Back to top

Süssünk, főzzünk gyógynövénnyel

Kertünk gyógynövényeit érdemes megismerni az étkezéseinkben betöltött szerepük felől is, vannak ugyanis olyanok, amelyek fűszerek is egyben, ilyen a kakukkfű, a szurokfű, a fokhagyma. Néhány izgalmas és igen finom receptet ajánlunk most ahhoz, hogy a gyógynövények nagyobb teret kapjanak a konyhában is. Jó egészséget hozzá!

Füves erdésztokány
Fotó: Vass András / Rózsakunyhó Alkotóműhely

Hozzávalók: 60 dkg vad-apróhús, só, 10 dkg füstölt szalonna, 1 nagy fej vöröshagyma, 40 dkg erdei gomba, 2 marék zsenge gyógynövény, 1 kis chili, 20 dkg juhtúró, 2 tojás, 1 dl tejföl

A vadhúst falatnyi darabokra vágjuk és sós vízben fél órán át főzzük, majd leszűrjük. A szalonnát kis kockákra daraboljuk, kisütjük. Hozzáadjuk a felaprított hagymát, üvegesre sütjük. Rátesszük a húst, a gombát, az összevágott zöld növényeket, valamint a chilit, és fedő alatt pároljuk. Mire a hús megpuhul, a zöld növényi részek finom mártássá alakulnak át. Ebbe belemorzsoljuk a juhtúrót, majd a tejföllel elhabart tojásokat is hozzáadjuk. Ezzel már csak éppen finoman átforraljuk, és máris tálaljuk. Friss kenyérrel mennyei ebéd!

Finomfüves borkorcsolya

Hozzávalók: 25 dkg vaj, 1 dkg só, 1 kisebb marék friss gyógynövény vegyesen (idény és kedvünk szerint), 1 szép cipó (nem baj, ha kissé szikkadt)

Fotó: Vass András / Rózsakunyhó Alkotóműhely
A növényi részeket gondosan átválogatjuk, megmossuk, leszárítjuk. A puha vajat megsózzuk, majd a finomra vágott növényi részeket belekeverjük. A cipót éles késsel bevagdaljuk úgy, hogy a felületén kb. 2 × 2 cm-es négyzetek legyenek láthatóak, de ne vágjuk át teljesen! A puha, fűszeres vajjal megkenjük, és forró sütőbe toljuk 10-15 percre. Ezalatt a zamatok átjárják a kenyér tésztáját, és a teteje szép ropogósra sül. Azon forrón kínálhatjuk bor- vagy sörkorcsolyának.

TIPP!
Ehhez a recepthez a gyógynövények zsenge leveleit, virágait gyűjtsük, minél többféle kerül bele, annál izgalmasabb ízkompozíció születhet. Érdemes a növényeket nyersen megkóstolni, fölfedezni a levelek bársonyosan finom keserűségét, a virágok illékony édességét, a nyár vége fanyar ízvilágát. A fűszervajat szendvicsek magalapozásához vagy grillezett húsok ízesítéséhez is remekül felhasználhatjuk!

Zsályás-sajtos körtepite

Fotó: Vass András / Rózsakunyhó Alkotóműhely
Hozzávalók: 20 dkg liszt, 15 dkg vaj, 1 tojássárgája, 2-3 evőkanál tejföl, 1 kiskanál só, 6 db körte, 1 kiskanál citromlé, 12 zsályalevél, 20 dkg ementáli jellegű, érett sajt

A lisztet a vajjal meg a sóval elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojássárgáját és a tejfölt. Alaposan összegyúrjuk, majd fóliába csomagolva a hűtőbe tesszük.

A körtéket meghámozzuk, félbevágjuk, a magházat kiemeljük. Forrásban lévő citromos vízben 2 percig főzzük, majd hagyjuk kihűlni. A tészta kétharmad részét lisztezett deszkán kb. 20 × 20 cm-es lappá nyújtjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük. Rárakosgatjuk a körtéket, minden körtére egy-egy zsályalevelet fektetünk. Reszelt sajttal beborítjuk, majd a pite tetejét a maradék tésztával berácsozzuk. Előmelegített sütőben 180 fokon 30-35 perc alatt megsütjük.

Gyógynövényáldás Nagyboldogasszony napján

A 20. század elején magyar nyelvterületen szinte még mindenhol élt a Nagyboldogasszony-napi virág- és növényszentelés szokása. A templomokat gyógynövényekkel díszítették fel, az asszonyok csokrokat, koszorúkat készítettek belőlük, gyógynövényekkel ékesítették a Mária-szobrokat. Az ősi hagyománynak megfelelően Mária mennybemenetelének ünnepén gyógynövényáldásra is sor került országszerte sokhelyütt, az áldás a növények gyógyerejét hivatott teljesebbé tenni.

