Back to top

Csak egy határig kedvez a paradicsomnak a meleg

A hőmérséklet emelkedése gyorsítja a hajtatott paradicsom növekedését és a bogyók fejlődését. Az erős besugárzás és az abból eredő nagy meleg azonban már károsan hat, gyengíti a növényeket és nem javítja a hozamot. A nyári körülményekre már az ültetéstől készülni kell.

Általános szabály, hogy 1 százalékkal több fény 1 százalékkal növeli a termésmennyiséget. A túlságosan nagy besugárzással járó hőmérsékletemelkedés azonban éppen ellenkezően hat: 24-25 °C fölött minden 1 °C-kal való emelkedés 8 százalékos terméscsökkenést okozhat. 32 °C felett leáll a likopin színanyag termelése, 40 °C felett pedig már karotin sem képződik, ezért foltosodik a bogyó. A nagy meleg más élettani folyamatokra is kedvezőtlenül hat, ráadásul a kalcium és a foszfor könnyen kicsapódik a csepegtetőtestekben, kalciumhiány alakulhat ki, hívta fel a figyelmet Szőriné Zielinska Alicja az első paradicsomhajtatási napon.

Fontos a megfelelő levél-bogyó arány
Fotó: Szőriné Zielinska Alicja

A kifejlett paradicsomállományban a 600 W/m2-nél nagyobb besugárzás esetén a generatív növekedés erősödik, 900 fölötti besugárzás viszont káros, pedig hazánkban akár 1000 fölé is emelkedhet. Erős besugárzásnál csökken a levegő páratartalma, növekszik a levelek és a bogyók hőmérséklete, ezért berendezés mesterséges árnyékolásra lehet szükség. Nyár elejére a lombfelületet növelni kell, hogy a zöld bogyók ne melegedjenek túl, különben foltosodnak.

Melegben a növények csúcsa a sejtek túl gyors megnyúlása miatt elvékonyodik, és mivel a növények a saját hűtésükre fordítják az energiájuk nagy részét, a terhelésük mérséklésére elrúgják a virágokat, terméseket.

Ezt úgy akadályozhatjuk meg, ha reggel alacsonyabb hőmérsékletet tartunk. A túlzott meleg okozhatja még a termések repedését, rossz színeződését, puhulását, a szárrepedést és a gyökérvesztést is. Az utóbbi megakadályozása már hónapokkal korábban, az ültetéstől kezdve készülni kell.

Mikroelemhiány a hajtáscsúcson
Fotó: Szőriné Zielinska Alicja

Nyáron gondot okozhat, hogy tároló híján a kertészek egy része reggel hideg, 14 °C-os vízzel öntöz. Olyankor a ház még nagyon párás, a hideg víztől pedig lehűl a szár, és lecsapódik rajta a pára, ami kedvez a botrítiszfertőzésnek.   Ha pedig fölüti a fejét ez a gombabetegség, romlik a szár vízvezető képessége és nyáron szomjazik a növény.

Nyáron is repedhet a szár, és nem csak akkor, ha elhanyagoljuk a munkát és eldől a hajtásvég. Repedést okozhat, ha a kertészek reggel szellőztetnek, hogy hűtsék a házat, de közben fűtenek, hogy dolgozzon a gyökér. Ettől ugyanis megnő a gyökérnyomás, és mivel a léghőmérséklet alacsony, a növény nem párologtat, csak egy darabig jut el a víz a szárban és ettől ott szétreped.

(A hajtatott paradicsom klímaszabályozásához, táplálásához és ápolásához további tanácsokat is olvashatnak a Kertészet és Szőlészet 35. számában. )

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/Kertészet és Szőlészet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

FruitVeb: kevés gyümölcs termett tavaly

Elsősorban a kedvezőtlen időjárás és a megelőző év kiugró terméseredményei miatt csökkent jelentősen, mintegy 683 ezer tonnára tavaly a Magyarországon termesztett gyümölcs mennyisége a megelőző évi 1,158 millió tonnáról, legnagyobb mértékben az almatermés esett vissza.

A szakma világtalálkozója

A sokéves hagyományt folytatva, február első hetében újra összegyűlt a berlini vásárközpontban a gyümölcs- és zöldségszakma színe-java: termelők, export- és importőrök, nagy- és kiskereskedők, a nemesítés, a növényvédelem, a csomagolás, szállítás, logisztika, marketing és a tanúsítóhelyek szakértői – ezúttal a fenntarthatóság, az innováció és a jobb kilátások jegyében.

Ne siessünk a palántaneveléssel!

Enyhe tél végén járunk, tavaszias a hangulat, sokaknak viszket a tenyere, hogy végre kerti munkákba kezdjenek. Ki kell várni azonban mindennek az alkalmas idejét, főként a palántanevelésnél figyeljünk arra, hogy mikor lehet majd kiültetni azokat a kertbe. A palántanevelés fogásairól és megfelelő időzítéséről beszélt a Budapesti Kertbarát Szövetség tavaszváró Nyitnikék rendezvényén Zatykó Lajos nemesítő.

Agroerdészet gyümölccsel és zöldséggel

Az idén Országfásítási Programot indított az agrártárca, aminek az összes felhívása még nem jelent meg. Tudható, hogy nemcsak erdőtelepítésben lehet gondolkodni, utcafásításra, intézményi szintű faültetésre is lehetőség nyílik és agroerdészet is szóba jöhet. Ez utóbbi tervezéséhez nyújt segítséget a francia gyakorlati tapasztalatok összegzése.

Stagnált a mezőgazdaság kibocsátása az elmúlt évben

A mezőgazdaság termelése az állattenyésztési ágazat 1,7 százalékos növekedése és a növénytermesztési és kertészeti termékek kibocsátásának ugyanekkor csökkenése következtében 0,3 százalékkal elmaradt az előző évitől.

Bioracionális hagyma

A hazai hagymatermesztők dolgát is megnehezíti, hogy a növényvédelemben engedélyezett hatóanyagok listája folyamatosan szűkül, miközben újabb károsítók jelennek meg, a szermaradékok határértékeit pedig fokozatosan szigorítják a fogyasztóknak kínált termékekben.

Amikor a méhek permeteznek – videó

Lehetséges-e méheket alkalmazni növényvédő szerek felhordására? Az Egyesült Államokban és Kanadában igen, Európában hamarosan, ugyanis elkészült az első olyan gombaölő szer, amelyet kizárólag méhek hordanak fel növényekre.

Miért kell Új-Zélandról hozni a hagymát?

Nagyon messze van Új-Zéland, mégis egyre több hagyma érkezik ebből a távoli országból Európába és Magyarországra is. Európában több hagymatermő nagyhatalom is van, például Spanyolország, Hollandia, de Lengyelországot és Németországot is ide sorolhatjuk. Mi történt a hagymával?

Rekord részvétel a bio-vásáron

Február 12-15. között rendezik meg minden korábbit meghaladó kiállítói érdeklődés mellett Nürnbergben a bio-élelmiszerek idei BioFach és a természetes kozmetikumok Vivaness szakkiállítását. A rendezvényt dr. Jane Goodall, neves brit magatartáskutató és környezetvédelmi aktivista nyitotta meg.

Egy színesebb zöldség-gyümölcs ágazat a fenntartható jövő kulcsa

Sokszínűbb gondolkodásmódra, friss ötletekre van szükség, hogy a globális problémákkal kezdeni tudjunk valamit, vagyis nemcsak nőkből van többre szükség, de általában véve színesebb és összetettebb közösség kell a döntéshozatali szintre. Másodszor rendezték meg a nemzetközi zöldség- és gyümölcskereskedelmi üzletben érdekelt nők világtalálkozóját, ebből az alkalomból nyilatkozott így a téma egyik elkötelezettje.