Back to top

Könnyebbé válhat a közbeszerzés az agráriumban

Az Agrárminisztérium kezdeményezésére kimondottan az ágazatot érintő témákról szólt a Közbeszerzési Akadémia mai ülése, ahol együttműködési megállapodást írt alá Nagy István agrárminiszter és Rigó Csaba Balázs, a Közbeszerzési Hatóság elnöke. Az együttműködéstől a két szakterület közeledését, az agrárium életszerűségéhez igazodó szabályozást, a közbizalom erősödését várja Nagy István.

Az a cél a mai napon, hogy mindent meg tudjunk beszélni és tanuljunk egymástól, hangoztatta a miniszter köszöntőjében.

Az Agrárminisztérium uniós forrásokat is felhasznál, illetve kezel a Vidékfejlesztési Program keretében. Ez utóbbi 2014 és 2020 között mintegy 1380 milliárd forintnyi meghirdetett támogatást, és napjainkig 191 ezer nyertes pályázatot jelent.

A kifizetések összege meghaladja a 400 milliárd forintot. A pályázatok és kifizetések zökkenőmentes lebonyolítása érdekében még szorosabb kapcsolatot célszerű kialakítani a két szervezet között, fontos, hogy tanuljunk az elkövetett hibákból, mondta Nagy István. A szoros szakmai kapcsolat azt is jelenti, hogy gördülékenyebb lehet a munka, az AM is tud segíteni a gazdálkodóknak közbeszerzési kérdésekben, hiszen az uniós támogatások miatt sokaknak kell ily módon beszerezni a korszerű eszközeiket.

Fotó: Közbeszerzési Hatóság

A magyar mezőgazdaság fejlődését jól jelzi a közbeszerzések megugrása is, mondta Rigó Csaba Balázs: tavaly kimagaslóan sok, 694 esetben összesen 176 milliárd forintos beszerzést bonyolítottak le ily módon. A tapasztalatok azt mutatják, hogy nagyon fontos jól előkészíteni a közbeszerzést, mert azzal csökken annak a kockázata, hogy valaki megtámadja a folyamatot.

Tavaly a mezőgazdaságban építésre és beszerzésre írták ki a legtöbb közbeszerzést, 472 esetben, több mint 133 milliárd forint értékben. Árubeszerzésre 214 eljárás irányult, közel 42 milliárd forint értékben.

Leggyakrabban az ajánlatkérésben követnek el hibákat a pályázók, a beszerzési tárgyak pontos azonosítása, a közbeszerzés értékhatára szokott kérdéses lenni. Szolgáltató hatóságként igyekszik eljárni a Közbeszerzési Hatóság, érdemes időben megkérdezni őket a tennivalókról, hangsúlyozta a szervezet elnöke. Uniós támogatású eszközbeszerzésnél 68,6 millió forint az értékhatár, így például egy 140 millió forintos, 50 százalékos támogatással megvalósuló pályázatnál le kell folytatni a közbeszerzést, de egy 90 milliós, 30 százalékos támogatásnál nem.

Végül fölhívta a figyelmet arra, hogy semmisnek minősül az a szerződés, amit a közbeszerzési eljárás jogtalan mellőzésével kötöttek, ráadásul meg is bírságolják a mulasztókat.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Újjászülető vidék

Ezen a címen rendeztek konferenciát 2020. január 17-én, a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán, melyen Generációváltás az agráriumban címmel előadást tartott dr. Szinay Attila, az Agrárminisztérium közigazgatási államtitkára. Előadásában rámutatott arra, hogy a mezőgazdaság stratégiai szerepet tölt be nemzetgazdaságunkban.

Megtartó anyaföld

Azok többsége, akik a magyar nemzet jövőjéért felelősséget éreznek, egyetértenek abban, hogy a globalizációval járó kihívások közül az egyik legnagyobb probléma a szülőföldről való elvándorlás. Az ősi föld elhagyása a kárpátaljai magyarok körében oly jelentős mértékűvé vált a mögöttünk hagyott években, hogy egyik napról a másikra megállítani lehetetlen.

Életre szóló élményeket kínálnak a vándortáborok - érdemes gyorsan jelentkezni!

13 ezernél is több felső tagozatos és középiskolás gyermek jelentkezését várják a Vándortábor Programba, amely idén nyáron több mint húsz gyalogos, kerékpáros és vízi útvonallal igyekszik betekintést adni Magyarország táji és kulturális örökségébe. A kezdeményezés részeként idén először Zarándok Táborba is lehet jelentkezni.

Új vezérigazgató az EGERERDŐ Zrt. élén

Január 06-án Zambó Péter erdőkért és földügyekért felelős államtitkár Dr. Jung László nyugdíjazása után, átadta a kinevezési okiratot Dobre-Kecsmár Csabának az EGERERDŐ Zrt. vezérigazgatójának. Az ünnepélyes alkalomra 2020.01.13-án került sor az erdőgazdaság Központjában, az EGERERDŐ Zrt. vezetői állományának jelenlétében.

Felpörgő öntözési pályázatok

A fel nem használt, így „visszahulló” pénzek kihelyezése folyamatos, és még mindig vannak nyitott pályázatok, de a Vidékfejlesztési Program nagyobb része már a megvalósítás fázisában van, nyilatkozta lapunknak Viski József. Az Agrárminisztérium vidékfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára szerint 2020-ban megélénkül az érdeklődés az öntözésfejlesztés iránt.

Vízmegőrzés szinergiával

Három hazai cég együttműködésével született meg az a világon egyedülálló komplex talajkezelési technológia, amit Nagy István agrárminiszter jelenlétében mutattak be a sajtónak. A homokhátsági talajokra kifejlesztett módszer legalább hat héten keresztül javítja a talaj vízmegtartó képességét és a talajéletet.

A mezőgazdasági gépgyártás és a mezőgéppiac jelentős gazdasági erő

Az Agrárminisztérium pályázati úton támogatja, valamint lízing és beruházási hitel kamattámogatási konstrukcióval is segíti a mezőgazdasági gépesítettség fejlődését – hangzott el Feldman Zsolt köszöntőjében a Mezőgazdasági gépgyártás- és forgalmazás tematikus napon.

„Hiszek egy hazában!”

Ezzel a címmel jelentkezik minden hétköznap a Kossuth Rádióban egy új, 200 részes sorozat, mely a határon túli magyar örökséget, a magyar kultúra évezredes értékeit, a külhoni magyarság szellemi és anyagi alkotásait mutatja be egy-egy alkalommal két percben a tervek szerint a reggeli órákban.

Stabil pénzt ígért a miniszter

450 milliárd jut a gazdáknak terület és állat után, és újabb vidékfejlesztési pályázatok is lesznek 2020-ban – mondta el Nagy István agrárminiszter. Emellett 100 milliárd forintot jut saját költségvetésből agrártámogatásokra.

A növényvédő szerek gyengítik a méhek immunrendszerét

A túlvegyszerezett mezőgazdasági termelés jelentős károkat tesz a méhállományokban. Az agrártermelésben alkalmazott növényvédő szerek nagymértékben legyengítik a méhek immunrendszerét.