0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Amrock Amerikából

Az amrock baromfi fajta háztáji körülmények között akár 170 barnássárga tojásával is meghálálja a gondoskodást. Az amarock kakasa súlya 3-4 kilogramm, a tojóé 2,5-3 kilogramm között mozog.

Hogy ki milyen tyúkot tart a ház körül, sok mindentől függhet. Van, akinek az a legfontosabb, hogy szép kiállású madarakat gondozzon, és azok kifutója mellett akár hosszú órákon keresztül is gyönyörködhessen bennük, megfigyelhesse azok érdekes viselkedését. Ez igazi kikapcsolódást jelenthet a mindennapokban. Mások viszont gazdasági meggondolásból vállalkoznak baromfitartásra a ház körül.

Az utóbbiak leginkább azért tartják a baromfit, mert a biohús és a biotojás sokuk számára már-már megfizethetetlen. Ha csak azt nézzük, mennyibe kerül háztáji körülmények között megtermelni a tojást, és azt viszonyítjuk a szupermarketekben kínált olcsó tojáshoz, akkor bizony úgy tűnik, luxus a ház körüli haszonállattartás. Tehát

ma azok számára van igazán jelentősége a háztáji baromfitartásnak, akik oly nagyra értékelik egészségüket, hogy hajlandók áldozni arra, hogy kiváló minőségű élelmiszert tudjanak fogyasztani.

amrock

Elvileg a legtöbb házityúkkal, ha azok fiatalok, jól fejlettek és egészségesek, elő lehet állítani húst és tojást, de mégis érdemes fajtatiszta állatokat beállítani, hiszen így előre tudhatjuk, hogy milyen hozamra számíthatunk, és azt is nagy valószínűséggel tudhatjuk, hogy nyugodt, szelíd, kevésbé kukorékoló madaraink lesznek, vagy éppen örökmozgó, harcias, gyakorta és hangosan kukorékolók.

Amrock a háztáji sztár

Sokak számára megoldást jelenthet az amrock fajta, melynél a kakas súlya 3-4 kilogramm, a tojóé 2,5-3 kilogramm között mozog. Háztáji körülmények között akár 170 barnássárga tojásával is meghálálja a gondoskodást. Kiegyensúlyozott, nyugodt madár, s a kakasok hangja is elviselhető. A csirkék igen gyorsan nőnek, korán ivarérettek. A kakasok egymással szemben is viszonylag békések. A csibék nemét már hamar meg lehet állapítani: a nőivarúak feje sötétebb, mint a hímeké.

E sokak számára ideális fajtát Amerikában tenyésztették ki 1868-ban, innen hódította meg a nagyvilágot.

További érdekességek:

Egy amerikai sikerfajta Európában – A new hampshire

Egy tyúk roppant tömeggel: a jersey óriásbaromfi

 

Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Magazin ajánló: