0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Magyarország legszebb konyhakertjei

Az OMÉK harmadik napján átadták a Magyarország legszebb konyhakertje országos verseny díjait. A díjátadó ünnepségen Farkas Sándor az Agrárminisztérium miniszterhelyettese Hamvas Béla Konyhakert című írásából vett idézettel kezdte köszöntőjét.

Saját kertjének művelése során szerzett élményét is megosztotta a hallgatósággal, és mint mondta, abban nem csak a termés a lényeg, legalább akkora örömöt okoz az oda vezető út is. A legszebb termés az, ami otthon terem, ami a miénk és aminek a növekedését, érését ismerjük, nyomon követjük. Mindez nem csak boldogságot okoz, hanem tanít is minket, mondta Farkas Sándor. A miniszterhelyettes méltatta a Magyarország legszebb konyhakertje mozgalomban részt vevők, a szervezőkét és a kertet művelők munkáját.

Kovács Szilvia az országos program ötletgazdája –programigazgatója „Drága kerteseim!” megszólítással kezdte ünnepi köszöntőjét. Elmondta, hogy

az idén 378 településről közel 2500 kert nevezett a versenybe, tehát közel 16.000 kertművelő munkáját értékelte az országos zsűri, abból 233-at jelöltek országos díjra. Örömükre 308 közösségi kert is versenyzett, és idén először különdíjat is odaítéltek ebben a kategóriában, óvodai, iskolai és önkormányzati kertekért.

Különösen büszke arra, hogy a nevezések mögött álló mintegy 73 ezer kertművelő közül 36 ezren húsz évnél fiatalabbak. Ez azt jelzi, hogy jó munkát végzünk, mondta Kovács Szilvia, majd hozzátette, négy éve gyűjtik és elemzik a mozgalom adatait, amelyekből kiderült, hogy legalább 4900 új kertművelőt nyertek meg ügynek. Számításaik szerint mintegy 23 900 kertet sikerült megmenteni az enyészettől, és országszerte összesen 796 hektárt művelnek a „kertesek”. Figyelemre méltó az idén meghirdetett téma, a tájfajták sikere is. Sok jó és régi zöldség és gyümölcsfajta került a látóterükbe, mondta a programigazgató, majd hozzátette nem is tudják, mekkora kincset őriznek ezek a kertesek és arra biztatta őket, bátran vizsgáltassák be őket. Megköszönte a nevezéseket, majd bejelentette, hogy az idén is meghirdeti a Legszebb konyhakertek, Magyarország legszebb konyhakertje versenyt, jövőre is föl kell tehát ásni a kerteket!

Az országos zsűri 7 kategóriában összesen 45 országos díj sorsáról döntött. 25 országos, 15 Megerősítő, 4 Örökös és 1 kert Életmű díjat valamint 3 Különdíjat adtak át. A Magyar Mezőgazdaság Kft. Kerti Kalendárium évkönyvvel ajándékozta meg a nyerteseket.

Harmadik alkalommal kapott országos elismerést,tehát örökös díjban részesült Helmli Mária, normál kategóriában, közösségi kategóriában pedig a Magyar Gyula Kertészeti Szakgimnázium és Szakközépiskola ( Budapest, X. kerület) a speciális képzésű diákok zöldségeskertjéért. A szakképző intézmény megkapta a Magyarország Legszebb Iskolai Konyhakert különdíját is.

A díjazottak nevét díjaikkal együtt, a Kertészet és Szőlészet illetve a Kerti Kalendárium lapjain közöljük.

youtube://v/NPJ_myBktso

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu