crop Tiger 30 Terra Trac rizskombájn a CLAAS indiai Morindában működő gyárából. A kombájn sok másik délkelet-ázsiai országban is népszerű.

UV-fényszórós robotok a lisztharmat ellen

Az ultraibolya fényű lámpákkal felszerelt robotok hatékonynak bizonyulnak a rengeteg haszonnövényt, köztük a szőlő termését is megtizedelő lisztharmat ellen.