Back to top

Gyümölcsök és Zöldségek Nemzetközi Éve

2021 a Gyümölcsök és Zöldségek Nemzetközi Éve lesz az ENSZ Közgyűlés 2019. decemberi döntése alapján. Nemzetközi napot szentelnek a teának (május 21.) és az élelmiszer-veszteséggel és -pazarlással kapcsolatos tudatosságnak (szeptember 29.). A FAO Konferencia ajánlását követően döntöttek arról, hogy ezzel is nyomatékosítják a gyümölcs- és zöldségfogyasztás fontosságát az egészségünk megőrzésében.

Fotó: Pixabay
Amellett, hogy számos nem fertőző betegség (szív- és érrendszeri betegségek, elhízás, cukorbetegségek, rák) megelőzhető, ha a FAO ajánlásának megfelelően napi 400 grammot fogyasztunk ezekből a sok hasznos anyagot tartalmazó élelmiszerekből, a termesztésük sok kézi munkával jár, így a nemzetközi év a kisüzemek, családi gazdaságok tevékenységére is fölhívja a figyelmet. Ráadásul a nemzetközi év a nemek közötti egyenlőségre is pozitív hatással lehet, ugyanis a nők gyakran vezető szerepet játszanak a háztartásban a gyümölcsök és zöldségek termesztésében és fogyasztásában.

Ezzel is összefügg, hogy a mezőgazdasági jelentés szerint mind több ember alultáplált a világon, ezért a FAO felhívja a figyelmet a fenntartható, biztonságos élelmiszer-termelési módszerek fejlesztésének szükségességére.

Az élelmiszer-biztonság nemcsak elegendő mennyiségű, hanem megfelelő összetételű táplálékot jelent, amiben nagy szerepük kellene hogy legyen a zöldségeknek és gyümölcsöknek.

Ugyanakkor az élelmiszer-termelés során kímélni kell a természetes ökoszisztémákat és rugalmasan alkalmazkodni kell a klímaváltozáshoz.

Fotó: Pixabay
Több országban ünneplik már a teát, ami a víz után a második legnagyobb mennyiségben fogyasztott ital a világon. India, Kína és más országok kezdeményezték a tea világnapjának bevezetését, ahol a tea fontos termény és fogyasztási cikk. Ezzel a kezdeményezéssel

elismerik a tea szerepét az egészségben, a társas kapcsolatokban, a vidékfejlesztésben és a fenntartható megélhetésben.

A fejlődő országokban sokan élnek a tea termesztéséből és feldolgozásából, ez a növény munkalehetőséget kínál a vidéki lakosságnak.

Az élelmiszer-pazarlás és -veszteség komoly probléma a világon, becslések szerint 14 százalék még a forgalomba kerülés előtt tönkremegy, és a pazarlás mértéke ennél is nagyobb, miután megvásárolták az élelmiszereket. Ez pedig súlyosbítja a klímaváltozás okozta kihívásokat és rontja az élelmiszer-biztonságot. Szeptember 29-én ezentúl a tudatosabb felhasználásra és táplálkozásra, valamint a veszteségeket minimalizáló termesztési és szállítási módszerek bevezetésére hívják föl a figyelmet.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/FAO

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A vasban gazdag ételeket felgyorsítják a zsírégetést

A vas alapvető tápanyag az általános egészségünk és a gyorsabb fogyás szempontjából. Sajnos körülbelül 10 millió amerikai szenved vashiányban - köztük 5 millióan vashiányos vérszegénységben. A vérszegénység olyan tünetekkel jár, mint ingerlékenység, súlyos fáradtság, fejfájás, szapora szívverés, általános gyengeség, sőt hajhullás.

Különleges, melegkedvelő zöldségek

A saját veteményeskertben az a legjobb, hogy olyan növényeket is megtermeszthetünk, amikhez egyébként nem jutnánk hozzá boltokban, sőt gyakran még piacokon sem. Ezzel lehetőség nyílik szélesíteni a repertoárunkat, a változatos táplálkozás pedig előnyös... Ezk a zöldségek annyira szeretik a meleget, hogy külön örülnek annak, ha nyáron vetjük őket, és persze öntözéssel segítjük a gyors kikelést.

Egyszerű módszer, hogy ne a rigók szüreteljék le a szamócát

Hobbikertészként csak egészen apró területen van lehetőségem pár tő szamócát termeszteni. Azonban néhány éve nem sokat ettünk belőle, mivel a rigók minden hajnalban leszüretelték az éppen megérett szemeket. Eleinte hálóval próbáltam védeni őket, ami ugyan sikeres volt, de borzasztó macerás, és nem is túl esztétikus...

Alacsony zsír vagy alacsony szénhidrát: melyik a jobb?

Ha egészségesebb életmódra szeretnénk váltani, valószínűleg hallottunk már az alacsony zsírtartalmú és a szénhidrátcsökkentett étrendekről.

Káliumban gazdag gyümölcslevek

A szívbetegségek kockázata számottevően mérsékelhető bizonyos gyümölcslevek fogyasztásával, legalábbis ez derül ki a Harvard School of Public Health intézet egyik kutatásából.

Kizárólag helyi spárgát és szamócát kínál

A németországi Aldi Süd április eleje óta kizárólag német spárgát értékesít, május közepétől pedig csakis német szamócát tart, ezzel is támogatva a helyi gazdákat.

Embertelen körülmények a német ültetvényeken

A német ültetvényeken dolgozó idénymunkások olyan körülmények között dolgoznak, amelyek az emberi méltóságot csorbítják, derül ki az Oxfam nemzetközi humanitárius szervezet legfrissebb felméréséből.

Egy egész sor károsítónak kedvez az idő – növényvédelmi előrejelzés 22. hét

Alig van növényfaj, ami ne lenne levéltetves, rajzik az almamoly, fertőz a lisztharmat, mindent lerágnak a csigák, kezdődik a cseresznyelégy szezonja, és még hosszan sorolhatjuk. Egyedül a tűzelhalás nem fertőz még, de az időjárási feltételek ahhoz is egyre kedvezőbbek.

A Lufthansa szendvicsjáratai

A Lufthansa légitársaság új szolgáltatást vezetett be a külföldi útvonalakon: az utasok még leszállás előtt megvásárolhatják az el nem adott ételeket, amelyeket magukkal vihetnek - sokkal olcsóbban.

9 szénhidrát, amelyekre szükségünk van az étrendünkben

Bár a szénhidrátoknak rossz híre van, amiért túl gyorsan megemelik a vércukorszintet, nem minden szénhidrát egyforma. Míg a finomított szénhidrátokban és hozzáadott cukorban gazdag étrend összefüggésbe hozható a betegségek, köztük a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegségek fokozott kockázatával, néhány szénhidrátban gazdag élelmiszer hihetetlenül tápláló, és megvédheti az egészséget.