0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Süssünk, főzzünk gyógynövénnyel

Kertünk gyógynövényeit érdemes megismerni az étkezéseinkben betöltött szerepük felől is, vannak ugyanis olyanok, amelyek fűszerek is egyben, ilyen a kakukkfű, a szurokfű, a fokhagyma. Néhány izgalmas és igen finom receptet ajánlunk most ahhoz, hogy a gyógynövények nagyobb teret kapjanak a konyhában is. Jó egészséget hozzá!

Füves erdésztokány

Hozzávalók: 60 dkg vad-apróhús, só, 10 dkg füstölt szalonna, 1 nagy fej vöröshagyma, 40 dkg erdei gomba, 2 marék zsenge gyógynövény, 1 kis chili, 20 dkg juhtúró, 2 tojás, 1 dl tejföl

A vadhúst falatnyi darabokra vágjuk és sós vízben fél órán át főzzük, majd leszűrjük. A szalonnát kis kockákra daraboljuk, kisütjük. Hozzáadjuk a felaprított hagymát, üvegesre sütjük. Rátesszük a húst, a gombát, az összevágott zöld növényeket, valamint a chilit, és fedő alatt pároljuk. Mire a hús megpuhul, a zöld növényi részek finom mártássá alakulnak át. Ebbe belemorzsoljuk a juhtúrót, majd a tejföllel elhabart tojásokat is hozzáadjuk. Ezzel már csak éppen finoman átforraljuk, és máris tálaljuk. Friss kenyérrel mennyei ebéd!

Finomfüves borkorcsolya

Hozzávalók: 25 dkg vaj, 1 dkg só, 1 kisebb marék friss gyógynövény vegyesen (idény és kedvünk szerint), 1 szép cipó (nem baj, ha kissé szikkadt)

A növényi részeket gondosan átválogatjuk, megmossuk, leszárítjuk. A puha vajat megsózzuk, majd a finomra vágott növényi részeket belekeverjük. A cipót éles késsel bevagdaljuk úgy, hogy a felületén kb. 2 × 2 cm-es négyzetek legyenek láthatóak, de ne vágjuk át teljesen! A puha, fűszeres vajjal megkenjük, és forró sütőbe toljuk 10-15 percre. Ezalatt a zamatok átjárják a kenyér tésztáját, és a teteje szép ropogósra sül. Azon forrón kínálhatjuk bor- vagy sörkorcsolyának.

TIPP!
Ehhez a recepthez a gyógynövények zsenge leveleit, virágait gyűjtsük, minél többféle kerül bele, annál izgalmasabb ízkompozíció születhet. Érdemes a növényeket nyersen megkóstolni, fölfedezni a levelek bársonyosan finom keserűségét, a virágok illékony édességét, a nyár vége fanyar ízvilágát. A fűszervajat szendvicsek magalapozásához vagy grillezett húsok ízesítéséhez is remekül felhasználhatjuk!

Zsályás-sajtos körtepite

Hozzávalók: 20 dkg liszt, 15 dkg vaj, 1 tojássárgája, 2-3 evőkanál tejföl, 1 kiskanál só, 6 db körte, 1 kiskanál citromlé, 12 zsályalevél, 20 dkg ementáli jellegű, érett sajt

A lisztet a vajjal meg a sóval elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojássárgáját és a tejfölt. Alaposan összegyúrjuk, majd fóliába csomagolva a hűtőbe tesszük.

A körtéket meghámozzuk, félbevágjuk, a magházat kiemeljük. Forrásban lévő citromos vízben 2 percig főzzük, majd hagyjuk kihűlni. A tészta kétharmad részét lisztezett deszkán kb. 20 × 20 cm-es lappá nyújtjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük. Rárakosgatjuk a körtéket, minden körtére egy-egy zsályalevelet fektetünk. Reszelt sajttal beborítjuk, majd a pite tetejét a maradék tésztával berácsozzuk. Előmelegített sütőben 180 fokon 30-35 perc alatt megsütjük.

Gyógynövényáldás Nagyboldogasszony napján

A 20. század elején magyar nyelvterületen szinte még mindenhol élt a Nagyboldogasszony-napi virág- és növényszentelés szokása. A templomokat gyógynövényekkel díszítették fel, az asszonyok csokrokat, koszorúkat készítettek belőlük, gyógynövényekkel ékesítették a Mária-szobrokat. Az ősi hagyománynak megfelelően Mária mennybemenetelének ünnepén gyógynövényáldásra is sor került országszerte sokhelyütt, az áldás a növények gyógyerejét hivatott teljesebbé tenni.

Az augusztus 15. és szeptember 8. közötti, a két Mária-nap közé eső időszakot varázserejűnek tartották: ez az ideje a legtöbb gyógynövény begyűjtésének is. Ilyenkor főleg az „asszonyi teendők” mutatkoztak szerencsésnek a néphit szerint: ekkor kellett a tyúkot ültetni, búzát szellőztetni, és természetesen az aktuális gyógynövényeket begyűjteni, megszárítani, gondosan eltárolni a téli időszakra.

„…Kérünk téged, halmozd el
ezeket az általad sarjasztott növényeket gyógyító áldásoddal,
hogy a betegek testük és lelkük gyógyulására
használhassák őket,
és így betegségükből felépülve áldhassanak téged.
Áldd meg
ezeket a gyógynövényeket!
Emlékeztessenek bennünket dicsőségedre
és gondoskodó jóságodra.”
(Pannonhalma, 17. századi gyógynövényáldás – részlet)
Forrás: Kertbarát Magazin