Back to top

A Pannon régió növényeinek genetikai hasznosítása

A Debreceni Egyetem, a Szent István Egyetem Agrár- és Gazdaságtudomány Kara, a Gabonakutató Nonprofit Kft. és a Nemzeti Agrárkutatási Innovációs Központ Erdészeti Tudományos Intézete konzorciumot hoztak létre, vezetője a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. A konzorcium 2016. szeptember 30-án pályázatot nyújtott be a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs hivatalhoz GINOP program keretében.

A konzorcium által benyújtott pályázat „A Pannon régió növényeinek genetikai hasznosítása” címmel nevezett a programba, amely több mint 1,6 milliárd forint vissza nem téríntendő támogatásban részesült. A program teljes költségvetése közel 2 milliárd forint, amelyből a támogatás mértéke 1.604.232.583 Ft. A fennmaradó 298.006.754 Ft a TM Zrt. vállalt hozzájárulása a projekt sikeréhez. A projekt 2017. augusztus 18-án kezdődött és 2021. szeptember 30-ig tart. Ez idő alatt 22 kutatási téma, és kutató csoport a projekt célját szem előtt tartva több mint 160 kutató és kutatási segédszemélyzet, egyéb k+f tevékenységet végző szolgáltató és szakértő bevonásával olyan potenciálisan piacképes növényekkel kísérletezik, és olyan technológiákat, módszereket fejleszt, amelyek a Pannon régió növényeinek genetikai állományát hivatottak megőrizni és fenntartani.

Fotó: Orlóci László a TM Zrt. Almásy-kastélyában mondott nyitóbeszédet a konzorcium szakmai előadásai előtt. (A fotót készítette: Rápolthy Ágnes)

Mindezt alátámasztja, hogy az elmúlt két év során milyen feladatok, beruházások és fejlesztések valósultak meg:

• Kutatási infrastruktúra kialakítása: a Tudásközpont Laborépületét a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. területén kialakították egy meglévő épület felújításával, átépítésével

• A Tudáspark részeként egy 500 m2-es klímaház felújítása is megvalósult. A klímaházban különböző klimatikus viszonyokat modelleznek ami több kutatási téma alapjául szolgál majd.
• A kutatást szolgáló konténertelep és fajtaválaszték helyének kialakítása, bemutatókert létrehozása szintén a Tudáspark részeként valósul meg az előbb említett két épület szomszédságában.
• Beszerzésre kerültek a k+f tevékenységhez szükséges eszközök, műszerek, a kutatáshoz szükséges anyagok beszerzése folyamatosan zajlik.
• Informatikai háttér fejlesztése befejeződött és a kutatók munkáját segíti. Azaz létrehozásra került egy kutatói adatbázis, mely komplex informatikai platformot biztosít a kutatási folyamat során az eredmények prezentálhatósága érdekében.
• Növényvédelmi rendszer felállítása elkezdődött. A konzorcium különböző megvalósulási helyszínein telepítésre kerültek meteorológiai mérőállomások, összesen 4 darab, melyek az általuk gyűjtött környezeti adatokat (hőmérséklet, páratartalom, megvilágítás, napsugárzás, csapadék, levélnedvesség, szél, talaj hőmérséklet, talajnedvesség) egy központi rendszerben tárolja.
• A k+f szolgáltatást nyújtó szervezetekkel, kivitelezővel, külsős laborokkal, beszállítókkal a szükséges szerződések létrejöttek, folyamatos az együttműködés a kutatási célok elérése érdekében.
Fotó: Rápolthy Ágnes

A projekt keretében a fás szárú, egynyári és évelő lágyszárú, továbbá hatóanyagáért termesztett növények genetikai hasznosítását végezik el, egyúttal új technológiák és módszerek kerülnek kifejlesztésre. Az ökológiai kutatás területén pedig szaporodásbiológiai feltárás, szaporítás-technológiák kidolgozása valósul meg. Értékelési módszereket dolgoznak ki a fás szárú növényeknél a környezeti hasznosság tekintetében, emellett a faiskolák alapanyagaként szolgáló törzsültetvény létrehozása is terv szerint halad.

A program további célja, hogy az egynyári növények rezisztenciáját növeljék, genetikai variabilitását klónozással rögzítsék, új kiültetési formákat alakítsanak ki. Emellett a só- és hőtűrésre szelektált, maximális díszértékű populáció létrehozása, továbbá fokozott környezeti tűrőképességgel rendelkező növényfajok kutatása és termesztése, különböző növényvédelmi módszerek kidolgozása is.

Projektünk során fás szárú, lágyszárúak és hatóanyagért termesztett fajtajelöltek valamint szuperelit-anyag és szaporítóanyag előállítását tűztük ki célul. Ezeket a termékeket főként a hazai, kis- és középvállalkozások, kis gazdaságok számára kívánjuk értékesíteni. Szaporítás-technológiai, növényvédelmi és termékfejlesztési módszertan is kidolgozásra kerül, ami a hazai gazdálkodók, kertészek számára szintén könnyen elsajátítható, emellett az európai és ázsiai piacok részéről számítunk nagy érdeklődésre ezeknek a fejlesztéseknek kapcsán.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Lombtrágya újragondolva

Vegetációs időszakon belül a hiánybetegségek gyors kezelése, a tápanyagutánpótlás szinte elképzelhetetlen lombtrágyák nélkül. Másfél évtizede látja el a ConsulTrade 2002 Kft. a cseh Klofác fejlesztő és gyártó cég lombtrágyáinak magyarországi képviseletét. A cseh vállalat tulajdonosa korábban gyakorló agrármérnök volt, aki a termelésben szerzett tapasztalatait a tápanyag utánpótlás területén kamatoztatja.

Egyes feltételezések szerint laboratóriumból is kiszabadulthatott a koronavírus

Keresik a kínai Vuhanban megjelent koronavírus által okozott járvány okát és vannak olyan feltételezések, amelyek szerint a vírus a vuhani nemzeti biológiai laboratóriumból szabadult ki. Amerikai tudósok már 2017-ben figyelmeztettek erre a kockázatra. Eddig 57 millió ember van karanténban.

Brexit: a „kemény válás“ veszélyei

A konkrét kilépési tárgyalások megkezdése előtt az Európai Unió tagországaiban egyre nagyobb aggodalommal néznek az Egyesült Királyságnak az Európai Unióból történő távozása, közelebbről egy kereskedelmi megállapodás nélküli távozás elé.

Kagylókkal tisztítják a vizet

A kagylók vízszűrű képességén alapuló, mobil vízkezelő rendszer prototípusát dolgozta ki két magyar vállalkozás, az S+H Portfolio Zrt. és a Cement Kft.

Csevegő tehenek

Egy meglepő, új vizsgálat szerint a tehenek társalognak egymással a takarmányról és az időről. A kutatás fényt derített arra, hogy saját, egyedi bőgésükkel miként válaszolnak a tejelő tehenek a negatív és pozitív emocionális helyzetekre.

A jelenlegi európai mézpolitika nem nyújt elegendő védelmet az európai méztermelők számára

Az európai mézpolitika teljességgel tarthatatlan, hiszen nem nyújt elegendő védelmet a laboratóriumi körülmények között létrehozott, főként Ázsiából érkező műmézekkel szemben, ezzel teljesen tönkreteszi az európai mézpiacot és a méztermelőket - jelentette ki Nagy István agrárminiszter Brüsszelben, magyar és spanyol méztermelők tüntetésén elmondott nyilatkozatában hétfőn.

AM: nem késlekedhetünk a közös agrárpolitika 2021 utáni átmeneti időszakára vonatkozó szabályainak elfogadásával

A gazdáknak a jelenlegi közös agrárpolitika (KAP) ez év végi kifutása után is meg kell kapniuk az őket megillető támogatásokat - mondta a magyar delegációt vezető Nagy István agrárminiszter a Mezőgazdasági és Halászati Tanács 2020. január 27-i brüsszeli ülését követően az Agrárminisztérium (AM) hétfői közleménye szerint.

Mérlegelés megállás nélkül - Nagydíjas hazai fejlesztés

Az AGROmashEXPO - AgrárgépShow 2020 kiállítás és vásáron igazi újdonsággal lepte meg a látogatókat a szombathelyi székhelyű BPW Hungária Kft. Nagydíjban részesült Hazai Termékfejlesztési díj – Digitalizáció Kategóriában a BPW AGRO Hub – dinamikus tömegbecslő rendszer.

Nem kapott engedélyt a szőlővessző alapú növényvédő szer

Január közepén jelent meg egy uniós rendelet arról, hogy nem hagyták jóvá a szőlő szálvesszőiből származó tanninokat úgynevezett növényvédő hatású egyszerű anyagként (mint amilyen egyebek között a sör, a csalán, vagy a szódabikarbóna). Az indoklás szerint nem áll rendelkezésre megfelelő toxikológiai értékelés.

Ökológiai gazdálkodási konferencia

Március 18-án, Kecskeméten biogazdálkodási ágazat stratégiai konferenciát rendez az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet. A fókuszban az új közös agrárpolitika áll, azon belül is az ökológiai ágazat kilátásai, a fenntartható gazdálkodás kihívásai és az azokra adható gyakorlati válaszok.