Back to top

Versenyképes ipariparadicsom-hibridek Kalocsáról

A kalocsai kutatóintézetben régmúltra visszanyúló hagyománya van a fűszerpaprika-nemesítésnek és -kutatásnak. Amióta pedig a NAIK Zöldségtermesztési Önálló Kutatási Osztálya (ZÖKO) Kalocsai Kutató Állomásaként működik, kibővült az intézet tevékenysége.

A ZÖKO kalocsai állomásán 2014-ben indították az ötéves ipariparadicsom-kutatási programot. Schmidtné Szantner Barbara tudományos segédmunkatárs vezetésével egyebek mellett betegségellenálló, nagy termőképességű, kiváló beltartalmú paradicsomhibridek nemesítését tűzték ki célul és termesztéstechnológiai vizsgálatokat is végeznek. 

Schmidtné Szantner Barbara terepmunkán
Fotó: Schmidt Attila/NAIK

A nemesítés kiindulási anyagait a szintén a NAIK-hoz tartozó Zöldségtermesztési Kutató Intézet Zrt.-től örökölték meg. A szülővonalak keresztezéséből kapott utódok közül évről évre kiválasztották a termésmennyiség, bogyószín, beltartalom és a zúzalék kémhatása szempontjából legjobbakat, és azokat vitték tovább. A kívánt tulajdonságokkal rendelkező utódokat fölszaporították, majd termelőkhöz is kihelyezték. Eltérő ökológiai körülmények között, Hevesben, Szentkirályon, Kecskeméten és Kalocsán tesztelték a várományos hibrideket. Kettő közülük mindenütt megállta a helyét, ezeket jelentik be elismerésre jövőre, és így teljesítik a kitűzött célt.

A nemesítők munkája nyomán a feldolgozóipari és a termelői igényeknek megfelelő, korai és középkorai érésű hibridek születtek, magas beltartalmi értékkel, magas cukorfokkal (Brix-érték), és nagy termésmennyiséggel.

A magas hozam nemcsak genetikailag kódolt, hozzájárul a termésbiztonsághoz a hibridek verticillium-, fuzárium-, fonálféreg-, TSWV-ellenállósága is. A hibrideket eredetileg homokra nemesítették, így azoktól biztos termés várható kötöttebb talajokon is.

Négy termőhelyen vizsgálták a fajtákat
Fotó: Schmidt Attila/NAIK

(A Kalocsai Kutató Állomáson végzett nemesítésről, technológiai kísérletek eredményeiről bővebben a Kertészet és Szőlészet 48. számában írunk.)

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A hardver a faiskola

A faiskolai vállalkozások a gyümölcstermesztők legfontosabb növénybeszállítói, gazdasági teljesítményük és szakmai fejlődésük dönti el a versenyképességüket, tehát ez a két versenypiaci ágazat egymásra utalt, közvetlenül és folyamatosan hatnak egymásra.

Kalocsai paradicsomhibridek

A kalocsai kutatóintézetben régmúltra visszanyúló hagyománya van a fűszerpaprika-nemesítésnek és -kutatásnak. Amióta pedig a NAIK Zöldségtermesztési Önálló Kutatási Osztálya Kalocsai Kutató Állomásaként működik, kibővült az intézet tevékenysége.

Melyik rezisztencia mire jó?

A zöldségtermesztőket évről évre kihívások elé állítják a változó, szélsőséges környezeti hatások, amelyek sokkolják a növényeket. A fajták között azonban nagy a különbség a stressztűrésben is, ezért célszerű erre is figyelni a fajtaválasztásnál.

„A szakpolitika számára készítünk inputokat”

Király Gábor 2017 tavaszán kezdett el az Agrárgazdasági Kutató Intézet tudományos segéd­munkatársaként dolgozni, és az elmúlt évek szervezeti átalakításai során végül a Környezeti és Humán Erőforrások Kutatása Osztályon kötött ki, immár a NAIK-AKI keretrendszerében.

Folytatódott a Zöld Szív program

Ahogyan eddig már több alkalommal, a közelmúltban is jó ügy mellé álltak az ÉSZAKERDŐ Zrt. munkatársai, ezúttal kifutót építettek a Miskolci Állatkertben.

Ránkparancsolna az élelmiszer, hogy sportoljunk?

Világos és könnyen érthető életmód-tanácsokat adna egy brit kutatócsoport az élelmiszerek csomagolásán az elhízás elleni harc jegyében. Ha javaslatukat elfogadják, a csomagoláson le lenne írva, hogy mennyit kell sportolnunk, hogy a termék kalóriatartalmát elégessük.

A Miskolci Törvényszék is segíti az erdősítést

A Miskolci Törvényszék is csatlakozott az Országos Bírósági Hivatal által indított Zöld Bíróság elnevezésű programhoz.

Újabb pályázati felhívások várhatók

A Vidékfejlesztési Programban még nyitva álló 10 felhívás mellett további öt megjelenését vetítette előre Nagy Attila, az Agrárminisztérium EMVA Stratégiai Főosztály vezetője a FruitVeB évértékelő konferenciáján. Ha pedig lesznek visszahulló pénzek, akkor még újabb pályázatok is várhatók. Jövőre az öntözési közösségek együttműködését is támogatni fogják a VP keretében.

Tavasszal is folytatódik a zöldítési program

A vártnál nagyobb sikerrel zárult az ÉSZAKERDŐ Zrt. Erdészeti Erdei Iskoláinak éves programjában szereplő iskolazöldítési akció. Kilenc oktatási intézményből csaknem 1700 gyermek volt részese az eseményeknek. A kezdeményezés eredményeképpen az iskolák udvarán vagy azok közvetlen környezetében juhar-, kőris-, tölgy-, hárs- és vadkörtecsemetéket ültettek.

Nem csak karácsonykor kellene halat ennünk

Mintegy 10 százalékkal nőtt a hazai halfogyasztás, az Agrárminisztérium azonban azon dolgozik, hogy a jelenlegi szűk 6 kilogrammnál kétszer több halat együnk. Ezzel nemcsak az egészségünket óvjuk, hanem a hazai haltermelőket is támogatjuk. A haltermelés ráadásul nem terheli a környezetet, vitathatalanul fenntartható gazdálkodás.