Back to top

A Pannon régió növényeinek genetikai hasznosítása

A Debreceni Egyetem, a Szent István Egyetem Agrár- és Gazdaságtudomány Kara, a Gabonakutató Nonprofit Kft. és a Nemzeti Agrárkutatási Innovációs Központ Erdészeti Tudományos Intézete konzorciumot hoztak létre, vezetője a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. A konzorcium 2016. szeptember 30-án pályázatot nyújtott be a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs hivatalhoz GINOP program keretében.

A konzorcium által benyújtott pályázat „A Pannon régió növényeinek genetikai hasznosítása” címmel nevezett a programba, amely több mint 1,6 milliárd forint vissza nem téríntendő támogatásban részesült. A program teljes költségvetése közel 2 milliárd forint, amelyből a támogatás mértéke 1.604.232.583 Ft. A fennmaradó 298.006.754 Ft a TM Zrt. vállalt hozzájárulása a projekt sikeréhez. A projekt 2017. augusztus 18-án kezdődött és 2021. szeptember 30-ig tart. Ez idő alatt 22 kutatási téma, és kutató csoport a projekt célját szem előtt tartva több mint 160 kutató és kutatási segédszemélyzet, egyéb k+f tevékenységet végző szolgáltató és szakértő bevonásával olyan potenciálisan piacképes növényekkel kísérletezik, és olyan technológiákat, módszereket fejleszt, amelyek a Pannon régió növényeinek genetikai állományát hivatottak megőrizni és fenntartani.

Fotó: Orlóci László a TM Zrt. Almásy-kastélyában mondott nyitóbeszédet a konzorcium szakmai előadásai előtt. (A fotót készítette: Rápolthy Ágnes)

Mindezt alátámasztja, hogy az elmúlt két év során milyen feladatok, beruházások és fejlesztések valósultak meg:

• Kutatási infrastruktúra kialakítása: a Tudásközpont Laborépületét a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. területén kialakították egy meglévő épület felújításával, átépítésével

• A Tudáspark részeként egy 500 m2-es klímaház felújítása is megvalósult. A klímaházban különböző klimatikus viszonyokat modelleznek ami több kutatási téma alapjául szolgál majd.
• A kutatást szolgáló konténertelep és fajtaválaszték helyének kialakítása, bemutatókert létrehozása szintén a Tudáspark részeként valósul meg az előbb említett két épület szomszédságában.
• Beszerzésre kerültek a k+f tevékenységhez szükséges eszközök, műszerek, a kutatáshoz szükséges anyagok beszerzése folyamatosan zajlik.
• Informatikai háttér fejlesztése befejeződött és a kutatók munkáját segíti. Azaz létrehozásra került egy kutatói adatbázis, mely komplex informatikai platformot biztosít a kutatási folyamat során az eredmények prezentálhatósága érdekében.
• Növényvédelmi rendszer felállítása elkezdődött. A konzorcium különböző megvalósulási helyszínein telepítésre kerültek meteorológiai mérőállomások, összesen 4 darab, melyek az általuk gyűjtött környezeti adatokat (hőmérséklet, páratartalom, megvilágítás, napsugárzás, csapadék, levélnedvesség, szél, talaj hőmérséklet, talajnedvesség) egy központi rendszerben tárolja.
• A k+f szolgáltatást nyújtó szervezetekkel, kivitelezővel, külsős laborokkal, beszállítókkal a szükséges szerződések létrejöttek, folyamatos az együttműködés a kutatási célok elérése érdekében.
Fotó: Rápolthy Ágnes

A projekt keretében a fás szárú, egynyári és évelő lágyszárú, továbbá hatóanyagáért termesztett növények genetikai hasznosítását végezik el, egyúttal új technológiák és módszerek kerülnek kifejlesztésre. Az ökológiai kutatás területén pedig szaporodásbiológiai feltárás, szaporítás-technológiák kidolgozása valósul meg. Értékelési módszereket dolgoznak ki a fás szárú növényeknél a környezeti hasznosság tekintetében, emellett a faiskolák alapanyagaként szolgáló törzsültetvény létrehozása is terv szerint halad.

A program további célja, hogy az egynyári növények rezisztenciáját növeljék, genetikai variabilitását klónozással rögzítsék, új kiültetési formákat alakítsanak ki. Emellett a só- és hőtűrésre szelektált, maximális díszértékű populáció létrehozása, továbbá fokozott környezeti tűrőképességgel rendelkező növényfajok kutatása és termesztése, különböző növényvédelmi módszerek kidolgozása is.

Projektünk során fás szárú, lágyszárúak és hatóanyagért termesztett fajtajelöltek valamint szuperelit-anyag és szaporítóanyag előállítását tűztük ki célul. Ezeket a termékeket főként a hazai, kis- és középvállalkozások, kis gazdaságok számára kívánjuk értékesíteni. Szaporítás-technológiai, növényvédelmi és termékfejlesztési módszertan is kidolgozásra kerül, ami a hazai gazdálkodók, kertészek számára szintén könnyen elsajátítható, emellett az európai és ázsiai piacok részéről számítunk nagy érdeklődésre ezeknek a fejlesztéseknek kapcsán.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az olaj, ami javítja a memóriát és segít a demencia leküzdésében

Érdemes hozzáadni az étrendünkhöz ezt az olajat. Egy új kutatás megerősítette, hogy javítja a memóriát és segít a demencia leküzdésében.

Földi pokol, ahol nincs élet

Földünkön az élőlények, különösen a mikroorganizmusok, meglepő módon képesek alkalmazkodni a legextrémebb környezetekhez, de még így is van olyan hely, ahol nem tudnak életben maradni.

Fordított arányosság: a hőmérséklet nő, a madarak meg egyre kisebbek?

Egy nem rég megjelent tanulmány szerint az éghajlatváltozássál a madarak egyre kisebbek lesznek, a szárnyaik viszont egyre nagyobbak. A Michigan-i Egyetem és a Field Múzeum kutatói több tízezer madarat vizsgáltak meg négy évtizedre visszamenőleg.

Ha Bulgáriában szeretett volna termőföldet venni, hamarosan megteheti

Bulgária megnyitja a termőföldpiacát az uniós állampolgárok előtt, valószínűleg 2020-ban már vásárolhatnak földet az EU lakosai. Eddig ez csak helyben bejegyzett cégeken keresztül volt lehetséges.

Kitiltották az argentin húsokat, mert növekedésserkentőt találtak bennük

Az orosz állat- és növény-egészségügyi felügyelet több argentin és paraguayi húsüzem termékeit kitiltotta, miután ractopamin növekedésserketőt találtak import termékeikben. Jelenleg az sem kizárt, hogy nem csak egyes cégek, hanem a két dél-amerikai ország teljes marhahúságazata ellen korlátozásokat vezetnek be.

Az agrárium versenyképességének növekedését segíti a Vidékfejlesztési Program

A 2014-20 közötti időszakban összesen 1300 milliárd forint áll rendelkezésre a Vidékfejlesztési Program keretében. Az idei évi programmódosítás középpontjában az erdőtelepítések támogatásai álltak – mondta Viski József vidékfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkár, a Portfólió Agrárszektor konferencián, Siófokon.

1,4 millió európai termelő érdekében: hatékony az uniós zöldség-gyümölcs lobbi

Majdnem húsz éve, 2000-ban alakult az európai zöldség-gyümölcs termelő régiók szövetsége Bordeaux-ban, hogy a termelők érdekeit képviselje az Európai Unióban. A szövetséget francia, spanyol és olasz régiók hozták létre, mára hét országból 18 európai régió 25 szervezetét tömöríti. Pauline Panegas főtitkár és Andrea Tivoli brüsszeli képviselő a FruitVeB évzáró tanácskozásán mutatta be az elért eredményeket.

Egy közösség, egy akarat

A kárpátaljai Makkosjánosiban tartották a Kárpát-medencei gazdák soron következő egyeztető fórumát, amelyen Muravidék, Drávaszög, Vajdaság, Partium, Bánság és Erdély mellett képviseltették magukat a magyarországi, és természetesen a kárpátaljai gazdaszervezetek is. A fő stratégiai kérdés továbbra is az, hogyan lehetünk sikeresek szerte a Kárpát-medencében, hangzott el a tanácskozáson.

December közepétől beadható a sertés állatjóléti kérelem

A 2020-ra vonatkozó sertés állatjóléti támogatási kérelem benyújtásához szükséges formanyomtatvány és közlemény már megtalálható a Magyar Államkincstár honlapján. Beadható december 15. és 31.között!

Csirkebumm a lengyeleknél

Rekordokat dönt a csirkeágazat Lengyelországban: októberben 122 millió naposcsibe került a tenyésztőkhöz. A szárnyalást csupán a feldolgozóüzemek kisebb kapacitása állíthatja meg.