Back to top

Október – Halloween – sütőtök

10+1 tipp ahhoz, hogy október végére legyen sütőtökünk halloweeni lámpást faragni, levesnek vagy pitét sütni, meg persze apróbb dísztökök is a lakás dekorálásra.

Sütőtökök
#1

A jó termést a jó föld alapozza meg. Laza szerkezetű és nagyon sok komposzttal kevert, tápanyagdús legyen a tökföld, vagy a nagy virágcserép tartalma, ha netán az erkélyen akarsz tököt termeszteni.

#2

Bármilyen tököt is termesztenél, jobb palántázni, mint helybe vetni. A tök fagyérzékeny, így május végén, júniusban szabad csak kiültetni. Nagy a térigénye, így hagyj a fészkek között 1-1 méter helyet!

#3

A jó tök záloga a sok víz. A növényt egy mélyedésbe (fészekbe) ültesd, hogy a víz a tövéhez folyjék! És persze folyamatosan öntözd!

#4

A tök társnövényei a kukorica, napraforgó, saláta, retek, hagyma.

Tökföld
#5

A tök futónövény. Nem szabad a szárat levágni, inkább irányítani kell – a hosszú termésű fajtákat (pl. kolbász- vagy lopótök) erős támrendszerre,  vagy egy fára érdemes futtatni.

#6

A kevesebb több. Növényenként mindössze pár termést érdemes meghagyni, mert a tő nem tud többet szüretelhetőre nevelni. A többi virágot, megkötött kicsi tököt szedd le! A tök virágja ehető (pl. töltve, rántva) , a kis tököket pedig savanyítani érdemes.

#7

A tököt általában 100 naposan, szeptemberben kell betakarítani, de a sütőtöknek jót tesz, ha megcsípi a fagy.

#8

Érés idején érdemes a termések alá vastag szalmaréteget teríteni, és így védeni a tököt a rothasztó gombáktól.

#9

A tökféléket kocsányostól, késsel kell szedni, úgy, hogy az indát a kocsány tövénél levágod. Közben ügyelj arra, hogy ne nyomd meg a külső héjat és a viaszréteget se sértsd meg.

Nagydobosi sütőtök
#10

A sütőtök fagymentes, száraz és tiszta levegőjű helyiségben néhány hónapig eltartható. A terméseket lehetőleg ne tedd hideg alapra, mert a pára kicsapódásától könnyebben rothadnak. Legjobb faládákban vagy kartondobozokban tárolni.

#10+1
Gasztrobloggerek tesztjei szerint a legfinomabb sütőtök a nagydobosi, aztán a kiszombori, de ezek túl nagyok. Így jött képbe a sonkatök és egyéb „aprócska’ fajták. Legjobb egyben megsütni, de a szakácsok szerint jó az is, ha fűszerekkel, olajjal, mézzel meglocsolva toljuk a sütőbe.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hamburger NASA-módra

A levegő szén-dioxid tartalmából készítenek húspótló élelmiszert. A NASA által felfedezett eljárás kevésbé káros a természeti erőforrásokra, mint az alternatív, növényi alapú húskészítmények előállítása.

Olimpiai aranyat ért a komáromi cukrász újabb fantasztikus alkotása

Aranyérmet ért a komáromi Podmaniczky Krisztina alkotása a négy évente megrendezett IKA Kulináris Olimpián, a németországi Stuttgartban. A fantasztikus alkotásról Facebook-oldalán számolt be a komáromi cukrász.

FruitVeb: kevés gyümölcs termett tavaly

Elsősorban a kedvezőtlen időjárás és a megelőző év kiugró terméseredményei miatt csökkent jelentősen, mintegy 683 ezer tonnára tavaly a Magyarországon termesztett gyümölcs mennyisége a megelőző évi 1,158 millió tonnáról, legnagyobb mértékben az almatermés esett vissza.

Kutyákkal a kórokozók ellen

Az Amerikai Mezőgazdasági Kutatószolgálat (ARS) tudósai által speciálisan kiképzett kutyák bizonyultak a leghatékonyabbnak a huanglongbing, más néven a citruszöldítő baktérium kimutatására.

A szakma világtalálkozója

A sokéves hagyományt folytatva, február első hetében újra összegyűlt a berlini vásárközpontban a gyümölcs- és zöldségszakma színe-java: termelők, export- és importőrök, nagy- és kiskereskedők, a nemesítés, a növényvédelem, a csomagolás, szállítás, logisztika, marketing és a tanúsítóhelyek szakértői – ezúttal a fenntarthatóság, az innováció és a jobb kilátások jegyében.

Ne siessünk a palántaneveléssel!

Enyhe tél végén járunk, tavaszias a hangulat, sokaknak viszket a tenyere, hogy végre kerti munkákba kezdjenek. Ki kell várni azonban mindennek az alkalmas idejét, főként a palántanevelésnél figyeljünk arra, hogy mikor lehet majd kiültetni azokat a kertbe. A palántanevelés fogásairól és megfelelő időzítéséről beszélt a Budapesti Kertbarát Szövetség tavaszváró Nyitnikék rendezvényén Zatykó Lajos nemesítő.

Agroerdészet gyümölccsel és zöldséggel

Az idén Országfásítási Programot indított az agrártárca, aminek az összes felhívása még nem jelent meg. Tudható, hogy nemcsak erdőtelepítésben lehet gondolkodni, utcafásításra, intézményi szintű faültetésre is lehetőség nyílik és agroerdészet is szóba jöhet. Ez utóbbi tervezéséhez nyújt segítséget a francia gyakorlati tapasztalatok összegzése.

Kevésbé gyümölcsöző gyümölcsöseink

„A magyarországi gyümölcstermesztés heterogén, a termelői színvonal igen változatos” - hívta fel a kialakult helyzetre a figyelmet Hunyadi István. A FruitVeb szakmai igazgatója, a Bayer Gyümölcs Szimpóziumán tartott előadásában nem fukarkodott a kritikával.

Halat és vadat a mindennapokba

Az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás egyik kiemelt feladata a vad- és halhúsfogyasztás népszerűsítése. Ezeknek a húsoknak a gasztronómiáját kívánja konferenciasorozat keretében megismertetni a közönséggel az Egy a Természettel Nonprofit Kft. szervezőiroda. Az idei FeHoVa-n helyet kapó konferencia ezeknek a húsoknak a mindennapokba való beintegrálására hívja fel a figyelmet.

Stagnált a mezőgazdaság kibocsátása az elmúlt évben

A mezőgazdaság termelése az állattenyésztési ágazat 1,7 százalékos növekedése és a növénytermesztési és kertészeti termékek kibocsátásának ugyanekkor csökkenése következtében 0,3 százalékkal elmaradt az előző évitől.