Back to top

Újdonságok Vásárhelyen

Ezúttal is a hazai mezőgazdaság jelentős része jelen volt a vásárhelyi kiállításon, a szaporodásbiológiától a tartástechnológián át a takarmányozásig valamennyi szakterület képviseltette magát, emellett vetőmag-előállítók, műtrágya-forgalmazók, gépgyártók, gépkereskedők, a különböző technikák és technológiák képviselői is részt vettek ezen a seregszemlén.

Az idei hódmezővásárhelyi Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok számos újdonsággal szolgált. Először is az OMÉK állattenyésztési előrendezvényeként hirdette meg Nagy István agrárminiszter, mint a legnagyobb hazai élőállat-bemutatót.

Nagyon sok kiállító készült erre az alkalomra, ugyanis szinte mindenhol találkozhattuk olyan újdonságokkal, amelyeket Hódmezővásárhelyen mutattak be először.

Különösen figyelemre méltó, hogy a gépgyártók és gépforgalmazók – a tavalyihoz hasonlóan – ismét megtöltötték a számukra kijelölt területet, csupán a májusi esőnek „köszönhető” sáros gyepfoltokat hagyták üresen a gépes kiállítók. Egyes szabadtéri standok egy picit zsúfoltabbnak tűntek, de a gépek között ott álltak az idei év újdonságai is.

Az első újdonság a francia Quivogne cég Gladiátor VI fantázianevű késes hengere, amely a nyárvégi tarlóápolás elengedhetetlen kelléke.

Ez egy kétsoros aprító, amely nemcsak Magyarországon, hanem Európában először Hódmezővásárhelyen debütál, majd Mezőfalván munka közben is megtekinthetik az érdeklődők.

Ez praktikus eszköz tulajdonképpen szármaradvány aprítására szolgál, főként repce, napraforgó, szója, illetve zöldtrágyában hasznos igazán. Menetiránynak merőlegesen egy késes henger darabol, majd a menetirányra párhuzamosan egy tárcsasor aprítja a szármaradványokat. Ezt nem kifejezetten talajmunkára fejlesztették ki, ugyanis mindössze 2-3 centiméter mélyen hatol a talajba, hanem azért készítették, hogy az aprítási munkáknak tökéletesen és jó minőségben megfeleljen, tudtuk meg Gazsi Zsolttól, a Quivogne Magyarország képviselőjétől. A 6 méter szélességű, mintegy 3 tonna súlyú gépújdonság egyaránt felszerelhető a traktor elejére, így kombinálható akár egy 6 méteres mulcsvetőgéppel, vagy egy kompakt tárcsával, netán egy grubberrel, ebben van igazán ráció. Természetesen hátulra is felszerelhető, ilyenkor egy 150 lóerős traktor kifejezetten nagy tempó, 10-15 km/h mellett igazán jó minőségű, hatékony munkát végezhet vele.

A kecskeméti székhelyű Solár Agro Kft. már évek óta jelen van teremékeivel a hódmezővásárhelyi kiállításon. Ez a cég főként termelőeszköz-kereskedelemmel foglalkozik, emellett a kínai YTO és török gyártmányú ArmaTrac traktorokat is a forgalmazza. Burány Csaba, a cég gépértékesítésével foglalkozó szakembere elmondta, hogy

erre az alkalomra hozták el a kiváló ár-érték arányú 120 lóerős ArmaTrac traktort, amelynek Deutz motorja megfelel a legszigorúbb európai normáknak.

A ZF sebességváltóval szerelt erőgép egyszerűen és könnyen kezelhető, Bosch hidraulikarendszerét 8 csatlakozóval szerelték. Kényelmes kabinja igény szerint légrugózással is rendelhető, melyben egy 8 collos digitális kijelző tájékoztatja a gép kezelőjét a legfontosabb paraméterekről.

A Kuhn Center Magyarország Kft. gépértékesítője Bojti Vilmos elmondta, hogy szabadtéri standjukon a talajművelés és a zöldsor gépei közül mutatták be termékeket a kiállításon.

Láthattunk szállítószalagos rendképzőt, változókamrás bálázót, traktoros homlokrakodót,

és ami újdonságnak számít az úgynevezett ráncfelvarrott FC 3125 RF típusjelű szárzúzó, amelynek korábbi típusai már több helyen bizonyítottak az országban.

