Back to top

Készülődés az ország legnagyobb szántóföldi kiállítására

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) egy rendhagyó interaktív sajtótájékoztató keretében informálta az újságírókat a május 23-24-én megrendezendő III. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShowról.

Az eseményen felszólalt Zászlós Tibor, a Mezőfalvai Zrt. vezérigazgatója, a NAK alelnöke, valamint Harsányi Zsolt, a MEGFOSZ elnöke. Ennek során, valamint a beszédeket követő kötetlen eszmecserének köszönhetően megtudhattuk, hogy az idei rendezvény megnyitójára Orbán Viktor miniszterelnököt is várják. Jelenléte megtisztelő nemcsak a rendezők, hanem az egész magyar agrárium számára is.

Fotó: Tóth Zsigmond

A mintegy 150 kiállító 62 hektáron fog bemutatkozni, így a méretekből adódóan Közép-Európában egyedi kiállításról beszélhetünk.

A kétnapos rendezvényt hétköznap tartják, mivel szigorúan vett szakmai fórumnak tekintik. Céljuk, hogy minél többen jöjjenek el, elősegítve így a generációk közötti párbeszédet, a generációváltást; de legalább ilyen fontos, hogy a szakmai kapcsolatok erősödjelek, a legújabb gépekkel, fajtákkal, és termelést elősegítő módszerekkel is megismerkedhessenek a látogatók. Fontos, hogy az idei bemutatón nemcsak álló, hanem mozgógépshowt is rendeznek, adott esetben be is lehet ülni a fülkékbe. Lehetőség lesz arra is, hogy láthassuk, milyen hatást fejt ki a talaj biodiverzitására egy-egy gép, hiszen a talajszelvényeket is megvizsgálhatjuk munkájuk végeztével.

A szervezők nem feledkeznek meg a jövő szakember-generációjáról sem, így a „Legyél te is mezőgépész!” versenysorozat egyik állomásának is helyet biztosítanak május 24-én, pénteken.

A sajtótájékoztató záróakkordjaként a jelenlévők kipróbálhattak több, a kiállításon is szereplő gépújdonságot, melyeket maguk is vezethettek.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szupercella, jégverés Észak-Magyarországon: hogyan alakulhatott ki?

Sok helyen tart még a helyreállítás a keddi vihar után, ami óriási károkat okozott főként Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Volt ahol teniszlabda nagyságú jég is esett. Az észak-keleti térséget már nem először éri nagy kár a jégeső miatt ezen a nyáron. Nem működik ott a jégkárelhárító rendszer - kérdeztük a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarától?

A gazdaságos almatermesztés gépei

Augusztus 1-jén almatermesztési bemutatót tartottak Tiszavasváriban, Rozgonyi Géza kertészetében. Témája az volt, hogy milyen eszközökkel és gépekkel lehet mindinkább helyettesíteni a munkaerőt, ha kézi munkára már csak elvétve vállalkozik bárki is.

Fixkamrás körbálázó - megbízható minden körülmény között

A CLAAS szokásos, szakújságíróknak rendezett nemzetközi konferencián mutatta be idei újdonságait Franciaországban a napokban. A német vállalat látványos bemutatóval és éjszakai fotózással várta a világ számos országából összetoborzott sajtósokat, itt lehetett először látni munka közben a második generációs Lexion kombájnokat. Sorozatunkat az új ROLLANT 520, fixkamrás körbálázó bemutatásával folytatjuk.

Út a világbajnokságig

A SkillsHungary verseny első helyezettje és most már a Worldskills 2019 Kazan versenyre készülő Apagyi Bence már a finish-ben van, aki a nehézgépszerelő szakmában fogja képviselni hazánkat 2019. augusztus 22-27-ig.

Két hétig készült az összetartozást szimbolizáló aratókoszorú

A magyar gazdatársadalom összefogását, egyszersmind a magyarság összetartozását is szimbolizálja az az aratókoszorú, amelyet a "Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem" program keretében adtak át a Szent István Bazilikában.

Az eddigi legnagyobb szabású SMARTFARM-ra készülnek

Szűk egy hónap múlva kezdetét veszi a SMARTFARM - Magyarország legnagyobb precíziós szántóföldi bemutatója, a Bábolnai Gazdanapok programjainak "zászlóshajója". A rendezvényen, amely az eddigieknél hosszabb, így tartalmasabb is lesz, a szakma legjelesebb képviselői vesznek részt ezúttal is - lássuk, mivel készülnek idén!

Hagyma információs bank létrehozásával is stabilizálnák az ágazatot a magyar hagymatermesztők

Még kis mennyiségben kapható áttelelő vöröshagyma, a tavaszi, korai vetésű betakarítása pedig augusztus második felében kezdődik, közepes hozamra számítanak a termelők.

Tanuljunk sajtot, joghurtot, túrót készíteni

Tejipari gyakorlati napokat szervez tagjai számára a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a „Tanuljunk együtt!” programsorozat keretében a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézetnél. Az érdeklődők az őszi félévben három különböző témakörben szerezhetnek új ismereteket.

Jelképes búzaösszeöntés – valós nemzeti összefogás a Magyarok Kenyere

Várhatóan rekordot dönt a 15 millió búzaszem - Magyarok Kenyere programba felajánlott búza mennyisége, így meghaladhatja a múlt évi 605 millió tonnás eredményt, amely 80 ezer rászoruló gyermek egy évi kenyér és pékáru szükségletét biztosította.

Kombájn karambolozott harckocsival – vajon melyikben keletkezett nagyobb kár?

Nem fogják elhinni, de a harckocsiban. És ez még nem minden, a Bajorországban történt baleset összes részlete meglehetősen szürreális.