0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Sakál a láthatáron – Ne essünk pánikba, védekezzünk!

Ismerik azt az érzést, amikor elgondolkodva, fáradtan sétálnak hazafelé, és szó szerint belebotlanak abba, ami addig is foglalkoztatta Önöket, de most teljes valójában ott hever az orruk előtt? Így jártam én a sakállal…

Kényelmes kisgyerekes túra után hazafelé ballagtunk, amikor az út túloldalán megláttam valamit. Bután hangzik, de azonnal tudtam, mi az… Sejtettem, tudtam, hogy van a térségben sakál, de álmomban sem számítottam arra, hogy összetalálkozom egy fiatal szuka tetemével, alig 100 méterrel a tanyánk határától. Nem is tudom, mit éreztem leginkább, de az biztos, hogy

sok róka és kutyatámadást megélt állattartói szürkeállományomban azonnal elkezdett a kis vészcsengő csilingelni…

De, úgy gondoltam, járjuk előbb körbe a problémát…

sakál,  aranysakál
Aranysakál

A sakál helyzete Magyarországon

Úgy hiszem, sőt biztos vagyok abban, hogy sakál mindig volt Magyarország területén, hol több, hol kevesebb, hol feltűnőbb módon, hol rejtőzködve. Az azonban tény, hogy a ’80-as évek óta az észlelések és a bizonyított sakál megjelenések száma drasztikusan megnőtt, olyannyira, hogy gyakorlatilag bárhol számíthatunk rájuk. Legerősebb állományuk a Dél-Alföldön és Somogyban van, de nincs olyan megye, ahol ne ejtettek volna el sakált. És ahol egy van, ott több is van, hiszen legalább párban, de inkább kis családokban élnek. Úgy tűnik, hazai létszámuk eléri a 10 000 egyedet, plusz/mínusz 5%, úgyhogy érdemes odafigyelni rájuk.

Honnan tudjuk, hogy van sakál a környéken? Igazából, amíg meg nem pillantjuk (és ehhez nagy szerencse kell), biztosan be nem azonosítjuk, hacsak az éjszakai kutyaugatás, vonyítás közül „ki nem halljuk” a sakálok hívóhangját, addig nem lehetünk bizonyosak benne.
Akkor azonban, ha hirtelen eltűnnek a rókák a környékről, számíthatunk arra, hogy sakálcsalád van a közelben. Ők ugyanis elüldözik a náluk kevésbé opportunista és gyengébb ragadozót, ha mással nem, azzal, hogy zsákmányaikban konkurálnak. Nálunk is ez történt. Április közepétől május végéig öt rókát csapdáztam, köztük fias szukákat a baromfiudvaromban, ám egyszerre úgy eltűntek, mintha soha nem lettek volna… Már akkor is gyanús volt a dolog, hiszen az egyedül maradt kölyköket vagy a kan eteti, vagy a fiatalok próbálkoznak önállóan. Ám mint az egyetlen könnyen elérhető tyúkállomány tulajdonosa, folyamatosan számítottam rájuk. Nem jöttek. Viszont a csapda rendszeresen lecsapódott fogás nélkül, és éjjelente a kutyáim tomboltak – akkor még a kennelben, nehogy ők menjenek be az élvefogó csapdába.
Mivel járja egy olyan mondás, hogy „ahol sakál van, ott eltűnnek a rókák”, kicsit gyanús volt a dolog, de nem vettem komolyan – amíg meg nem láttam egy sakáltetemet.

Forrás: Kistermelők Lapja

Magazin ajánló: