0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 5.

A Halloween-tök nem ehető

A dísztökök kis mennyiségben is komoly rosszullétet okozhatnak – ezért körültekintően vásároljanak, illetve egyenek tököt – figyelmeztet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közleményében. A tökfélék családjába mintegy 900 faj tartozik, ezért érdemes a sütőtökök közül a hazai termesztésű fajtákat választani.

A köznyelvben „sütőtöknek” hívott kabakosok az úgynevezett téli tökök: ezek azok, melyeket biológiai érettségükben szednek le, vagyis a bennük levő magok szaporításra alkalmasak. Magyarországon – a területalapú támogatási adatok szerint – mintegy 1500-1700 hektáron termesztenek sütőtököt. Szabolcs-Szatmár-Bereg és Csongrád megyében a legnagyobb a termőterület (300 hektár feletti), de Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Borsod megyében is 100 hektár fölött van. A legelterjedtebb hazai fajták: Nagydobosi, Kiszombori, Óvári hengeres, Orange (sonkatök). Az import elhanyagolható, ezer tonna alatt volt az elmúlt években. A fogyasztás mennyisége évről évre növekszik – köszönhetően egyebek mellett alacsony kalóriatartalmának is.

A sütőtök formája és színe nagyon sokféle, lehet narancssárga és kerek, de akár hosszúkás vagy szögletes, kékes, zöld, szürke, fehér héjú.

Beltartalmi értékét a nagy karotintartalom, C-vitamin-tartalom, a magas kalcium- és foszfortartalom adja, magas a szénhidráttartalma. Ha szeletben vesszük, figyelni kell arra, hogy a húsa szép egységes narancsos színű legyen. Egészben ügyeljünk arra, hogy meglegyen a kocsánya. A felszeletelt sütőtök nagyon rövid ideig tárolható.

Amit a zöldségesek, áruházak általában Halloween-tök néven árulnak, az biológiailag a cukkini, a patisszon és a spárgatök rokona. Magyarországon a Halloween-tök dísz típusa terjedt el, ami nem ehető. Többféle Halloween-tök kapható hazánkban, a 2-3 kilós fajtáktól (Gomez F1 – élénk narancssárga) a 9-18 kilósakig (Cronus F1 – enyhén lapos, bordázott termésű). Érdemes tudni, hogy különösen a kisméretű, dekoratív fajták sok keserűanyagot (Cucurbitacin) tartalmaznak. Ezek a keserű ízű tökök mérgezőek lehetnek.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal korábban felhívást tett közzé, melyben mindenkit figyelmeztetnek arra, hogy csak az étkezési célra árusított tököket egyék meg. 

A dísztökök nem ehetőek, sőt vannak köztük olyanok, amik már kis mennyiségben fogyasztva is komoly rosszullétet okoznak.

A tökfélék családjába mintegy 900 faj tartozik, azaz nagyon körültekintően kell választani, ha étkezési célra szánjuk a zöldséget.

Forrás: Magyar Nemzeti Agrárkamara