Back to top

Az egységes árualaphoz a termelést is fejleszteni kell

Nagypéter Sándor közel egy éve irányítja a Délalföldi Kertészek Szövetkezetét. Korábban a tész gazdasági vezetőjeként dolgozó elnök úgy véli szerencsés, mert jól működő menedzsmentre támaszkodhat. Céljai közt elsősorban a termelési háttér további erősítése és a digitalizáció szerepel.

Fotó: Rimóczi Irén
Új vezetőként fontosnak tartja a 15 év alatt felépített rendszer további erősítését, mely mindenekelőtt a magas termésminőséget célozza. A 4,5 hektáros szentesi telepen már megteremtették a zavartalan működés infrastrukturális feltételeit, legutóbb például 580 négyzetméterrel bővítették a hűtőkapacitást, megnövelték az áru-előkészítő, csomagolóteret, és lépésről lépésre haladnak a posztharveszt tevékenységek gépesítésével. A piaci előnyt adó egységes áruminőség növelése érdekében azonban a termelési háttér fejlesztésére is figyeltek, a tagoknál tanácsadással is ösztönözték a biológiai növényvédelem elterjesztését, egységesítették a fajtahasználatot és kedvezményekkel támogatták az input anyagok beszerzését.

Nagypéter Sándor szerint azonban itt nem lehet megállni, a versenytársakkal csak úgy tarthatják iramot, ha tovább erősítik a termesztési hátteret.

Ennek érdekében a tész operatív programjának keretében a tagok forrásokra pályázhatnak posztharveszt tevékenységük vagy az alkalmazott termesztéstechnológia fejlesztésére, valamint a termőterületük bővítésére.

A szigorú feltételeket teljesítő tagok, az operatív program minisztériumi jóváhagyás után támogatással valósíthatják meg beruházásaikat. Ezzel pedig nemcsak saját termelésük hatékonyságát javíthatják, hanem a tész piaci lehetőségeit is, miközben teljesíteni tudják a környezetvédelmi, fenntarthatósági elvárásokat. Ez utóbbiak érdekében a tész azon dolgozik, hogy támogatható legyen az ellenálló fajták, oltott palánták használata.

A környezettudatosság erősödésével a tész a csomagolásban is keresi az új megoldásokat, a habtálcákat már elhagyták, és új fából készült kosárkát készíttettek a datolyaparadicsom értékesítésére. Az adminisztrációból is szeretnék száműzni a papíralapú dokumentumokat, a tésznél és a termelőknél is a digitalizációt ösztönzik. A termelők kötelező heti árujelentése már emailben, illetve arra kialakított webes felületen is megtehető, és így szinte azonnal összevethető a mennyiség a később ténylegesen beszállítottal.

Az elnök szerint a tészt egyebek közt az különbözteti meg a felvásárlóktól, hogy közösségi feladatokat is ellát, felelősséget vállal azért, hogy a tagok a lehető legnagyobb jövedelemre tehessenek szert.

A DélKerTÉSZ 250 család megélhetéséhez járul hozzá, az éves tagi árbevétele pedig idén várhatóan meghaladja a 10 milliárd forintot. A zöldség-gyümölcs 90 százalékát áruházláncoknak értékesítik, a csomagolt termék aránya közel 60 százalék.

Sok elismerése közül a legutóbb a Szentesi paprika földrajzi árujelzővel értékesített áruért kapta meg az Érték és Minőség Nagydíjat.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

„A vetőmag köztulajdon”

Az élelmiszertermelés genetikai alapjainak köztulajdonként kezelését tűzte a zászlajára a La Via Campesina nevű globális gazdaszervezet a berlini Zöld Hét idején zajló nagy tüntetésen. Mint fogalmaztak, az élelmiszer-önrendelkezés alapja, hogy ne adjuk át másnak a vetőmagtermelés feletti kontrollt.

Mindenki zöld városokra vágyik

A klímaváltozás rekkenő kánikulákat eredményez minden évben, lassan nincs 40 Celsius-fok alatti nyár… Hatványozódik a hőérzet a nagyvárosok betondzsungeljeiben, ahol az egyre csökkenő zöld területek száma miatt már-már keresni kell némi árnyékot. A városi klímát ráadásul nemcsak az emberek viselik nehezen, hanem a növények is, ezért koránt sem mindegy, milyen fajokkal igyekszünk zöldíteni a nagyvárosok betontengereiben.

A szőlő gombaölő szeres kezelése Magyarországon

Lassú, de fokozatos csökkenés jellemzi a szőlő növényvédőszer-piacát. A szőlő-növényvédelmi piac elméleti értéke is csökken, de kevésbé, mint a felhasznált termékek hektárszáma.

Némileg csökkenhetnek egyes élelmiszerek árai

Ez év második negyedévében várhatóan megáll az élelmiszerárak drasztikus mértékű növekedése, egyes termékpályacsoportoknál akár még fogyasztóiár-csökkenés is előfordulhat a MKB Bank és a Takarékbank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletága elemzőinek prognosztizálása szerint.

Díjazták az Országos jégkármérséklő rendszer legjobb generátorkezelőit

Az Európai Unióban egyedül Magyarországon működik a kontinentális összevetésben is kiemelten fejlett és több pilléren nyugvó, mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer, amely számos helyzetben képes segítséget nyújtani a gazdálkodóknak - jelentette ki Nagy István agrárminiszter az Országos jégkármérséklő rendszer legjobb generátorkezelőinek járó díj átadó rendezvényén, kedden, Dunaharasztiban.

Fókuszban a globális mezőgazdaság

A Nemzetközi Zöld Hét (Internationale Grüne Woche, IGW) az egyik legismertebb németországi rendezvény. Berlin már 1926 óta a helyszíne a világ egyik vezető nemzetközi élelmiszeripari, mezőgazdasági és kertészeti vásárának.

Hamarosan hóvirágünnep

Az Alcsúti Arborétumban minden évben ünnep a hóvirágnyílás. A pontos dátuma értelemszerűen nem rögzíthető előre, de az biztos, hogy most már a küszöbön áll. Érdemes figyelni a híreket!

Kétezer Barázda

A magyar nemzetiségű mezőgazdasági termelők a Vajdaságban anyanyelvükön követhetik az agrárhíreket az Újvidéken nyomtatott napilapban, a Magyar Szóban, annak hetente megjelenő mezőgazdasági mellékletében, a Magvetőben, továbbá a Hét nap hetilap és a Vajdaság ma internetes hírportálok sem maradnak adósak az élelmiszertermelőket, háztájiban gazdálkodókat foglalkoztató hírekkel és információkkal. Létezett korábban egy havonta megjelenő lap is.

Már letölthetők a gyümölcsfaiskolai szemlebejelentő nyomtatványok

Felhívják az engedéllyel rendelkező gyümölcs szaporítóanyag-előállítók és -forgalmazók figyelmét, hogy tevékenységüket évente február 28-ig, önállóan kell bejelenteniük.

Tematikus sétán mutatják be a szegedi füvészkert orchideagyűjteményét

A gyűjtemény kurátora tematikus sétán mutatja be a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Füvészkertjének virágzó trópusi orchideáit szombaton - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.