Back to top

Növényvédelmi előrejelzés – Kártevőinvázió

Poloska, poloska, poloska… és persze selyemfényű puszpángmoly, amerikai lepkekabóca és amerikai szőlőkabóca – egyre nagyobb tért nyernek kertjeinkben az invazív kártevők. Utóbbi ellen ráadásul kötelező védekezni, támogatás is jár rá.

Meleg, 30 °C feletti napokkal kezdődött az augusztus, éjszaka azonban rendre 20 °C alá süllyedt a hőmérséklet. A hőségnapokat csak elvétve zavarták meg zápor- és zivatarfelhők. A korábbi, bőségesebb csapadéknak köszönhetően a növények nem szenvednek a melegtől. Sajnos az idei szezonban is

az átlagosnál jóval több a napégéses tünet, még olyan növényeken is, melyekre korábban ez nem volt jellemző.

A jelenlegi időjárás az őshonos károsítók mellett egyértelműen kedvező az inváziós kártevők számára.

Már sokadjára fel kell hívni a figyelmet a zöld vándorpoloska és az ázsiai márványospoloska nagyarányú térnyerésére. Az előbbi feltűnő zöld színével, míg a másik fürge mozgásával hívja fel magára a kerttulajdonosok figyelmét. Még sok idő van az ősz kezdetéig, de már most is nagyon sok lárva és kifejlett imágó van a haszon- és vadon élő növényeken. Rendkívül széles tápnövénykörük miatt szinte minden növényen szívogatnak. A szabadföldi paradicsom, paprika, padlizsán mellett az érő gyümölcsféléken is tömeges a jelenlétük.

Zavaró létszámuk esetén kénytelenek vagyunk védekezni, de minden esetben szigorúan be kell tartani a felhasznált készítményre vonatkozó élelmezés-egészségügyi várakozási időt.

Ázsiai márványospoloska és zöld vándorpoloska
Fotó: Dr. Aponyi Lajos

A selyemfényű puszpángmoly nyári nemzedéke ismét erőteljesen rajzik. A heti fogások száma a hónap első hetében rendre meghaladja a 10-15 feletti értéket. A kártevő szokása szerint a rajzás hosszabb ideig is eltart, általában már kikelnek az első hernyók, de még akkor is rajzik a lepke. Emiatt a kártétel is elhúzódó, tehát egyetlen védekezés nem lesz elegendő a növények megóvására. A jelenlegi rajzás mellett még az ősz folyamán várható az áttelelő nemzedék ismételt megjelenése is.

Hasonlóan a poloskákhoz, az amerikai lepkekabóca erőteljes térnyerése figyelhető meg. Szívogatásával és vattapamacsra hasonlító bevonatával szintén nem válogat a gazdanövényekben. A vattacsomók mellett rengeteg mézharmatot választ ki a növényi nedvekből, ezért lesznek ragacsosak és korompenészesek a megtámadott növények.

A szőlő fokozottan veszélyes szívókártevőjéről, az amerikai szőlőkabócáról is szót kell ejteni. Elsősorban ez a kártevő a felelős a szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazma betegségének a terjedéséért. A fertőzött növényekről a kabóca képes megfertőzni az egészséges szőlőtőkéket. Fokozottan veszélyes betegségről lévén szó, a vektor kabóca elleni védekezés kötelező, melyhez vissza nem térítendő támogatás jár a termelők részére.

A védekezést már korábban, a kabócák L3-as lárvastádiumában kell megkezdeni. Jelenleg a kártevő zöme már kifejlett imágó alakban van, de a védelem még most sem késett el.

A fertőzöttség nagyságát a szőlőültetvénybe kihelyezett ragacsos sárgászöld lapokkal tudjuk felmérni. Karantén kártevőről lévén szó, már egyetlen egyed is indokolja az amerikai szőlőkabóca elleni védelmet.

Részletes növényvédelmi előrejelzésért látogassák a www.magyarnovenyorvos.hu honlapot.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kis dzsungel a szobában

Télen a nagy áruházak polcai megtelnek érdekesebbnél érdekesebb egzotikus gyümölcsökkel. A fura formájú, különleges színű gyümölcsöket minden gyerek szeretné megkóstolni, így ha a Mikulás puttonyába a megszokott dión és mogyorón kívül trópusi gyümölcsök is kerülnek, akkor jó tudni, hogy hogyan lehet belőlük saját „trópusi gyümölcsöskertet“ nevelni otthon.

Sodrómolyok ellensége: a fürkészek

A gyümölcsösökben előforduló sodrómolyok nagy fajszáma miatt számos ellenségük is van a természetben, illetve a művelt területeken. Ilyenek a petefémfürkészek és a valódi fürkészek.

A hardver a faiskola

A faiskolai vállalkozások a gyümölcstermesztők legfontosabb növénybeszállítói, gazdasági teljesítményük és szakmai fejlődésük dönti el a versenyképességüket, tehát ez a két versenypiaci ágazat egymásra utalt, közvetlenül és folyamatosan hatnak egymásra.

Kalocsai paradicsomhibridek

A kalocsai kutatóintézetben régmúltra visszanyúló hagyománya van a fűszerpaprika-nemesítésnek és -kutatásnak. Amióta pedig a NAIK Zöldségtermesztési Önálló Kutatási Osztálya Kalocsai Kutató Állomásaként működik, kibővült az intézet tevékenysége.

Útmutató a méhekért

A világ vegyszertermelése 2004 és 2014 között megduplázódott. Az EU különféle hatóságai is mintegy 22 ezer vegyi anyag használatára adtak engedélyt.

Könnyen nevelhető a berkenye

A fekete berkenye cserje nem túl igényes a talaj iránt, abszolút fagytűrő, ráadásul a betegségekre sem igazán érzékeny, ezért gyengébb termőhelyeken, könnyű talajokon is jól termeszthető. Észak-Amerikából származik, Európában a 19. századtól termesztik.

Melyik rezisztencia mire jó?

A zöldségtermesztőket évről évre kihívások elé állítják a változó, szélsőséges környezeti hatások, amelyek sokkolják a növényeket. A fajták között azonban nagy a különbség a stressztűrésben is, ezért célszerű erre is figyelni a fajtaválasztásnál.

Változatos tökfélék

A tökfélék az uborka és a dinnyék közeli rokonai, azokhoz hasonlóan a kabakosok családjába tartoznak. Fő fogyasztási idényüket tekintve hagyományosan megkülönböztetünk nyári és téli tököket, napjainkban azonban a konyhában évszaktól függetlenül használhatjuk őket. A piacon egész évben megtalálható minden jelentősebb fajtakör.

Illatos fehérek Villányból

Az elmúlt időszakban a korábbinál is többször említették Günzer Tamás villányi borász nevét. Ennek az az oka, hogy az idén neki ítélte a több szakmai szervezetből álló grémium Az Év Pincészete Magyarországon díjat. Pedig ő a saját szavaival élve „gyárilag” nem is borász.

Hidegre érzékeny finomságok

Érdekes társaság az étkezési szőlők köre. Találunk köztük régi magyar fajtákat, keletről jött szépségeket, de mutatós, sőt – esetenként – ellenálló hibrideket is. Ebben a cikkben az őshonos és évszázadokkal ezelőtt hazánkba érkezett étkezési fajták között csemegézünk. A következő számban pedig a nemesítés történetét tekintjük át, és a hibridek világában folytatjuk majd kalandjainkat.