0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Az OMÉK társrendezvényei

A 79. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásárt a hatékonyság jegyében térben és időben is koncentráltan valósítják meg. Ennek értelmében az állat- és a gépbemutatót vidéki helyszíneken, az OMÉK társrendezvényeiként szervezték meg Hódmezővásárhelyen, illetve Bábolnán.

A 79. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár megrendezését idén február­ban jelentette be Nagy István agrárminiszter, és ezen az eseményen ismertette a kiállítás koncepcióját Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezetője. Itt és ekkor hangzott el, hogy az idei kiállítást a hatékonyság jegyében térben és időben is koncentráltan valósítják meg. Ennek értelmében az állat- és a gépbemutatót vidéki helyszíneken, az OMÉK társrendezvényeiként szervezték meg Hódmezővásárhelyen, illetve Bábolnán. Mindkét esemény házigazdái nagy megtiszteltetésnek tekintették a felkérést.

A hódmezővásárhelyi Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokat május 9–11-én rendezte a Hód-Mezőgazda Zrt. a Magyar Állattenyésztők Szövetségének támogatásával. A kiállításra 29 külföldi országból regisztráltak, és ahogy eddig, a legtöbben most is a szomszédos Szerbiából és Romániából érkeztek. A kiállítás visszatérő látogatói megtapasztalhatták, hogy a tenyészállat-felhozatal az idén ismét jobb volt az előző évinél, az állatok külleme, általános értékmérő tulajdonságai minden évben látványosan javulnak. A rendezvény számos programjával igyekszik az általános állattenyésztési kultúrát is terjeszteni, ami a kezdetektől fogva az egyik fő célja.

Ebben a hónapban, szeptember 5-e és 8-a között várta látogatóit a 79. OMÉK másik társrendezvénye, a 32. Bábolnai Gazdanapok. A kiállítás házigazdája idén is a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok, szervezője pedig a Magyar Mezőgazdaság Kft. volt. A kiállításra a hazai érdeklődők mellett határon túli gazdák is ellátogattak. A Vajdaságból, Erdélyből, Kárpátaljáról és Felvidékről érkezők nemcsak számos szakmai programon vehettek részt, de a szervezők vendégszeretetét is élvezhették. A szakiskolák napján 14 intézmény közel 1000 diákját fogadták, és itt tartotta kihelyezett ülését a Magyar Tudományos Akadémia Agrár- és Bioműszaki Tudományos Bizottsága is.

A Bábolnai Gazdanapok alatt zajlott a háromnapos SMARTFARM precíziós növénytermesztési konferencia, amelyen az elméleti szakmai előadásokat gyakorlati bemutatóval színesítették az előadók.

A Bábolnai Gazdanapok egyik legnépszerűbb programja most is a gyakorlati szántóföldi gépbemutató volt, ami Bábolnáról indult 32 évvel ezelőtt. Nem maradhatott el a látványos lovas közönségprogram, és az érdeklődők megtekinthették a ménesbirtok lóállományát és az arborétumot is.

A két társrendezvénynek összesen több, mint 70 ezer látogatója volt, a 79. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár tehát már most ennyi látogatót tudhat magáénak.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság