Back to top

Gyümölcsök és Zöldségek Nemzetközi Éve

2021 a Gyümölcsök és Zöldségek Nemzetközi Éve lesz az ENSZ Közgyűlés 2019. decemberi döntése alapján. Nemzetközi napot szentelnek a teának (május 21.) és az élelmiszer-veszteséggel és -pazarlással kapcsolatos tudatosságnak (szeptember 29.). A FAO Konferencia ajánlását követően döntöttek arról, hogy ezzel is nyomatékosítják a gyümölcs- és zöldségfogyasztás fontosságát az egészségünk megőrzésében.

Fotó: Pixabay
Amellett, hogy számos nem fertőző betegség (szív- és érrendszeri betegségek, elhízás, cukorbetegségek, rák) megelőzhető, ha a FAO ajánlásának megfelelően napi 400 grammot fogyasztunk ezekből a sok hasznos anyagot tartalmazó élelmiszerekből, a termesztésük sok kézi munkával jár, így a nemzetközi év a kisüzemek, családi gazdaságok tevékenységére is fölhívja a figyelmet. Ráadásul a nemzetközi év a nemek közötti egyenlőségre is pozitív hatással lehet, ugyanis a nők gyakran vezető szerepet játszanak a háztartásban a gyümölcsök és zöldségek termesztésében és fogyasztásában.

Ezzel is összefügg, hogy a mezőgazdasági jelentés szerint mind több ember alultáplált a világon, ezért a FAO felhívja a figyelmet a fenntartható, biztonságos élelmiszer-termelési módszerek fejlesztésének szükségességére.

Az élelmiszer-biztonság nemcsak elegendő mennyiségű, hanem megfelelő összetételű táplálékot jelent, amiben nagy szerepük kellene hogy legyen a zöldségeknek és gyümölcsöknek.

Ugyanakkor az élelmiszer-termelés során kímélni kell a természetes ökoszisztémákat és rugalmasan alkalmazkodni kell a klímaváltozáshoz.

Fotó: Pixabay
Több országban ünneplik már a teát, ami a víz után a második legnagyobb mennyiségben fogyasztott ital a világon. India, Kína és más országok kezdeményezték a tea világnapjának bevezetését, ahol a tea fontos termény és fogyasztási cikk. Ezzel a kezdeményezéssel

elismerik a tea szerepét az egészségben, a társas kapcsolatokban, a vidékfejlesztésben és a fenntartható megélhetésben.

A fejlődő országokban sokan élnek a tea termesztéséből és feldolgozásából, ez a növény munkalehetőséget kínál a vidéki lakosságnak.

Az élelmiszer-pazarlás és -veszteség komoly probléma a világon, becslések szerint 14 százalék még a forgalomba kerülés előtt tönkremegy, és a pazarlás mértéke ennél is nagyobb, miután megvásárolták az élelmiszereket. Ez pedig súlyosbítja a klímaváltozás okozta kihívásokat és rontja az élelmiszer-biztonságot. Szeptember 29-én ezentúl a tudatosabb felhasználásra és táplálkozásra, valamint a veszteségeket minimalizáló termesztési és szállítási módszerek bevezetésére hívják föl a figyelmet.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/FAO

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Málna és különleges bogyósok

Hagyományos bogyósgyümölcseink mellett megjelennek hazánkban olyan fajok is, amelyek különleges igényeik miatt speciális felkészültséget vagy szerencsés termőhelyet igényelnek, esetleg eddig szinte ismeretlenek voltak.

Akvapóniával kombinált mikrozöldek - különleges magyar kutatás

A Veresi Paradicsom Kft. konzorciumi vezetésével csaknem 1,2 milliárd forint összköltségű kutatás indult különleges kertészeti és akvakultúrás termékek előállítására speciális fényforrások alkalmazásával.

Az idén végre lesz hazai kajszi- és őszibarack

A legtöbb nyári gyümölcsből valamivel jobb termés várható, mint az elmúlt két évben, és jó hír, hogy a tavalyi és a tavalyelőtti hiány után az idén lesz hazai kajszi- és őszibarack, emellett a meggy, cseresznye, szilva is elegendő lesz - írta a Világgazdaság.

Fűszernövények: Réspiacból versenypiac

A mintegy nyolcvan éve levélzöldségek és fűszernövények termesztésére és forgalmazására szakosodott Steinki családi vállalkozást immár a negyedik generáció irányítja.

A magyarok először kóstolják meg a cseh akvapóniát

A Cseh Köztársaságot május 24-én, kedden a Future Farming képviseli a budapesti CEE Smart City Expo kiállításon. A cseh standon bemutatásra kerül a Future Farming fejlett akvapóniája.

Miniuborka négy hektáron

A Bécs Donaustadt nevű városrészében található Gartenbau Flicker GmbH Ausztria legnagyobb mini­uborka-termesztője, összesen 42 ezer négyzetméter üvegházi felületen szednek miniuborkát, snack­uborkát és egyéb uborkakülönlegességeket.

Túlsúlyos Európa

Olaszország egyike azoknak az országoknak, amelyek híressé tették az egészséges és könnyű mediterrán étrendet. Egy nemrégiben készült tanulmány azonban kimutatta, hogy az olaszok fele elhízással vagy túlsúllyal küzd. Nem jobb a helyzet a többi mediterrán országban sem.

Lesz-e elég feldolgozóipari alapanyag?

Egyre kevésbé vonzó a csemegekukorica és zöldborsó termesztése a gazdáknak. Az okok sokrétűek, de a termesztési kedv csökkenése leginkább arra vezethető vissza, hogy a világpiacon az egekbe szökött a takarmánykukorica és az olajos termények ára.

Figyelem! Hamarosan már nem használhatjuk a következő növényvédő szereket

Az uniós növényvédőszer-hatóanyag felülvizsgálatok során számos készítmény engedélyét megvonták. Átmeneti időszak vonatkozik a meglévő készletek forgalmazására, majd a termelőknél a használatára. Június elsejétől számos készítményt nem használhatunk.

Az öngondoskodást támogatják - 5000 palántát adományozott a MATE

Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem az idei esztendőben is zöldségpalántákat adományozott. A mintegy ötezer darab palántát a Katolikus Karitász közreműködésével rászoruló családok kapják.