Back to top

Készülődés az ország legnagyobb szántóföldi kiállítására

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) egy rendhagyó interaktív sajtótájékoztató keretében informálta az újságírókat a május 23-24-én megrendezendő III. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShowról.

Az eseményen felszólalt Zászlós Tibor, a Mezőfalvai Zrt. vezérigazgatója, a NAK alelnöke, valamint Harsányi Zsolt, a MEGFOSZ elnöke. Ennek során, valamint a beszédeket követő kötetlen eszmecserének köszönhetően megtudhattuk, hogy az idei rendezvény megnyitójára Orbán Viktor miniszterelnököt is várják. Jelenléte megtisztelő nemcsak a rendezők, hanem az egész magyar agrárium számára is.

Fotó: Tóth Zsigmond

A mintegy 150 kiállító 62 hektáron fog bemutatkozni, így a méretekből adódóan Közép-Európában egyedi kiállításról beszélhetünk.

A kétnapos rendezvényt hétköznap tartják, mivel szigorúan vett szakmai fórumnak tekintik. Céljuk, hogy minél többen jöjjenek el, elősegítve így a generációk közötti párbeszédet, a generációváltást; de legalább ilyen fontos, hogy a szakmai kapcsolatok erősödjelek, a legújabb gépekkel, fajtákkal, és termelést elősegítő módszerekkel is megismerkedhessenek a látogatók. Fontos, hogy az idei bemutatón nemcsak álló, hanem mozgógépshowt is rendeznek, adott esetben be is lehet ülni a fülkékbe. Lehetőség lesz arra is, hogy láthassuk, milyen hatást fejt ki a talaj biodiverzitására egy-egy gép, hiszen a talajszelvényeket is megvizsgálhatjuk munkájuk végeztével.

A szervezők nem feledkeznek meg a jövő szakember-generációjáról sem, így a „Legyél te is mezőgépész!” versenysorozat egyik állomásának is helyet biztosítanak május 24-én, pénteken.

A sajtótájékoztató záróakkordjaként a jelenlévők kipróbálhattak több, a kiállításon is szereplő gépújdonságot, melyeket maguk is vezethettek.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Tovább bővült a mezőgéppiac az első negyedévben

Az előző évek értékesítési rekordjai után tovább bővült a mezőgéppiac: Magyarországon a gazdálkodók, mezőgazdasági vállalkozók 37,4 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket 2019 első negyedévében, ami 17 százalékos növekedés éves összevetésben – derült ki a NAIK Agrárgazdasági Kutató Intézet (NAIK-AKI) összesítéséből.

Országos szintű a „Szakmakóstoló hét” pályaorientációs nyári rendezvénysorozat

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén nyáron az egész országra kiterjesztve szervezi meg a „Szakmakóstoló hét” nevű pályaorientációs eseményeit. A kezdeményezésnek köszönhetően a fiatalabb generáció felkészülten, a különböző szakmák profilját kellőképpen megismerve találkozhat a leendő munkaadókkal és betekintést nyerhet abba, hogy az adott szakmákat milyen munkakörülmények jellemzik.

A gazdák véleményét kérik az erdőtelepítésekről

Az Agrárminisztérium, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Erdészeti Tudományos Intézete és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kérdőíves felmérést végez a gazdálkodók körében az erdőtelepítési és fásítási szándékaik, valamint szempontjaik megismerése céljából.

NAK: kevesebb lesz idén a meggy

A tavalyi rekord, 100 ezer tonnánál kevesebb lesz idén a meggytermés, várhatóan 60-70 ezer tonna. Az alacsonyabb termés és a lengyelországi ültetvények tavaszi fagykára miatt nő a kereslet, az árak pedig emelkednek - derült ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképéből.

Itthonról otthonra: 1500 diák került közelebb a hazai agráriumhoz

Ebben a tanévben Zalából indult, és a napokban Komárom-Esztergom megyében zárult a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) „Itthonról Otthonra” nevű iskolai tájékoztató fórumsorozata.

Fókuszban a vidék, több pénz az élelmiszeriparba

Nehéz ma pontos statisztikai adattal szolgálni, hány ember foglalkozik hazánkban mezőgazdasággal. Egy biztos, a magyar lakosság döntő többsége vidékhez kötődik. Erre fűzte fel a „Középpontban a magyar vidék” című tanácskozás előadásait az OrientPress Hírügynökség a Magyar Döntéshozói Think Tank (Kihívás) konferencia-sorozatának legutóbbi állomásán.

NAIK-főigazgató: az aszálykárokat lehet mérsékelni

A fajtaválaszték bővítését és a precíziós művelést ajánlotta a gazdák figyelmébe az aszálykárok megelőzéseként a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) főigazgatója hétfőn Hajdúhadházon.

Huszonhat napon át kellett védekezni eddig az idei jégesőszezonban

A jégkármérséklő-rendszernek köszönhetően Magyarországot kevésbé sújtotta az elmúlt napok, hetek viharos időjárása, ezzel szemben a határon túli területeken komoly károkat okozott a jégeső.

Ne váljon a tűz martalékává

A mezőgazdasági tűzesetek megelőzéséről tartott országos konferenciát a BM Országos katasztrófavédelmi Főigazgatósága, az Országos Tűzmegelőzési Bizottság és a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a NAK Vas megyei igazgatóságának közleműködésével csütörtökön, Körmenden.

A növénytermesztők közel negyede folytat precíziós gazdálkodást

Hazánkban a növénytermesztő gazdaságok nyitottak a precíziós technológiákra, saját bevallásuk szerint 23 százalék jelenleg is precíziós gazdálkodást folytat. Az elmúlt egy évben jelentős mértékben, 75 százalékról 93 százalékra nőtt a gazdálkodási folyamatai során digitális eszközöket használó vállalkozások aránya, amely megfelelő alapot jelenthet a precíziós gazdálkodás (további) terjedéséhez.