Back to top

Amrock Amerikából

Hogy ki milyen tyúkot tart a ház körül, sok mindentől függhet. Van, akinek az a legfontosabb, hogy szép kiállású madarakat gondozzon, és azok kifutója mellett akár hosszú órákon keresztül is gyönyörködhessen bennük, megfigyelhesse azok érdekes viselkedését. Ez igazi kikapcsolódást jelenthet a mindennapokban. Mások viszont gazdasági meggondolásból vállalkoznak baromfitartásra a ház körül.

Az utóbbiak leginkább azért tartják a baromfit, mert a biohús és a biotojás sokuk számára már-már megfizethetetlen. Ha csak azt nézzük, mennyibe kerül háztáji körülmények között megtermelni a tojást, és azt viszonyítjuk a szupermarketekben kínált olcsó tojáshoz, akkor bizony úgy tűnik, luxus a ház körüli haszonállattartás. Tehát

ma azok számára van igazán jelentősége a háztáji baromfitartásnak, akik oly nagyra értékelik egészségüket, hogy hajlandók áldozni arra, hogy kiváló minőségű élelmiszert tudjanak fogyasztani.

Fotó: Tóth Zsigmond

Elvileg a legtöbb házityúkkal, ha azok fiatalok, jól fejlettek és egészségesek, elő lehet állítani húst és tojást, de mégis érdemes fajtatiszta állatokat beállítani, hiszen így előre tudhatjuk, hogy milyen hozamra számíthatunk, és azt is nagy valószínűséggel tudhatjuk, hogy nyugodt, szelíd, kevésbé kukorékoló madaraink lesznek, vagy éppen örökmozgó, harcias, gyakorta és hangosan kukorékolók.

Sokak számára megoldást jelenthet az amrock fajta, melynél a kakas súlya 3-4 kilogramm, a tojóé 2,5-3 kilogramm között mozog. Háztáji körülmények között akár 170 barnássárga tojásával is meghálálja a gondoskodást. Kiegyensúlyozott, nyugodt madár, s a kakasok hangja is elviselhető. A csirkék igen gyorsan nőnek, korán ivarérettek. A kakasok egymással szemben is viszonylag békések. A csibék nemét már hamar meg lehet állapítani: a nőivarúak feje sötétebb, mint a hímeké.

E sokak számára ideális fajtát Amerikában tenyésztették ki 1868-ban, innen hódította meg a nagyvilágot.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kukoricakása történelem...

Erdélyben szinte népeledel volt a puliszka: reggelinél, vacsoránál főételként, ebédnél köretként ették. Kemény változatát hidegen tarisznyába csomagolták útravalónak, mezei illetve erdei munkákhoz. A puliszka, málé, görhe és társaik változatok, ugyanazon alapanyagból...

Gyönyörű bundájuk volt a célpont

Számos európai ország már teljesen betiltotta a prémjükért tenyésztett állatok tartását. Mások olyan szigorú szabályokat vezettek be, amelyek gyakorlatilag veszteségessé teszik a prémtermelést.

Fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlat folytatása

Elkészült egy érdekes tanulmány az Európai Unió Horizon 2020 elnevezésű kutatás és fejlesztés programjából támogatva, mely a fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlatról szól. 5 ország 6 egyeteme vett részt a munkában, melyet most közreadunk.

A Strabucks kínálata növényalapú termékekkel bővül

A kávélánc csapata elhatározta, hogy szembeszáll a lehetetlennel és egyre több terméket készít vegetáriánusok és vegánok számára. A vállalat növényalapú italokkal és ételekkel egészíti ki jelenlegi kínálatát, az eddig megszokott íz világgal új szendvicsek és kávék érkeznek üzleteikbe.

Ismét időszerű a rókaimmunizálás

Idén ősszel is sor kerül hazánkban a rókák veszettség elleni vakcinázására, amelyhez kapcsolódóan ezúttal is ebzárlat és legeltetési tilalom lép életbe az érintett térségekben. A csalétkek repülőgépes kihelyezése 2020. október 3-18. között zajlik majd a déli és keleti megyékben. A rendszeres rókavakcinázás eredményeképpen hazánkban évek óta nem fordult elő veszettség.

A méhészkedés nem más, mint csapatjáték

A szakmában elismert méhész, marketinges, megyei egyesületi vezető és boldog családanya. Simonné Venter Éva egy olyan sokoldalú személyiség, aki nem riad vissza a nehéz fizikai munkától sem, és büszkén mutatja a C és E kategóriára is alkalmas vezetői engedélyét. Derűs egyénisége és barátságos természete hozzájárul, hogy könnyen kapcsolatot teremtsen bármilyen korosztállyal.

Ezek II. Erzsébet kedvenc alkoholos italai - az egykori királyi főszakács szerint

Az Egyesült Királyság uralkodónője II. Erzsébet mód felett elfoglalt 94 éves korához képest. Amióta férje Fülöp herceg visszavonult fejedelmi teendőitől 2017-ben, a királynő azóta is eleget tesz udvari kötelezettségeinek, még a koronavírus idején is.

Sorsfordító év lehet az idei a magyar vidék életében

Sorsfordító év lehet az idei a magyar vidék életében, és nemcsak a koronavírus okozta nehézségek miatt, hanem mert „a vírus megmutatta, hol a helyünk: sok magyar hazatért az anyaföldhöz fordulva” – hangzott el a IV. Földművesek Napja ünnepségén.

Az Európai Uniónak lépéseket kell tenni a túlhalászat ellen

A közleményt, amely a túlhalászat végetvetéséről szól 300 tudós írta alá, annak érdekében hogy megóvják az óceánok épségét. Az üzenet eljutott az Európai Unió környezetvédelmi biztosához, Virginijus Sinkevičiushez, aki az Óceánok és Halászatok megbízottja.

Brutálisak a hazai gyümölcsárak

A legfrissebb statisztikai adatok szerint, miközben az élelmiszerárak éves szinten átlagosan 7,9 százalékkal nőttek, ezen belül a friss gyümölcsöké 46 százalékkal drágult.