Back to top

Felhőkarcoló-barát az új paradicsomfajta

Az amerikai tudósok által kikísérletezett újfajta paradicsom bárhol termeszthető, környezetbarát és a NASA is érdeklődik utána.

Három génmódosítás után bogyók százai jelentek meg a miniatűr paradicsombokron, a termés pedig rekord gyorsasággal beérik. További előnye, hogy műtrágya nélkül is termeszthető nagyon kicsi területen, például egy felhőkarcoló tetején is.

Az amerikai Cold Spring Harbor laboratórium tudósai a kutatás során

arra törekedtek, hogy csökkentsék a növény méretét, hogy azok kis helyet foglaljanak el, de ugyanakkor nagy termést adjanak.

Eredményeiket a Nature Biotechnology című folyóiratban ismertették.

A módosított növény nagyon különbözik a tipikus, eddig ismert fajtáktól. Kis méretű paradicsom jelenik meg rajta, amelyek a miniatűr szárról induló rövid ágakon nőnek. A transzgenikus paradicsom még egy különlegességgel büszkélkedhet, nagyon gyorsan érett bogyó gyűjthető be a bokorról.

Fotó: cshl.edu

Az új paradicsomfajta kísérletezése során a tudósok három gént változtattak meg. Kettő módosítása után a növény növekedése korábban leáll, és gyorsabban virágzik. Egy másik megváltoztatott gén a szár hosszát szabályozza. Az íz és a méret tekintetében a kutatók az arany középutat választották. Az újfajta paradicsom mindössze 40 nap alatt érik be, és azonnal fogyasztható.

- Hibátlan alakúak, kicsi méretűek, jó ízűek, bár ez az egyéni ízléstől is függ - mondja a növény nemesítője, prof. Zach Lippman.

Ami a legfontosabb, hogy a kutatók szerint az ilyen paradicsom termesztése környezetbarát lenne.

"Ez a kísérlet megmutatja, hogyan lehet termést elérni nagy földterületek használata nélkül, vagy anélkül, hogy nagy mennyiségű műtrágyát használnánk, amelyek azután folyókba áramlanak. Ez lehet a városi mezőgazdaság egyik iránya,

helyi termelés és csökkentett szén-dioxid kibocsátás" - magyarázza a kutató.

Elvégre az új paradicsom még városi környezetben is jól érzi magát, akár átalakított raktárakban vagy konténerekben is termeszthető. Nem véletlen, hogy a NASA tudósai is érdeklődnek a növény iránt.

Forrás: 
farmer.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Akik látnak benne jövőt

A munkaerő hiánya mellett gyakran azért szűnik meg egy régóta működő kertészet, mert a nyugdíjba vonuló tulajdonosok családon belül nem tudják átadni a céget, és vevő sincsen rá. A fiatalok többségét ugyanis nem vonzza ez a tevékenység. Szerencsére vannak kivételek, jó példák.

Új GM-jelölési előírás az USA-ban

Január 1-jével megváltozott a genetikailag módosított összetevőket tartalmazó élelmiszerek jelölése az USA-ban.

Hatalmas jéghalkolóniát találtak a kutatók a Weddell-tengerben

Hatalmas, virágzó jéghalkolóniát fedeztek fel az Antarktisz körüli tengerfenéket vizsgáló kutatók.

Élelmiszerbiztonságot támogató kutatást végeztek uniós támogatással

Az élelmiszerbiztonságot támogató kutatást végeztek a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Kaposvári Campusán, a nemzetközi program keretében azt vizsgálták, hogy a kukorica feldolgozása során megjelenő, penészgombák által termelt méreganyag, a fumonizin mikotoxin milyen egészségi kockázatokkal jár az élelmiszerláncban.

Méhmérgezés ellen – ellenméreg-etetés?

A Nature Food nevű nemzetközi tudományos magazin 2021. májusi számában amerikai tudósok meglepő vizsgálatról számolnak be. A tudományos lapok színvonalának egyik jellemzője manapság, hogy nem olvasható el a teljes szöveg ingyen, legfeljebb, ha fizetünk érte. Ne adjon érte senki egy fillért se, nem éri meg! Mi megszereztük, és a nagyon „tudományos” vizsgálatról az alábbiakban beszámolunk.

Szokatlan alapanyagok

Bár a bor sokak szerint csak szőlőből készülhet, érdemes megkóstolni rendhagyóbb italokat is. Székely András készített már bort ananászból, cukkiniből, rebarbarából, fenyőhajtásból és a ganoderma gombával való ízesítés sem idegen tőle egy különleges zamat létrehozása érdekében.

Hét egyszerű lépés a tudatos étkezés felé

Változtassuk meg életmódunkat anélkül, hogy ténylegesen diétáznánk. Lehet, hogy nehéz elhinni, de már pár apró változtatással tehetünk az egészségünkért és elindulhatunk a tudatos táplálkozás felé vezető úton.

Örömforrás a szarvasgomba

A fekete szarvasgombának sok rajongója van, kiderült, akik szeretik valószínűleg nem csak a különleges ízét kedvelik, hanem a benne található boldogsághormon is erősíti a kötődésüket.

Másodpercek alatt kimutatható a vírus

A hajtató kertészek manapság az eddigieknél is kevésbé szívesen fogadnak érdeklődőket a növényházaikban. Nagyon tartanak ugyanis a paradicsom- és paprikaállományokat veszélyeztető ToBRFV kórokozótól. A paradicsom barna termésráncosodás vírus már hazánkban is több helyen megjelent. Laboratóriumi vizsgálattal igazolt jelenléte esetén a fertőzött növényállományt meg kell semmisíteni.

Pokol a szájban, avagy a világ legerősebb paprikája

A Scoville-skála a paprika csípősségét méri. A legutoljára nemesített csili paprika 3 millió Scoville egységet tartalmaz. Miért versengenek a nemesítők még mindig, hogy minél erősebb paprikát állítsanak elő?