Back to top

5 tipp, hogy kiválaszthassuk a tökéletes görögdinnyét

Nem kell a jó szerencsében bízni görögdinnye vásárláskor. Vannak módszerek, melyekkel érett, lédús és édes dinnyét választhatunk.

A jó dinnye kiválasztása igazi kihívás. A méretet leszámítva egyformának tűnnek. Sokszor olyan érzésünk lehet, hogy a szerencsén múlik, érett vagy uborkaízű, kásás dinnye jut nekünk. Rendkívül bosszantó, mikor otthon, a megszegésnél csalódni kell. Ha figyelünk néhány jelre, és alkalmazunk néhány módszert, megkönnyíthetjük a vásárlást.

Szúrjuk ki a hibákat

Vizsgáljuk meg alaposan a dinnyét, és figyeljünk arra, hogy ne legyen hibás. Ne legyen rajta repedés, zúzódás vagy lágy rész. Olyan darabot kell választani, amely nem sérült, kívülről teljesen rendben van. Ez a legelső és legegyszerűbb lépés.

Ellenőrizzük a színét

Azt a dinnyét vegyük meg, amelyik nem fényes zöld színű, legyen inkább homályosabb, mattabb. A fényesség az éretlenség jele. Ha ez megtörtént, keressük meg a „foltot” a gyümölcsön. A dinnye egy része érintkezik a talajjal. Ez a foltszerű rész ne legyen fehér. Az érett gyümölcsön ez sárgás színű.

Számít a méret

Általában a nagy dinnyéket szeretjük, válasszunk inkább közepes méretűt, és abból is azt, amelyik a legnehezebb. Ezzel ritkábban lehet melléfogni.

Kopogtassunk

A kopogtatásról sokat hallhattunk, de vajon mire kell figyelni közben. Akkor jó a dinnye, ha kongó, mély hangot hallunk, mintha visszhangozna.

Meg kell vizsgálni a kocsányt

Mire eladásra kerül a dinnye, sajnos legtöbbször már nincs rajta a kocsány, pedig sokat elárul az érettségről. Ha a kocsány zöld színű, túl korán, éretlenül szedték le a gyümölcsöt. Amennyiben lehetséges, keressük meg azt a dinnyét, amelyiken elszáradt.

 

Forrás: 
thekitchn.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hortenziák: a romantikus gömbök titkai

Reneszánszukat élik a hortenziák nemcsak Európában, de Amerikában is. Őshonos fajként a Távol-Keleten, valamint Észak- és Dél-Amerikában nemcsak aljnövényzetként, hanem kúszónövényként is megtalálhatóak példányai. Közel száz fajuk ismert és a nemesítők munkájának köszönhetően mára már több ezer fajtából választhatnak kedvelőik.

Ezért nem szabad kidobni a sárgarépa zöldjét!

A sárgarépa zöldje kesernyés ízű, ezért sokan kidobják. Kár érte, mert rendkívül jó hatással van az egészségünkre. Sokkal gazdagabb vitaminokban és ásványi anyagokban, mint maga a répa.

Miért dobjuk ki azt az élelmiszert, amit emberi fogyasztásra termelünk?

Évente 1.3 milliárd tonna élelmiszer kerül a szemétbe a világon. Az elpazarolt élelmiszerek nemcsak több hulladékot jelentenek, hanem elpazarolt energiát és szükségtelen üvegházhatású gázkibocsátást is. Számos módszer van arra, amellyel a háztartások kis odafigyeléssel csökkenthetik a kidobott élelmiszer mennyiséget és ezzel pénzt is spórolhatnak.

Az imádott leanderek

Olykor mellőzött szerepéből küzdi föl magát a szívünkbe a rajongásig szeretett növény. Kisné Heyek Andrea jól emlékszik arra, amikor rácsodálkozott a nemszeretem növény, a leander szépségére. Azóta több mint 80 termetes tövet nevel belőlük apró kertjében. Az Édenpont mozgalom szervezésében nyár közepén bárki megcsodálhatja végtelen változatosságukat.

Fagyvédelem légkeveréssel

A globális klímaváltozás hatására gyakoribbak a különböző időjárási szélsőségek, amelyek a gyümölcstermesztésben is erőteljesen éreztetik hatásukat. A legnagyobb pusztítást a tavaszi fagyok okozzák, amelyek ellen csak korlátozottan lehet védekezni. Olyan új fagyvédelmi technológiát mutatunk be, amelyről még nincsenek hazai tapasztalatok, működéséről, hatékonyságáról külföldi szaklapokból tájékozódhattunk.

Mitől pöttyös a kajszi?

Az idei év kedvező volt a kajszibarack számára, sem fagy, sem virágzáskori esők nem veszélyeztették az egészségét. Akkor mitől lett mégis sok pöttyös gyümölcs? Éppen a virágzás körüli száraz, meleg időjárás tréfálhatta meg a gyanútlan kerttulajdonosokat.

A szivárványos íriszek

Néhány késő tavaszi, nyár eleji nősziromfajt mutatunk be azzal a nem titkolt céllal, hogy kedvet csináljunk ezekhez a különleges, néha kissé kényes szépségekhez.

A fehérvirágú ördögszilva

A díszcseresznyékkel, a díszalmákkal és az orgonákkal nagyjából egy időben bontogatják a szirmaikat – az idei tavaszon tehát a megszokottnál korábban elvirágoztak – a rózsafélék családjának (Rosaceae) kevéssé ismert tagjai, az ördögszilvák. Közülük a fehérvirágú ördögszilva (Prinsepia uniflora) szép példányai díszlenek a Budai Arborétum alsó kertjében, a ’K’ épület melletti rézsűben.

Szebb, keményebb fertődi málnafajták

Ne hagyjuk veszni a bogyósokat Magyarországon, hiszen sokfelé a világon fejlődik a termesztésük. Nem lehet minden gondunkat a globális fölmelegedés számlájára írni, jobban kell figyelni a termesztéstechnológia pontos betartására, derült ki a NAIK Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutatóintézet fertődi állomásán rendezett tanácskozáson.

Eltűnt a termés harmada - háromszorosára drágult a magyar sikergyümölcs

Befejeződik lassan a meggyszezon, aki akart, idén bőségesen tudott vásárolni a gyümölcsből befőttnek, lekvárnak is, és jó hír, hogy elvétve lehet még meggyet kapni. Idén drágulás volt és csökkent a termés, miközben a világ legnagyobb friss meggy exportőre Magyarország.