Back to top

Amrock Amerikából

Hogy ki milyen tyúkot tart a ház körül, sok mindentől függhet. Van, akinek az a legfontosabb, hogy szép kiállású madarakat gondozzon, és azok kifutója mellett akár hosszú órákon keresztül is gyönyörködhessen bennük, megfigyelhesse azok érdekes viselkedését. Ez igazi kikapcsolódást jelenthet a mindennapokban. Mások viszont gazdasági meggondolásból vállalkoznak baromfitartásra a ház körül.

Az utóbbiak leginkább azért tartják a baromfit, mert a biohús és a biotojás sokuk számára már-már megfizethetetlen. Ha csak azt nézzük, mennyibe kerül háztáji körülmények között megtermelni a tojást, és azt viszonyítjuk a szupermarketekben kínált olcsó tojáshoz, akkor bizony úgy tűnik, luxus a ház körüli haszonállattartás. Tehát

ma azok számára van igazán jelentősége a háztáji baromfitartásnak, akik oly nagyra értékelik egészségüket, hogy hajlandók áldozni arra, hogy kiváló minőségű élelmiszert tudjanak fogyasztani.

Fotó: Tóth Zsigmond

Elvileg a legtöbb házityúkkal, ha azok fiatalok, jól fejlettek és egészségesek, elő lehet állítani húst és tojást, de mégis érdemes fajtatiszta állatokat beállítani, hiszen így előre tudhatjuk, hogy milyen hozamra számíthatunk, és azt is nagy valószínűséggel tudhatjuk, hogy nyugodt, szelíd, kevésbé kukorékoló madaraink lesznek, vagy éppen örökmozgó, harcias, gyakorta és hangosan kukorékolók.

Sokak számára megoldást jelenthet az amrock fajta, melynél a kakas súlya 3-4 kilogramm, a tojóé 2,5-3 kilogramm között mozog. Háztáji körülmények között akár 170 barnássárga tojásával is meghálálja a gondoskodást. Kiegyensúlyozott, nyugodt madár, s a kakasok hangja is elviselhető. A csirkék igen gyorsan nőnek, korán ivarérettek. A kakasok egymással szemben is viszonylag békések. A csibék nemét már hamar meg lehet állapítani: a nőivarúak feje sötétebb, mint a hímeké.

E sokak számára ideális fajtát Amerikában tenyésztették ki 1868-ban, innen hódította meg a nagyvilágot.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ökológiai gazdálkodási konferencia

Március 18-án, Kecskeméten biogazdálkodási ágazat stratégiai konferenciát rendez az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet. A fókuszban az új közös agrárpolitika áll, azon belül is az ökológiai ágazat kilátásai, a fenntartható gazdálkodás kihívásai és az azokra adható gyakorlati válaszok.

Útmutatókat készített a Nébih a szarvasmarha gümőkór elleni védekezéshez

Elérhetőek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján a szarvasmarha gümőkór elleni védekezéshez támpontot nyújtó útmutatók.

Brutális sáskajárás van Kenyában és félő, hogy nem állnak meg

Nagy a kockázata annak, hogy a Kenyával szomszédos országokat is letarolják a sáskák.

Veszélyezteti az állatokat és a mezőgazdasági termést a hőingadozás

Hiányzik a csapadék a földekről, és a viszonylag enyhe idő sem tesz jót a mezőgazdaságnak. A szakemberek szerint nagyon kellene a hó, mert a növények rosszul tűrik a hőingadozást. Az igazi tél hiánya a szabadon tartott állatokat is veszélyezteti.

Savanyúságban is csak minőséget

A magyar ember szereti és rendszeresen fogyasztja a savanyúságot – mondja Renczésné Vajda Margit. Hinnünk kell neki, hiszen szakember, óriási tapasztalattal rendelkezik: közel négy évtizede dolgozik e területen. Ő volt az, aki „meghonosított” egy hazánkban addig szinte ismeretlen tevékenységet, a kimért savanyúság készítését és értékesítését.

Minden, amit a macskafürdetésről tudni érdemes

A legtöbb házi macska nem szeret fürödni. Az öntisztítás jól működik náluk. Viszont vannak helyzetek, amiket nem lehet megúszni szárazon.

Fortélyok trópusi gyümölcs vásárláshoz

Télen, amikor a mi éghajlatunk nem kényeztet el friss gyümölccsel, népszerűek a trópusi gyümölcsök. Néhány fortély alkalmazásával kiválaszthatjuk a legfinomabbakat.

Kutyafogat a Mátrában

Őszi színeit öltötte magára a Mátra. Az erdő sárgán hullámzik a hegyek-völgyek vonulatán, amíg a szem ellát. A megnyugtató csöndben különös hang üti meg a fülemet Mátrafüredhez közeledve. Kutyaugatás; de nem egy, nem kettő. Hamarosan kiderül, hogy harminckilenc kutya kelti a hangzavart. A kutyák körül Hering Tamás serénykedik, ugyanis túrázókat vár.

Természet- és pénztárcabarát az átgondolt téli legeltetés

A melegedő éghajlat következtében a legeltetés időszaka egyre inkább kitolódik, így különösen fontos, hogy a gazdálkodók tisztában legyenek a téma legfőbb alapvetéseivel. Ezekről beszélt lapunknak Vidra Tamás, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) természetvédelmi tájegységvezetője, aki nemcsak a természetvédelem, hanem a gazdálkodók szempontjából előnyös módszerekre is kitért.

A fagyasztott halrudacskák is szennyezik a környezetet?

Egy új tanulmány szerint a fagyasztott halrúd előállítása majdnem kétszer annyi üvegházhatású gáz kibocsátást eredményez, mint a halászat önmagában.