Az augusztus 15. és szeptember 8. közötti, a két Mária-nap közé eső időszakot varázserejűnek tartották: ez az ideje a legtöbb gyógynövény begyűjtésének is. Ilyenkor főleg az „asszonyi teendők” mutatkoztak szerencsésnek a néphit szerint: ekkor kellett a tyúkot ültetni, búzát szellőztetni, és természetesen az aktuális gyógynövényeket begyűjteni, megszárítani, gondosan eltárolni a téli időszakra.

„...Kérünk téged, halmozd el
ezeket az általad sarjasztott növényeket gyógyító áldásoddal,
hogy a betegek testük és lelkük gyógyulására
használhassák őket,
és így betegségükből felépülve áldhassanak téged.
Áldd meg
ezeket a gyógynövényeket!
Emlékeztessenek bennünket dicsőségedre
és gondoskodó jóságodra.”
(Pannonhalma, 17. századi gyógynövényáldás – részlet)
Forrás: 
Kertbarát Magazin
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertbarát Magazin 2019/7-8 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Évszázados éttermek, ahol ma is vacsorázhatunk

Szívesen vacsorázna Mozart, Napóleon, esetleg Toulouse Lautrec törzshelyén? Megmutatjuk Európa tíz legrégebbi éttermét, amelyekbe ma is elkölthetünk egy ebédet, vagy vacsorát.

Gyümölcs- és zöldségautomaták

Az AI gyümölcsautomaták a kínai fogyasztók számára forradalmian új módszert kínálnak a vásárláshoz. Minden automata 24 rekeszes, a különféle típusú frissáru számára.

Brexit: bizakodó kormány, szkeptikus gazdák

A brit kormány az országnak az Európai Unióból történő kiválása után meg kíván válni a közös agrárpolitika keretében kialakított bürokráciától és nagyobb pénzügyi támogatással tervezi elismerni többek között a gazdák környezetbarát kezdeményezéseit. Vannak persze bírálatok és kétségek is, elsősorban az élelmiszer-biztonsággal és a kereskedelemmel kapcsolatban.

Öntözési kísérlet Horgoson

Magyarországon fokozatosan csökken a szabadföldi paprika termesztési területe, ugyanakkor nő a kereslet a kápia típusú bogyók iránt. A frisspiac mellett a feldolgozóipar is Szerbiából próbálja pótolni a hiányzó nyersanyagmennyiséget. Az ipari feldolgozás augusztus 20-tól kezdődik.

Faládák reneszánsza

Manapság fokozott igény mutatkozik a megújuló nyersanyagokból készült csomagolásokra. A komposztálható műanyag és a megújuló forrásból készített műanyag között nem egyértelmű mindenki számára a különbség, annál tisztább azonban a kép a fa esetében.

Január 31-én lejár az élelmiszerlánc-felügyeleti díj befizetésének határideje

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja az érintettek figyelmét, hogy a 2019. évi bevalláshoz kapcsolódó felügyeleti díj második részletének fizetési határideje 2020. január 31. napja. A díj átutalása kizárólag az e célra elkülönített fizetési számlára teljesíthető.

Támogatás a vadvilág fellendítéséért és a klímaváltozás ellen

Az új angol mezőgazdasági törvény szerint a gazdálkodóknak a „közjóért”, például a vadvilág fellendítéséért és a klímaváltozás megakadályozásáért fizetnek.

Még tart a szemléletformálás

Lassan, de változik a magyar fogyasztók hozzáállása, a vásárlók egyre inkább a jobb minőséget képviselő, magyar eredetű, esetenként akár a drágább termékeket keresik – azonban még korántsem ért véget a folyamat, véli Zsigó Róbert.

Online élelmiszervásárlás - új szereplő a piacon

Kifli.hu néven új online szupermarket és piactér nyílt Magyarországon; mivel a már működő cseh rendszert vezették be, így az induláshoz szükséges ráfordítás 5-6 millió euró volt - tájékoztatta a Kifli.hu Shop Kft. kedden az MTI-t.

6,2 milliárd eurós rekordbevétel a holland növény- és virágexportőröknél

A holland növény- és virágexportőrök összesen 6,2 milliárd eurós rekordbevétellel zárták 2019-et, ami elsősorban a kelet-európai országokba irányuló exportnak, valamint az értékesítőhálózat folyamatos bővülésének köszönhető.