Back to top

Gyümölcsök és Zöldségek Nemzetközi Éve

2021 a Gyümölcsök és Zöldségek Nemzetközi Éve lesz az ENSZ Közgyűlés 2019. decemberi döntése alapján. Nemzetközi napot szentelnek a teának (május 21.) és az élelmiszer-veszteséggel és -pazarlással kapcsolatos tudatosságnak (szeptember 29.). A FAO Konferencia ajánlását követően döntöttek arról, hogy ezzel is nyomatékosítják a gyümölcs- és zöldségfogyasztás fontosságát az egészségünk megőrzésében.

Fotó: Pixabay
Amellett, hogy számos nem fertőző betegség (szív- és érrendszeri betegségek, elhízás, cukorbetegségek, rák) megelőzhető, ha a FAO ajánlásának megfelelően napi 400 grammot fogyasztunk ezekből a sok hasznos anyagot tartalmazó élelmiszerekből, a termesztésük sok kézi munkával jár, így a nemzetközi év a kisüzemek, családi gazdaságok tevékenységére is fölhívja a figyelmet. Ráadásul a nemzetközi év a nemek közötti egyenlőségre is pozitív hatással lehet, ugyanis a nők gyakran vezető szerepet játszanak a háztartásban a gyümölcsök és zöldségek termesztésében és fogyasztásában.

Ezzel is összefügg, hogy a mezőgazdasági jelentés szerint mind több ember alultáplált a világon, ezért a FAO felhívja a figyelmet a fenntartható, biztonságos élelmiszer-termelési módszerek fejlesztésének szükségességére.

Az élelmiszer-biztonság nemcsak elegendő mennyiségű, hanem megfelelő összetételű táplálékot jelent, amiben nagy szerepük kellene hogy legyen a zöldségeknek és gyümölcsöknek.

Ugyanakkor az élelmiszer-termelés során kímélni kell a természetes ökoszisztémákat és rugalmasan alkalmazkodni kell a klímaváltozáshoz.

Fotó: Pixabay
Több országban ünneplik már a teát, ami a víz után a második legnagyobb mennyiségben fogyasztott ital a világon. India, Kína és más országok kezdeményezték a tea világnapjának bevezetését, ahol a tea fontos termény és fogyasztási cikk. Ezzel a kezdeményezéssel

elismerik a tea szerepét az egészségben, a társas kapcsolatokban, a vidékfejlesztésben és a fenntartható megélhetésben.

A fejlődő országokban sokan élnek a tea termesztéséből és feldolgozásából, ez a növény munkalehetőséget kínál a vidéki lakosságnak.

Az élelmiszer-pazarlás és -veszteség komoly probléma a világon, becslések szerint 14 százalék még a forgalomba kerülés előtt tönkremegy, és a pazarlás mértéke ennél is nagyobb, miután megvásárolták az élelmiszereket. Ez pedig súlyosbítja a klímaváltozás okozta kihívásokat és rontja az élelmiszer-biztonságot. Szeptember 29-én ezentúl a tudatosabb felhasználásra és táplálkozásra, valamint a veszteségeket minimalizáló termesztési és szállítási módszerek bevezetésére hívják föl a figyelmet.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/FAO

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Két-három héttel korábban elindulhat a biológiai tavasz

A bogyós gyümölcsök rügye már duzzad, és van olyan gazda, aki azt mesélte, hogy a napos, szélárnyékos, déli lejtőn lévő szőlőjében a szőlőfajták egy része már könnyezik. Ez pedig csak akkor történik meg, ha a talaj hőmérséklete 8-10 C-foknál melegebb már. A gazdák aggódnak, vajon lesz-e ennek böjtje?

Szedjük rendbe a pázsitot – Növényvédelmi előrejelzés 9. hét

A viszonylag enyhe téli időjárást a kerti pázsit eléggé megsínylette. Bár nem volt tartós hóborítás sehol sem az országban, a gyepek állapota már első ránézésre is siralmas. Itt az ideje, hogy akcióba lépjünk. Mindeközben pedig folytassuk a metszést, és számoljunk vele, hogy a tavaszias időjárás sok rovart felébreszt, köztük a poloskákat is.

Így metsszük a szilvafát, hogy szép termést szüreteljünk

Ugyan a szilvafa nem igényli a drasztikus metszést minden tavasszal, ám a fiatal korban megfelelően kialakított forma után évről-évre el kell végeznünk a tavaszi fenntartó metszést, ha nem akarjuk, hogy a termés elaprózódjon.

Maggal, mag nélkül - mi lesz a magyar dinnyével?

A Magyarországon nagy felületen görögdinnyét termesztőket és a termékláncban érdekelt szakembereket hívta össze a BASF Vegetable Seeds Nunhems Hungary Kft. A cég továbbra is velük együtt építené a dinnyeágazat jövőjét, a közös gondolkodást szorgalmazza, hogy a résztvevők megőrizzék versenyképességüket és a vásárlók kiváló árut kapjanak.

Így metsszük az almafát, ha jó termést akarunk

Tavasszal két hibát is elkövethetünk, ha almafánk van: az egyik, hogy nem metsszük meg, a másik pedig, hogy nagyon megmetsszük - szögezi le Szili Ferenc a Nébih Pölöskei Fajtakísérleti Állomásának vezetője, akinek a segítségével most videón is bemutatjuk az almafa metszését, hogy segítsük a hobbikertészek vagy éppen a szakemberek tavaszi, kerti munkáját.

Válsághelyzetben a bio

A koronavírus miatt a kínai fogyasztók távol maradnak a helyi piacoktól, ami erős igényt teremtett Új-Zéland bioalmája iránt. Az ausztrál térség legnagyobb bioalma-termelője, a Bostock New Zealand nemrég minden eddiginél nagyobb almaszállítmányt vitt légi úton Kínába.

Erdei apróság lett az Év Vadvirága az idén

Az idén Év Vadvirága a nemes májvirág (Hepatica nobilis) lett, a szavazatok több mint felével győzedelmeskedett a báránypirosító (Alkanna tinctoria) és a kövér daravirág (Draba lasiocarpa) előtt. Hazánkban őshonos növényfaj, de ritkán találkozhatunk vele, noha egyes élőhelyein nagy telepeket alkot. Többféle kerti változatát nemesítették ki.

Május közepétől teljes körű mezőgazdasági összeírás

Tíz év után idén nyáron ismét teljes körű mezőgazdasági összeírást készít a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Agrárcenzus, 2020 elnevezéssel.

Magyarország legnagyobb pálinkabemutatója Gyulán

Gyulán szervezik meg Magyarország legnagyobb pálinkabemutatóját, az április 24-én kezdődő rendezvényen többek között az alma és csonthéjas termésű, vadontermő és bogyósgyümölcsökből készült, valamint a szőlő- és tönkölypálinkákat készítő szeszfőzdék szakmai elismerésben részesülhetnek - közölték a szervezők az MTI-vel.

Szinte semmiről nem volt papírja - a lefoglalt zöldség felét megsemmisítik

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai Békés megyében ellenőrizték azt a csaknem két tonna különféle zöldséggel és gyümölccsel megrakott teherautót, amiről kiderült, hogy áruja nagy részéről nincsenek papírok és még a sofőr is feketén dogozott.