A röszkei székhelyű AgroBörze Gesselemann Kft. 2013-ban mutatkozott be először a hazai nagyközönség előtt az OMÉK kiállításon, majd rövid időn belül az APV magyarországi arcává vált, és többféle termékeivel egyre népszerűbb lett a piacon. Különféle gyártóik gépeit forgalmazzák, így például Szerbiában készített Vogel Noot talajművelő gépeket is. Az új céget a közeljövőben vezetik be a nemzetközi piacokra, Agroszerb néven. Farkas Mónika, az AgroBörze gépértékesítője elmondta, hogy az aprómagvetőn kívül váltva forgató ekét, traktort, olasz gyártmányú Zanon szárzúzót, sorközművelőt, folyékony műtrágyaadagolót, mélylazítót és még egy Idrofoglia nevű öntöződobot is kínálnak.

Az idei kiállítás újdonsága a folyékony műtrágyakijuttatóval szerelt sorközművelő, amely szintén a Vogel Noot gyártmánya.

A kiállítás többi gépéről készült fotókat megtalálja képgalériánkban, ide kattintva.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kubota-Buhler együttműködés traktorfejlesztésre

A Kubota, amely a világ harmadik legnagyobb multinacionális mezőgépipari konszernje, megállapodást kötött, a 80 százalékban az orosz Rosztszelmas tulajdonában lévő Buhler Industries Inc. kanadai vállalkozással.

Megújult a vadászati kiállítás a Vajdahunyad várában

Vadászat aranykora Magyarországon címen nyitották meg a Magyar Mezőgazdasági Múzeum megújult vadászati kiállítását. A megnyitóra a Vajdahunyad várának gótikus termeiben június 14-én került sor, ahol a tematikájában, bemutatott tárgyaiban új, gyarapodó kiállítást ismertették. A kiállítás célja a magyar vadászkultúra, vadfauna bemutatása, és hazánk vadászat nagyhatalmi mivoltának megismertetése.

Tovább bővült a mezőgéppiac az első negyedévben

Az előző évek értékesítési rekordjai után tovább bővült a mezőgéppiac: Magyarországon a gazdálkodók, mezőgazdasági vállalkozók 37,4 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket 2019 első negyedévében, ami 17 százalékos növekedés éves összevetésben – derült ki a NAIK Agrárgazdasági Kutató Intézet (NAIK-AKI) összesítéséből.

Mezőgépész a top 10 legnépszerűbb szakma közt

Tarol a vendéglátás-turisztika, a gépészet és a mezőgazdaság: ezeket a szakmákat választotta idén a legtöbb szakközépiskolába felvételiző diák.

Agromania kiállítás és vásár

Sikeres volt a május 18-19-én a Maros megyei Sáromberke és Marossárpatak határában első alkalommal megszervezett Agromania nevű mezőgazdasági kiállítás és vásár, amelyre mintegy 50 kistermelő és 25 nagyvállalkozó, köztük 13 magyarországi cég jött el.

Hétvégén dísznövény napok Fehérvárcsurgón

Idén 15. alkalommal rendezték meg a Károlyi József Alapítvány az Európai Dísznövény és Kertművészeti Napokat május 31. és június 2. között a fehérvárcsurgói Károlyi kastély parkjában, amelynek programjában kiállítás, vásár és konferencia is szerepel.

A növénytermesztők közel negyede folytat precíziós gazdálkodást

Hazánkban a növénytermesztő gazdaságok nyitottak a precíziós technológiákra, saját bevallásuk szerint 23 százalék jelenleg is precíziós gazdálkodást folytat. Az elmúlt egy évben jelentős mértékben, 75 százalékról 93 százalékra nőtt a gazdálkodási folyamatai során digitális eszközöket használó vállalkozások aránya, amely megfelelő alapot jelenthet a precíziós gazdálkodás (további) terjedéséhez.

140 éves a Kverneland

Az egykori ekegyárból longlinerré vált (széles mezőgép portfólióval rendelkező) mezőgépgyártó, amely néhány éve már a Kubota tulajdonában van, az idén ünnepli alapításának 140 éves évfordulóját.

Drónok - jelenből a jövőbe

Az utóbbi időben országszerte egyre több konferenciát rendeznek a precíziós technológiákról, az agrárdigitalizációról, azonban a drónok működéséről, és azok üzemeltetéséről kevés rendezvényt tartanak. Jelenleg a technológiafejlesztés, a gyakorlati alkalmazás megelőzte a jogszabályalkotást, éppen ezért az ilyen nemkívánatos helyzeti zavaroknál, minél előbb tiszta helyzetet kell teremteni.

20 ezernél is többen voltak kíváncsiak a szántóföldi bemutatókra

Jelentős szakmai programokkal, kiemelt érdeklődés mellett zajlott le a III. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow Mezőfalván. A mezőgazdasági gépeket, eszközöket, termékeket és szolgáltatásokat több mint 150 kiállító kínálta a gazdálkodóknak. Az eseményt jövőre is ugyanitt szervezi meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.