Back to top

Az egységes árualaphoz a termelést is fejleszteni kell

Nagypéter Sándor közel egy éve irányítja a Délalföldi Kertészek Szövetkezetét. Korábban a tész gazdasági vezetőjeként dolgozó elnök úgy véli szerencsés, mert jól működő menedzsmentre támaszkodhat. Céljai közt elsősorban a termelési háttér további erősítése és a digitalizáció szerepel.

Fotó: Rimóczi Irén
Új vezetőként fontosnak tartja a 15 év alatt felépített rendszer további erősítését, mely mindenekelőtt a magas termésminőséget célozza. A 4,5 hektáros szentesi telepen már megteremtették a zavartalan működés infrastrukturális feltételeit, legutóbb például 580 négyzetméterrel bővítették a hűtőkapacitást, megnövelték az áru-előkészítő, csomagolóteret, és lépésről lépésre haladnak a posztharveszt tevékenységek gépesítésével. A piaci előnyt adó egységes áruminőség növelése érdekében azonban a termelési háttér fejlesztésére is figyeltek, a tagoknál tanácsadással is ösztönözték a biológiai növényvédelem elterjesztését, egységesítették a fajtahasználatot és kedvezményekkel támogatták az input anyagok beszerzését.

Nagypéter Sándor szerint azonban itt nem lehet megállni, a versenytársakkal csak úgy tarthatják iramot, ha tovább erősítik a termesztési hátteret.

Ennek érdekében a tész operatív programjának keretében a tagok forrásokra pályázhatnak posztharveszt tevékenységük vagy az alkalmazott termesztéstechnológia fejlesztésére, valamint a termőterületük bővítésére.

A szigorú feltételeket teljesítő tagok, az operatív program minisztériumi jóváhagyás után támogatással valósíthatják meg beruházásaikat. Ezzel pedig nemcsak saját termelésük hatékonyságát javíthatják, hanem a tész piaci lehetőségeit is, miközben teljesíteni tudják a környezetvédelmi, fenntarthatósági elvárásokat. Ez utóbbiak érdekében a tész azon dolgozik, hogy támogatható legyen az ellenálló fajták, oltott palánták használata.

A környezettudatosság erősödésével a tész a csomagolásban is keresi az új megoldásokat, a habtálcákat már elhagyták, és új fából készült kosárkát készíttettek a datolyaparadicsom értékesítésére. Az adminisztrációból is szeretnék száműzni a papíralapú dokumentumokat, a tésznél és a termelőknél is a digitalizációt ösztönzik. A termelők kötelező heti árujelentése már emailben, illetve arra kialakított webes felületen is megtehető, és így szinte azonnal összevethető a mennyiség a később ténylegesen beszállítottal.

Az elnök szerint a tészt egyebek közt az különbözteti meg a felvásárlóktól, hogy közösségi feladatokat is ellát, felelősséget vállal azért, hogy a tagok a lehető legnagyobb jövedelemre tehessenek szert.

A DélKerTÉSZ 250 család megélhetéséhez járul hozzá, az éves tagi árbevétele pedig idén várhatóan meghaladja a 10 milliárd forintot. A zöldség-gyümölcs 90 százalékát áruházláncoknak értékesítik, a csomagolt termék aránya közel 60 százalék.

Sok elismerése közül a legutóbb a Szentesi paprika földrajzi árujelzővel értékesített áruért kapta meg az Érték és Minőség Nagydíjat.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

FruitVeb: kevés gyümölcs termett tavaly

Elsősorban a kedvezőtlen időjárás és a megelőző év kiugró terméseredményei miatt csökkent jelentősen, mintegy 683 ezer tonnára tavaly a Magyarországon termesztett gyümölcs mennyisége a megelőző évi 1,158 millió tonnáról, legnagyobb mértékben az almatermés esett vissza.

Kutyákkal a kórokozók ellen

Az Amerikai Mezőgazdasági Kutatószolgálat (ARS) tudósai által speciálisan kiképzett kutyák bizonyultak a leghatékonyabbnak a huanglongbing, más néven a citruszöldítő baktérium kimutatására.

A szakma világtalálkozója

A sokéves hagyományt folytatva, február első hetében újra összegyűlt a berlini vásárközpontban a gyümölcs- és zöldségszakma színe-java: termelők, export- és importőrök, nagy- és kiskereskedők, a nemesítés, a növényvédelem, a csomagolás, szállítás, logisztika, marketing és a tanúsítóhelyek szakértői – ezúttal a fenntarthatóság, az innováció és a jobb kilátások jegyében.

Ne siessünk a palántaneveléssel!

Enyhe tél végén járunk, tavaszias a hangulat, sokaknak viszket a tenyere, hogy végre kerti munkákba kezdjenek. Ki kell várni azonban mindennek az alkalmas idejét, főként a palántanevelésnél figyeljünk arra, hogy mikor lehet majd kiültetni azokat a kertbe. A palántanevelés fogásairól és megfelelő időzítéséről beszélt a Budapesti Kertbarát Szövetség tavaszváró Nyitnikék rendezvényén Zatykó Lajos nemesítő.

Agroerdészet gyümölccsel és zöldséggel

Az idén Országfásítási Programot indított az agrártárca, aminek az összes felhívása még nem jelent meg. Tudható, hogy nemcsak erdőtelepítésben lehet gondolkodni, utcafásításra, intézményi szintű faültetésre is lehetőség nyílik és agroerdészet is szóba jöhet. Ez utóbbi tervezéséhez nyújt segítséget a francia gyakorlati tapasztalatok összegzése.

Kevésbé gyümölcsöző gyümölcsöseink

„A magyarországi gyümölcstermesztés heterogén, a termelői színvonal igen változatos” - hívta fel a kialakult helyzetre a figyelmet Hunyadi István. A FruitVeb szakmai igazgatója, a Bayer Gyümölcs Szimpóziumán tartott előadásában nem fukarkodott a kritikával.

Stagnált a mezőgazdaság kibocsátása az elmúlt évben

A mezőgazdaság termelése az állattenyésztési ágazat 1,7 százalékos növekedése és a növénytermesztési és kertészeti termékek kibocsátásának ugyanekkor csökkenése következtében 0,3 százalékkal elmaradt az előző évitől.

Mi vár ránk a tavalyi ellentmondásos szőlőszezon után?

A lisztharmatnak a korai kitavaszodás kedvezett, a peronoszpórának a csapadékos május, a botrítisznek pedig mindez együtt… Mi vár ránk ezek után az idén? Jól tesszük, ha bármilyen meglepetésre felkészülünk, lélekben és szakmailag egyaránt.

Bioracionális hagyma

A hazai hagymatermesztők dolgát is megnehezíti, hogy a növényvédelemben engedélyezett hatóanyagok listája folyamatosan szűkül, miközben újabb károsítók jelennek meg, a szermaradékok határértékeit pedig fokozatosan szigorítják a fogyasztóknak kínált termékekben.

Szuperétel, rendkívül egészséges, mégis gond van vele

Ez a szuperételként is emlegetett gyümölcs rengeteg jótékony tulajdonsággal rendelkezik. Évről évre nagyobb az igény rá, ezzel viszont egyre komolyabb gondokat okoz.