Back to top

Csökkent a kiskereskedelmi üzletek száma Magyarországon

Míg a külföldi irányítású vállalkozásokhoz tartozó boltok átlagosan 531 négyzetmétert foglalnak el, a kiskereskedelem egészét tekintve az egy üzletre jutó átlagos alapterület ennek kevesebb mint a negyede. A boltok bő harmadát nem kiskereskedelmi főtevékenységű vállalkozások irányítják.

Az elmúlt év végén csaknem 122 ezer kiskereskedelmi üzlet működött Magyarországon, bő 21 ezerrel kevesebb, mint 2010-ben – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Helyzetkép a kiskereskedelemről, 2018 című kiadványából – olvasható a Világgazdaság oldalán.

Elsősorban a nem élelmiszertermék jellegű üzletek száma esett vissza, az élelmiszer és élelmiszer jellegű vegyesüzleteké, valamint az üzemanyagtöltő állomásoké kisebb mértékben csökkent.
A boltok száma 2010-től 2012-ig ráadásul még emelkedett, 2013-tól azonban folyamatos a csökkenés. Az élelmiszer-kereskedések száma a 2010. év végi 43,5 ezerről tavalyra 10 százalékkal, 39 ezerre csökkent.

A fogyatkozást döntően a vegyesboltok számának 21 százalékos visszaesése okozta, a szakosodott élelmiszerüzletek állományának 4,8 százalékos növekedése némileg kompenzálta ezt.

Az utóbbi típuson belül érdemben emelkedett a kenyér-pékáru, édesség-, valamint a zöldség-gyümölcs üzletek száma.

A non-food kategóriájú egységek száma a múlt évben 81 ezer volt, csaknem 17 ezerrel kevesebb, mint 2010-ben. Számottevően a ruházati szaküzleteké (5 ezer), az egyéb iparcikkszaküzleteké (4 ezer), a festékek, vasáruk, barkács- és építési anyagok szaküzleteié (2 ezer), valamint a könyv-, újság-, papíráru-szaküzleteké (2 ezer) esett vissza. Ugyanakkor nőtt a humán- (389), valamint az állatgyógyászati termékek boltjainak (58) száma. A múlt év végén országszerte 5,9 ezer nemzeti dohánybolt, valamint 2,4 ezer gyógyszertár is működött, a kiskereskedelembe nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek száma 2018 végén pedig 7,6 ezer volt, 1266-tal kevesebb, mint 2010 végén.
Forrás: 
Világgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Finom és egészséges: gyümölcsszeletek, zöldségporok

Keresleti piac van az új szárított kényelmi termékekre, különösen a gyümölcsből készült, hozzáadott cukor, tartósítószer- és adalékanyag-mentes, nem liofilizált és nem sült, tehát zsírt nem tartalmazó élelmiszerek népszerűek. A kalábriai Biocal cég új, 4 százalékos víztartalmú gyümölcsszeletei és zöldségporai alacsony hőmérsékleten készülnek, ami garantálja, hogy nem veszítenek a kedvező összetevőikből.

Nassolnivalóként egy falat uborka

A világjárvány nem befolyásolta a snackuborka iránti keresletet. A Westmoreland Topline Farms 2019-ben kezdte forgalmazni a Huge Cruncher snackuborkáját, és meglepően nagy érdeklődést tapasztaltak.

KSH: áprilisban 10,2 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom

Áprilisban 10,2 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi üzletek forgalma a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt az előző év azonos időszakához képest - jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

KSH: pénteken kezdődik az Agrárcenzus, a mezőgazdaság teljes körű összeírása

Online kitöltési szakasszal kezdődik pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) mezőgazdasági összeírása, az Agrárcenzus 2020 - közölte a KSH szerdán az MTI-vel.

Más-e a paradicsom íze?

Vajon más-e az éretten leszedett, betakarítását követően a feldolgozá­si láncon végigmenő paradicsom íze, ha a hűtőben tárolják 7 °C-on és ha szobahőmérsékleten, 20 °C-on?

Lassan éledeznek a kisüzemi sörfőzdék

Tíz korsó sörből legalább hetet békeidőben a vendéglátóiparnak értékesítenek a kisüzemi sörfőzdék, amelyek az éttermek, kocsmák bezárásával kieső bevételek 20-30 százalékát webshopos eladásokkal pótolták az elmúlt két hónapban.

Online térben népszerűsíti a tejfogyasztást a Tej Terméktanács

Idén rendhagyó módon, a koronavírus-járvány miatt a digitális térben rendezi meg a Tej Terméktanács hagyományos, tej világnapi, fogyasztást ösztönző programját - közölte a terméktanács az MTI-vel. (Az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Világszervezete (FAO) június 1-jét jelölte meg a Tej világnapjának.)

A járványhelyzetben is segíti a különleges ellátást igénylő gyermekeket a COOP

Csaknem 90 tonnányi alapélelmiszereket tartalmazó adományt nyújt a Coop Segély Alapítvány és a CO-OP Hungary Zrt. az állami gondozásban nevelkedő 8268 különleges ellátást igénylő gyermekeknek.

Rekordév után újratervezés a SPAR-nál

A kulcsfontosságú beruházásokhoz és a stabil működéshez szükséges létszámhoz ragaszkodik a SPAR, a különadó kigazdálkodása érdekében viszont a teljes működési struktúrában racionalizálja a költségeket – mondta a Világgazdaságnak Heiszler Gabriella ügyvezető igazgató.

Koronavírus: már márciusban nagyot zuhant az export - kivéve az élelmiszerek esetében

Idén márciusban a kivitel volumene 5,6, a behozatalé 1,0 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest - közölte a második becslését a KSH.