Back to top

Könnyebbé válhat a közbeszerzés az agráriumban

Az Agrárminisztérium kezdeményezésére kimondottan az ágazatot érintő témákról szólt a Közbeszerzési Akadémia mai ülése, ahol együttműködési megállapodást írt alá Nagy István agrárminiszter és Rigó Csaba Balázs, a Közbeszerzési Hatóság elnöke. Az együttműködéstől a két szakterület közeledését, az agrárium életszerűségéhez igazodó szabályozást, a közbizalom erősödését várja Nagy István.

Az a cél a mai napon, hogy mindent meg tudjunk beszélni és tanuljunk egymástól, hangoztatta a miniszter köszöntőjében.

Az Agrárminisztérium uniós forrásokat is felhasznál, illetve kezel a Vidékfejlesztési Program keretében. Ez utóbbi 2014 és 2020 között mintegy 1380 milliárd forintnyi meghirdetett támogatást, és napjainkig 191 ezer nyertes pályázatot jelent.

A kifizetések összege meghaladja a 400 milliárd forintot. A pályázatok és kifizetések zökkenőmentes lebonyolítása érdekében még szorosabb kapcsolatot célszerű kialakítani a két szervezet között, fontos, hogy tanuljunk az elkövetett hibákból, mondta Nagy István. A szoros szakmai kapcsolat azt is jelenti, hogy gördülékenyebb lehet a munka, az AM is tud segíteni a gazdálkodóknak közbeszerzési kérdésekben, hiszen az uniós támogatások miatt sokaknak kell ily módon beszerezni a korszerű eszközeiket.

Fotó: Közbeszerzési Hatóság

A magyar mezőgazdaság fejlődését jól jelzi a közbeszerzések megugrása is, mondta Rigó Csaba Balázs: tavaly kimagaslóan sok, 694 esetben összesen 176 milliárd forintos beszerzést bonyolítottak le ily módon. A tapasztalatok azt mutatják, hogy nagyon fontos jól előkészíteni a közbeszerzést, mert azzal csökken annak a kockázata, hogy valaki megtámadja a folyamatot.

Tavaly a mezőgazdaságban építésre és beszerzésre írták ki a legtöbb közbeszerzést, 472 esetben, több mint 133 milliárd forint értékben. Árubeszerzésre 214 eljárás irányult, közel 42 milliárd forint értékben.

Leggyakrabban az ajánlatkérésben követnek el hibákat a pályázók, a beszerzési tárgyak pontos azonosítása, a közbeszerzés értékhatára szokott kérdéses lenni. Szolgáltató hatóságként igyekszik eljárni a Közbeszerzési Hatóság, érdemes időben megkérdezni őket a tennivalókról, hangsúlyozta a szervezet elnöke. Uniós támogatású eszközbeszerzésnél 68,6 millió forint az értékhatár, így például egy 140 millió forintos, 50 százalékos támogatással megvalósuló pályázatnál le kell folytatni a közbeszerzést, de egy 90 milliós, 30 százalékos támogatásnál nem.

Végül fölhívta a figyelmet arra, hogy semmisnek minősül az a szerződés, amit a közbeszerzési eljárás jogtalan mellőzésével kötöttek, ráadásul meg is bírságolják a mulasztókat.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Brexit és klímaváltozás: bajban a britek

Rövidtávon a Brexit, hosszútávon a klímaváltozás miatt kerülhet veszélybe Nagy-Britannia élelmiszerellátásának egy jelentős része – véli a brit parlament szakbizottsága, amely válaszlépéseket követel a kormánytól.

A házi sajtok díjazott otthona, a Bandi Tanya - Az Év Tanyája

Gyurákovics András a 2018-as Év Tanyája pályázat győztese 2007-ben költözött családjával a Szegedtől 23 kilométerre fekvő Mórahalomra. Részben a szegedi családi kötődés, részben a város turisztikai adottságai miatt esett a választás a várossá avatásának harmincadik évfordulóját ünneplő településre.

Egy év alatt több mint tíz százalékkal emelkedett a vágósertés ára

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatója szerint 2019 júliusáig - az előző év hasonló időszakához képest - az élő állatok és az állati termékek termelői árszintje 4,8 százalékkal nőtt. A legjelentősebb áremelkedés a sertéspiacon következett be, míg a vágómarha árak lényegében stagnálnak, hol csökkennek, hol emelkednek egy kicsit.

Mozgolódnak az étel- és italautomaták üzemeltetői

Nagy a mozgolódás az étel- és italautomaták piacán; több üzemeltető terjeszkedik, és sokan új készülékek telepítését tervezik - értesült keddi száma szerint a Világgazdaság a Magyar Postától.

Az emlékezés mellett a mai termelőkről sem szabad megfeledkezni

Az Országgyűlés tavaly döntött arról, hogy Nagyatádi Szabó István egykori földművelésügyi miniszter születésnapját, szeptember 17-ét a földművesek emléknapjává nyilvánítja. Az erről szóló országgyűlési határozat indoklása szerint ezen a napon „arról a földműves-társadalomról emlékezünk meg, amely jó- és balsorsában egyaránt készen áll a haza szolgálatára”.

OMÉK, egy rendhagyó mezőgazdasági kiállítás

Alig több mint egy hét múlva kezdődik Magyarország legnagyobb agrárgazdasági eseménye, a 79. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár. A 2019. szeptember 26-29. között a HUNGEXPO területén zajló esemény sztárfellépőkkel , élménygazdasággal, szakmai konferenciákkal, gasztronómiai különlegességekkel és egy ezer négyzetméteres közösségi élelmiszer standdal várja a látogatókat.

Új agrártámogatási program

Akármikor indul a KAP, lesz mód a mezőgazdasági beruházások támogatására – ebben foglalható össze a kormány meghirdetett új támogatási konstrukciója, amelyet szeptember 16-án ismertetett Nagy István miniszter. Ugyancsak a tájékoztatón jelentette be Herczegh András, hogy a következő három évben is elérhető lesz a gazdák számára az európai uniós forrásra épülő COSME garanciaprogram.

Segíti a kormány a paprikatermesztőket

Számíthatnak a magyar kormány segítségére a kalocsai fűszerpaprika termelők, a feldolgozásban, az értékesítésben valamint paprika piaci szerepének javításában és növelésében is támogatják őket – mondta az agrárminiszter a XXX. Kalocsai Paprikafesztivál megnyitóján pénteken.

Elültették a főváros tízezredik fáját

Elültették a mintegy három éve indult fővárosi fatelepítési program tízezredik és az országfásítási program első fáját pénteken a Margitszigeten. A fákat jelképesen Tarlós István főpolgármester és Nagy István agrárminiszter ültette el.

A kuvasz kulturális örökségünk része

A kuvasz egy igazi kincs, egy örökség, amelyet őseinktől kaptunk – jelentette ki Nagy István Agrárminiszter a Nemzetközi Kuvasz Tenyésztési Konferencián, szombaton Tápiószentmártonban.