Back to top

Október – Halloween – sütőtök

10+1 tipp ahhoz, hogy október végére legyen sütőtökünk halloweeni lámpást faragni, levesnek vagy pitét sütni, meg persze apróbb dísztökök is a lakás dekorálásra.

tokok_1.jpg

Sütőtökök
#1

A jó termést a jó föld alapozza meg. Laza szerkezetű és nagyon sok komposzttal kevert, tápanyagdús legyen a tökföld, vagy a nagy virágcserép tartalma, ha netán az erkélyen akarsz tököt termeszteni.

#2

Bármilyen tököt is termesztenél, jobb palántázni, mint helybe vetni. A tök fagyérzékeny, így május végén, júniusban szabad csak kiültetni. Nagy a térigénye, így hagyj a fészkek között 1-1 méter helyet!

#3

A jó tök záloga a sok víz. A növényt egy mélyedésbe (fészekbe) ültesd, hogy a víz a tövéhez folyjék! És persze folyamatosan öntözd!

#4

A tök társnövényei a kukorica, napraforgó, saláta, retek, hagyma.

tokok_2.jpg

Tökföld
#5

A tök futónövény. Nem szabad a szárat levágni, inkább irányítani kell – a hosszú termésű fajtákat (pl. kolbász- vagy lopótök) erős támrendszerre,  vagy egy fára érdemes futtatni.

#6

A kevesebb több. Növényenként mindössze pár termést érdemes meghagyni, mert a tő nem tud többet szüretelhetőre nevelni. A többi virágot, megkötött kicsi tököt szedd le! A tök virágja ehető (pl. töltve, rántva) , a kis tököket pedig savanyítani érdemes.

#7

A tököt általában 100 naposan, szeptemberben kell betakarítani, de a sütőtöknek jót tesz, ha megcsípi a fagy.

#8

Érés idején érdemes a termések alá vastag szalmaréteget teríteni, és így védeni a tököt a rothasztó gombáktól.

#9

A tökféléket kocsányostól, késsel kell szedni, úgy, hogy az indát a kocsány tövénél levágod. Közben ügyelj arra, hogy ne nyomd meg a külső héjat és a viaszréteget se sértsd meg.

nagydobosi.jpg

Nagydobosi sütőtök
#10

A sütőtök fagymentes, száraz és tiszta levegőjű helyiségben néhány hónapig eltartható. A terméseket lehetőleg ne tedd hideg alapra, mert a pára kicsapódásától könnyebben rothadnak. Legjobb faládákban vagy kartondobozokban tárolni.

#10+1
Gasztrobloggerek tesztjei szerint a legfinomabb sütőtök a nagydobosi, aztán a kiszombori, de ezek túl nagyok. Így jött képbe a sonkatök és egyéb „aprócska’ fajták. Legjobb egyben megsütni, de a szakácsok szerint jó az is, ha fűszerekkel, olajjal, mézzel meglocsolva toljuk a sütőbe.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kártevőroham már nem lesz - Növényvédelmi előrejelzés

Akár már az őszi lemosó permetezésen is gondolkozhatunk, ahol lehullott a lomb körülbelül fele. A „klasszikus” kártevőkből már nem kell rohamra számítani – legföljebb a meztelen csigákat érdemes gyéríteni –, azonban meglehetősen aktívak még a poloskák és a harlekinkaticák.

A hobbi virágvetőmagokat vizsgált a Nébih

Számos hibát feltárt a Nébih tavaszi hobbi virágvetőmag ellenőrzés-sorozata. Az 50 megvizsgált vetőmagtétel közül 11-gyel volt probléma, többek között 6 tétel csírázóképességével, egynek pedig a tisztaságával voltak gondok. A nem megfelelő csírázóképesség miatt két kis- és középvállalkozással szemben figyelmeztetést, míg két áruházlánc esetében minőségvédelmi bírságot szabott ki a hatóság.

Még több marokkói paradicsom

Az Euroestacom (Icex-Eurostat) statisztikai szolgálat adatai szerint az elmúlt nyolc évet figyelembe véve Hollandia és Spanyolország is kevesebb paradicsomot értékesített az EU-n belül, ugyanakkor a marokkói import folyamatosan nőtt.

A természet utat mutat

A természet utat mutat, megadja az utasításokat, és ezekkel élni kell, méghozzá szabadon, erőlködés nélkül – fogalmazott Páli Barna, akivel párja, Lampert Mária társaságában találkoztunk Alsópáhokon, annak is festői vasboldogasszonyfai részében, ahová letelepedett családjával. Állatokat tartanak, egy különleges gyümölcsöst művelnek, ottjártunkkor éppen jurtát építettek, és kertet is terveznek.

Kevesebb szőlő, alacsony árak Szlovákiában

Szlovákiában az idén nagyjából két héttel később kezdődött a szőlőszüret, mint például 1 évvel ezelőtt. Az előzetes becslések szerint 15 százalékkal gyengébb termés várható.

Teremtsük meg a magyar sajt divatját!

Kevés érmet adott ki a zsűri a VII. Magyar Sajtmustrán rendezett sajtversenyen, azonban mind a 120 nevezőnek lehetősége van a rendezvény ideje alatt megtudni, mit találtak a bírálók jónak és miben hibázott a sajtmester. Elvégre „a magyar sajt közös ügyünk” – ahogy azt az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára mondta a rendezvény megnyitóján.

Szőlő, bor zamata - őszi ízözön

Szőlőt szemezgetni, bort kortyolgatni mindig kellemes. Jómagam a konyhában töltött idő, a tűzhely melletti alkotás során is szívesen tartok a kezem ügyében egy-egy pohár bort: jólesik belőle kortyolni, figyelni a készülő remekmű és a bor ízeinek összhangját, és olykor az ételbe is kerül a nedűből.

Mi terem a szőlő alatt?

Ha mókásan akarnánk megválaszolni a kérdést, mit is találhatunk a szőlő alatt, mondhatnánk, hogy ott lehetnek a számunkra legfontosabbak: családunk, hűsölő háziállataink, autónk... Viccet félretéve, a szőlő közvetlen környezetéről, vagyis a tőkék alatti tér kihasználásáról szeretnék bővebben szólni.

Körbeutazza Európát egy üvegház

Európában biztonságosan, fenntarthatóan, a környezetet tiszteletben tartva, és nyomon követhetően termesztik a zöldséget – így szól az üzenet, és bár nem folytatódik azzal, hogy „nem úgy, mint…”, mégis mintha benne lenne a mondatban, hogy mindenki gondolja tovább tetszése szerint.

A növényvédő szerek okozta károk

A hormonhatású gyomirtó szerek, amelyeket elsősorban a gabonaféléknél és a kukoricában használnak, a légmozgás hatására elérhetik a szőlőültetvényeket is, ahol nagy károkat okozhatnak.