Back to top

Felhőkarcoló-barát az új paradicsomfajta

Az amerikai tudósok által kikísérletezett újfajta paradicsom bárhol termeszthető, környezetbarát és a NASA is érdeklődik utána.

Három génmódosítás után bogyók százai jelentek meg a miniatűr paradicsombokron, a termés pedig rekord gyorsasággal beérik. További előnye, hogy műtrágya nélkül is termeszthető nagyon kicsi területen, például egy felhőkarcoló tetején is.

Az amerikai Cold Spring Harbor laboratórium tudósai a kutatás során

arra törekedtek, hogy csökkentsék a növény méretét, hogy azok kis helyet foglaljanak el, de ugyanakkor nagy termést adjanak.

Eredményeiket a Nature Biotechnology című folyóiratban ismertették.

A módosított növény nagyon különbözik a tipikus, eddig ismert fajtáktól. Kis méretű paradicsom jelenik meg rajta, amelyek a miniatűr szárról induló rövid ágakon nőnek. A transzgenikus paradicsom még egy különlegességgel büszkélkedhet, nagyon gyorsan érett bogyó gyűjthető be a bokorról.

Fotó: cshl.edu

Az új paradicsomfajta kísérletezése során a tudósok három gént változtattak meg. Kettő módosítása után a növény növekedése korábban leáll, és gyorsabban virágzik. Egy másik megváltoztatott gén a szár hosszát szabályozza. Az íz és a méret tekintetében a kutatók az arany középutat választották. Az újfajta paradicsom mindössze 40 nap alatt érik be, és azonnal fogyasztható.

- Hibátlan alakúak, kicsi méretűek, jó ízűek, bár ez az egyéni ízléstől is függ - mondja a növény nemesítője, prof. Zach Lippman.

Ami a legfontosabb, hogy a kutatók szerint az ilyen paradicsom termesztése környezetbarát lenne.

"Ez a kísérlet megmutatja, hogyan lehet termést elérni nagy földterületek használata nélkül, vagy anélkül, hogy nagy mennyiségű műtrágyát használnánk, amelyek azután folyókba áramlanak. Ez lehet a városi mezőgazdaság egyik iránya,

helyi termelés és csökkentett szén-dioxid kibocsátás" - magyarázza a kutató.

Elvégre az új paradicsom még városi környezetben is jól érzi magát, akár átalakított raktárakban vagy konténerekben is termeszthető. Nem véletlen, hogy a NASA tudósai is érdeklődnek a növény iránt.

Forrás: 
farmer.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Először klónoztak egeret fagyasztva szárított bőrsejtekből

Az áttörésnek számító eredmény megnyitja az utat ahhoz, hogy a jövőben állatok bőrsejtjeit "biztosítási kötvényként" tárolják, mivel ezekből klónok teremthetők, melyek fokozzák a fajok genetikai változatosságát, ha a kihalás fenyegeti őket.

A sivatagban is cél az önellátás

Az Egyesült Arab Emírségekben az áruházak és a fogyasztók hagyományosan a külföldi, elsősorban a nagy presztízsű holland paradicsomot vásárolják. A kormány azonban mindinkább elkötelezett az önellátás mellett, ösztönzik a helyi termesztést, hogy mérsékeljék az importfüggőségüket. Náluk a kihívást a forróság és a korlátozott vízmennyiség jelenti.

Vannak felfedező és „otthon ülő” kisnyulak is

Már beszámoltunk egy francia kísérletről, amelyben a nyulakat polccal felszerelt ketrecben helyezték el. Az anyaállatok a polc szintjén egy búvócsövön keresztül juthattak át egyik ketrecből a másikba, amikor az átjárást szabaddá tették. A kísérletet növendéknyulakkal is elvégezték.

A tőzegáfonya támogathatja a memóriát és az agy egészségét?

Egy új tanulmány szerint már napi 128 gramm tőzegáfonya támogathatja a memória és az agy egészségét, miközben csökkenti a "rossz" koleszterinszintet.

Paradicsomból műtrágya

Egy új kutatás annak a lehetőségét vizsgálja, hogyan lehet paradicsomból, pontosabban a növényi hulladékból műtrágyát készíteni. A műtrágyák ára az elmúlt időszakban az egekbe szökött, ráadásul számos termék gyártása nem környezetbarát és sok energiát igényel.

Üvegház: mindenből a legkorszerűbbet

Tavaly decemberben készült el a Bartucz család 9500 négyzetméteres korszerű üvegháza Kiskunfélegyházán. A hatalmas beruházásukhoz drénvíztisztító berendezés, valamint üvegháztető-mosó és -festő robot is tartozik. Ők is látják, tapasztalják a gazdasági nehézségeket, mégis előre tekintenek.

Összemennek a termékek, az áruk változatlan

Az élelmiszer- és háztartásiszer-gyártók csökkentik a termékeik kiszerelését, anélkül, hogy csökkentenék az árukat. A vécépapírtól a joghurton és kávén át a csipszig világszerte általánossá vált ez a trend. A jelenséget „zsugorflációnak” nevezik.

Lehetőségek a paradicsomhajtatásban

Nagy sikerrel rendezte meg a FruitVeB Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az első Magyar Paradicsom Napját Mórahalmon. Több mint 200 érdeklődő kísérte figyelemmel a paradicsomhajtatókat érintő témákról szóló előadásokat, kereste fel a 33 kiállítót, és a rendezvény kiváló alkalom volt a szakmai kapcsolatok ápolására, a tapasztalatok megosztására, véleménycserére is.

A diófogyasztás elősegítheti a bélrendszer és a szív egészségét

A dió nem csak egy finom nassolnivaló, hanem a kutatók szerint a bélrendszerünknek kedvező baktériumoknak is jót tesz, hozzátéve, hogy ezek a "jó" baktériumok a szív egészséges működését is segítik.

Széllel együtt, nem szemben

Új laboratórium létesült Magyarország legnagyobb kutatási célú szélcsatornájához. A szélcsatornával nemcsak a 70-80 km/h sebességű szél ereje tapasztalható meg, vagy egy repülőgép szárnyszegmens aerodinamikai tesztelése követhető nyomon. A Kármán Tódor Szélcsatorna Laboratóriumban a légköri áramlások hatásait egyaránt vizsgálják a természetes földfelszínre és az ember alkotta objektumokra.