Back to top

Csak egy határig kedvez a paradicsomnak a meleg

A hőmérséklet emelkedése gyorsítja a hajtatott paradicsom növekedését és a bogyók fejlődését. Az erős besugárzás és az abból eredő nagy meleg azonban már károsan hat, gyengíti a növényeket és nem javítja a hozamot. A nyári körülményekre már az ültetéstől készülni kell.

Általános szabály, hogy 1 százalékkal több fény 1 százalékkal növeli a termésmennyiséget. A túlságosan nagy besugárzással járó hőmérsékletemelkedés azonban éppen ellenkezően hat: 24-25 °C fölött minden 1 °C-kal való emelkedés 8 százalékos terméscsökkenést okozhat. 32 °C felett leáll a likopin színanyag termelése, 40 °C felett pedig már karotin sem képződik, ezért foltosodik a bogyó. A nagy meleg más élettani folyamatokra is kedvezőtlenül hat, ráadásul a kalcium és a foszfor könnyen kicsapódik a csepegtetőtestekben, kalciumhiány alakulhat ki, hívta fel a figyelmet Szőriné Zielinska Alicja az első paradicsomhajtatási napon.

Fontos a megfelelő levél-bogyó arány
Fotó: Szőriné Zielinska Alicja

A kifejlett paradicsomállományban a 600 W/m2-nél nagyobb besugárzás esetén a generatív növekedés erősödik, 900 fölötti besugárzás viszont káros, pedig hazánkban akár 1000 fölé is emelkedhet. Erős besugárzásnál csökken a levegő páratartalma, növekszik a levelek és a bogyók hőmérséklete, ezért berendezés mesterséges árnyékolásra lehet szükség. Nyár elejére a lombfelületet növelni kell, hogy a zöld bogyók ne melegedjenek túl, különben foltosodnak.

Melegben a növények csúcsa a sejtek túl gyors megnyúlása miatt elvékonyodik, és mivel a növények a saját hűtésükre fordítják az energiájuk nagy részét, a terhelésük mérséklésére elrúgják a virágokat, terméseket.

Ezt úgy akadályozhatjuk meg, ha reggel alacsonyabb hőmérsékletet tartunk. A túlzott meleg okozhatja még a termések repedését, rossz színeződését, puhulását, a szárrepedést és a gyökérvesztést is. Az utóbbi megakadályozása már hónapokkal korábban, az ültetéstől kezdve készülni kell.

Mikroelemhiány a hajtáscsúcson
Fotó: Szőriné Zielinska Alicja

Nyáron gondot okozhat, hogy tároló híján a kertészek egy része reggel hideg, 14 °C-os vízzel öntöz. Olyankor a ház még nagyon párás, a hideg víztől pedig lehűl a szár, és lecsapódik rajta a pára, ami kedvez a botrítiszfertőzésnek.   Ha pedig fölüti a fejét ez a gombabetegség, romlik a szár vízvezető képessége és nyáron szomjazik a növény.

Nyáron is repedhet a szár, és nem csak akkor, ha elhanyagoljuk a munkát és eldől a hajtásvég. Repedést okozhat, ha a kertészek reggel szellőztetnek, hogy hűtsék a házat, de közben fűtenek, hogy dolgozzon a gyökér. Ettől ugyanis megnő a gyökérnyomás, és mivel a léghőmérséklet alacsony, a növény nem párologtat, csak egy darabig jut el a víz a szárban és ettől ott szétreped.

(A hajtatott paradicsom klímaszabályozásához, táplálásához és ápolásához további tanácsokat is olvashatnak a Kertészet és Szőlészet 35. számában. )

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/Kertészet és Szőlészet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

842 ezer forintot dobnak a kukába

Évente mintegy 2,8 tonna élelmiszert, azaz 842 ezer forintnak megfelelő táplálékot dob ki egy átlagos amerikai egy friss felmérés szerint. A megdöbbentő adatok nem csak a fejlett világra jellemzőek: más-más okokból, de az egész világon jelentős a pazarlás.

Megújítva vehették birtokba a XIX. kerület lakói a Kúttói-parkerdőt

Parkerdővé alakították a Kőbánya-Kispest metróvégállomás melletti erdőterületet. A Pilisi Parkerdő Zrt. és a XIX. kerületi önkormányzat együttműködésében megvalósuló fejlesztés során sportpályákat, futókört, erdei edzőparkot és játszóteret, valamint kutyafuttatót létesítettek.

Az agrárminiszter nagyra tartja a fűszerpaprika-termelők munkáját

A Kalocsai Érsekkertben lenyűgöző látvány és fergeteges hangulat fogadta a XXX. Kalocsai Paprikafesztiválra látogatókat, paprikafüzérekkel, népművészeti és néptáncbemutatóval, vásári árusokkal, játszótérrel és koncertekkel. A kiállítói pavilonokban fűszerpaprikafajták és -termékek széles választékát mutatták be.

Csemegekukoricában is gyorsan megtérül a csepegtetőöntözés

A FruitVeB a dunaföldvári Somos Kft.-nél tartotta öntözéstechnikai bemutatóját. Az egyik házigazda, Lajkó Péter megerősítette, hogy a víz- és tápanyag-takarékos csepegtetőöntözéssel gyenge talajon is kiváló csemegekukorica-hozamok érhetők el.

Döbbenet: a miniszter élelmiszer-felhalmozásra szólított fel!

Nagy-Britannia iskoláinak napokon belül tervet kell kidolgozniuk az élelmiszerkészletezésre és annak biztosítására, hogy a diákok megfelelő ellátásban részesüljenek egy no-deal Brexit esetén is. A brit egyetemek már egy hete WC-papírt halmoznak fel.

Édes répa, keserű karotin?

Nem könnyű megfelelő sárgarépát választani. Főként, ha a megrendelőnek egészen mások az elvárásai,mint amit mi elképzelünk. Legyen édes, hiszen akkor jó az íze, de legyen alacsony a nitrát tartalma, miközben a színe is nagyon fontos értékmérő. Ugyanakkor arról nem feledkezhetünk meg, hogy mind az alfa-, mind a bétakarotin keserű ízzel rendelkezik.

Dél-Koreába is betört az afrikai sertéspestis

Dél-Korea szerdán megerősítette: már a második afrikai sertéspestises megbetegedést észlelték egy, az észak-koreai határ közelében lévő telepen. Fennáll a veszélye, hogy az ország 11 milliós állatállománya fogja megsínyleni a vírus megjelenését.

Szombaton utoljára pöfög Rezét, mielőtt megkezdik a felújítását

Izgalmas programokkal várják a látogatókat a pörbölyi Ökotursiztikai KÖzpontban a Gemenci Állami Erdei Vasút napján, szeptember 21-én. Ezen a napon minden a vasút körül forog, és Rezét gőzös fejújítás előtti utolsó járatainak egyikével is utazhatnak a Gemenci erdőben kirándulók.

A szélsőséges időjárás rosszul érintette a zöldségágazatot

Az idei szélsőséges időjárás nem volt jó hatással a zöldségfélék hozamára, és termelésük jövedelmezőségét is csökkentette - idézte a Világgazdaság csütörtöki számában a FruitVeb - Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács helyzetértékelését.

Újra vár az Erdővarázs

Szeptember 20-21-én Budapestre költöznek az ország erdői. A két napos ingyenes látogatható IV. Erdővarázs családi napokon a magyarországi erdők értékeit, érdekességeit és az erdész szakma szépségét, különlegességeit mutatják be a Szabadság téren az Agrárminisztérium kezdeményezésére az Országos Erdészeti Egyesület szervezésében.