Back to top

Az egységes árualaphoz a termelést is fejleszteni kell

Nagypéter Sándor közel egy éve irányítja a Délalföldi Kertészek Szövetkezetét. Korábban a tész gazdasági vezetőjeként dolgozó elnök úgy véli szerencsés, mert jól működő menedzsmentre támaszkodhat. Céljai közt elsősorban a termelési háttér további erősítése és a digitalizáció szerepel.

Fotó: Rimóczi Irén
Új vezetőként fontosnak tartja a 15 év alatt felépített rendszer további erősítését, mely mindenekelőtt a magas termésminőséget célozza. A 4,5 hektáros szentesi telepen már megteremtették a zavartalan működés infrastrukturális feltételeit, legutóbb például 580 négyzetméterrel bővítették a hűtőkapacitást, megnövelték az áru-előkészítő, csomagolóteret, és lépésről lépésre haladnak a posztharveszt tevékenységek gépesítésével. A piaci előnyt adó egységes áruminőség növelése érdekében azonban a termelési háttér fejlesztésére is figyeltek, a tagoknál tanácsadással is ösztönözték a biológiai növényvédelem elterjesztését, egységesítették a fajtahasználatot és kedvezményekkel támogatták az input anyagok beszerzését.

Nagypéter Sándor szerint azonban itt nem lehet megállni, a versenytársakkal csak úgy tarthatják iramot, ha tovább erősítik a termesztési hátteret.

Ennek érdekében a tész operatív programjának keretében a tagok forrásokra pályázhatnak posztharveszt tevékenységük vagy az alkalmazott termesztéstechnológia fejlesztésére, valamint a termőterületük bővítésére.

A szigorú feltételeket teljesítő tagok, az operatív program minisztériumi jóváhagyás után támogatással valósíthatják meg beruházásaikat. Ezzel pedig nemcsak saját termelésük hatékonyságát javíthatják, hanem a tész piaci lehetőségeit is, miközben teljesíteni tudják a környezetvédelmi, fenntarthatósági elvárásokat. Ez utóbbiak érdekében a tész azon dolgozik, hogy támogatható legyen az ellenálló fajták, oltott palánták használata.

A környezettudatosság erősödésével a tész a csomagolásban is keresi az új megoldásokat, a habtálcákat már elhagyták, és új fából készült kosárkát készíttettek a datolyaparadicsom értékesítésére. Az adminisztrációból is szeretnék száműzni a papíralapú dokumentumokat, a tésznél és a termelőknél is a digitalizációt ösztönzik. A termelők kötelező heti árujelentése már emailben, illetve arra kialakított webes felületen is megtehető, és így szinte azonnal összevethető a mennyiség a később ténylegesen beszállítottal.

Az elnök szerint a tészt egyebek közt az különbözteti meg a felvásárlóktól, hogy közösségi feladatokat is ellát, felelősséget vállal azért, hogy a tagok a lehető legnagyobb jövedelemre tehessenek szert.

A DélKerTÉSZ 250 család megélhetéséhez járul hozzá, az éves tagi árbevétele pedig idén várhatóan meghaladja a 10 milliárd forintot. A zöldség-gyümölcs 90 százalékát áruházláncoknak értékesítik, a csomagolt termék aránya közel 60 százalék.

Sok elismerése közül a legutóbb a Szentesi paprika földrajzi árujelzővel értékesített áruért kapta meg az Érték és Minőség Nagydíjat.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Melegedés miatt fajtaváltás: klímaváltozás és a szőlőtermesztés

A klímaváltozásnak a szőlőtermesztésre és a borászati technológiára gyakorolt hatását boncolgatták az idei, immár harmadik Szőlész-Borász Konferencia előadói a Szent István Egyetem budai campusán.

Megfázás, meghűlés megelőzésében és kezelésében nagy segítség a hazai gyógynövény

A hideg idő beköszöntével igen gyakori a megfázás, meghűlés. A betegségek megelőzése és az enyhébb lefolyású meghűléses megbetegedések természetes gyógymódokkal és a Magyarországon termett gyógynövényekkel orvosolhatóak. A hazai fogyasztók nagy kedvencei a kamillavirágzat, a bodza és hársfavirág, valamint a csipkebogyó, amelyek gyűjtése és termesztése a munkaerőhiány miatt komoly veszélybe került.

Neves nemzetközi borászati elismerésben részesítették Szepsy Istvánt

Magyar borászként elsőként érdemelte ki Szepsy István a Walter Scheel életműdíjat. A rangos nemzetközi kitüntetés, a magyar bor szempontjából is hatalmas siker.

Olyan kevés gyümölcsöt eszünk, hogy a nemzetgazdaság és az egészségünk is megsínyli

Megalapozó kutatásokat folytattak a zöldségek és gyümölcsök földrajzi eredetének megállapítására a beltartalmuk, illetve a mikrobionjuk alapján, kíméletes minőségellenőrző mérések kifejlesztésére, a fogyasztói értékítélet pontosítására. Mindezekről és további eredményekről számoltak be a SZIE Élelmiszertudományi Karán, a november végén záruló, 390 millió forintos fejlesztést lehetővé tevő VEKOP pályázat zárókonferenciáján.

Védtelenek vagyunk? - Véget ért a szezon, de van mit elemezni

Véget ért a növényvédelmi szezon, de nem múlt el nyomtalanul: amelyik károsítókból sok volt az idén, arra a következő évben is bizton számíthatunk, pláne, ha szinte semmilyen hatékony növényvédő szer nincs a kezünkben a megfékezésükre. A talajlakó kártevőkkel sajnos ez a helyzet, mégsem vagyunk azonban teljesen védtelenek.

Ön is mindig kiirtja a gyomokat? Lehet, hogy rosszul teszi

A gyomnövények nem feltétlenül okoznak gondot, egy új kutatás szerint akár hasznosak is lehetnek.

Amivel érdemes kiváltani a krumplit

Régen a szegények krumplija volt, ma a nagyvilág elegáns éttermeiben homár, lazac, fésűkagyló, szarvasgomba társaságában tálalják. A teljesen igénytelen, olcsó zöldséget csodanövénynek tartják. Ez a csicsóka.

A növénynemesítés jó üzlet

Minden termékcsoportban nettó növekedést ért el a KWS, a világ egyik vezető növénynemesítő vállalata. A napokban nyilvánosságra hozott éves pénzügyi jelentés szerint 2018/19-ben a vállalat éves nettó jövedelme elérte a 104 millió eurót.

„Aggasztóan” fogynak a rovarok és a pókok Németországban

Egyre csökken a rovarok és pókok száma a németországi erdőkben és füves területeken – állítják kutatók, akik szerint az intenzív mezőgazdasági termelés a felelős az „aggasztó” mutatókért.

Zöldségbemutató 4 méterrel a tenger szintje alatt

Egy kiváló zöldségbemutatón, jó 4 méterrel a tenger szintje alatt mi sem jut az ember eszébe, mint hogy ezen a helyen 400 éve még bálnavadászok hajtották a ladikjukat. Vajon újabb 400 év múlva mi lesz a holland polderekből? Szeptember utolsó hetében évek óta megnyitja kapuit a Bejo Zaden. A vetőmag-nemesítő és -előállító cég warmenhuizeni kísérleti központja ilyenkor négy napra átjáróházzá válik.