0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Lejtmenetben a sertéstenyésztés Szerbiában

Jó hír, hogy Szerbiában megszűnt a sertéspestis elleni kötelező védőoltás, így 30 éves kényszerszünet után megnyílhat az Európai Unió piaca a szerbiai sertéstenyésztők és húsfeldolgozók előtt. Ugyancsak jó hír, hogy Szerbiában az afrikai sertéspestisnek jelenleg egyetlen fertőzési góca sincs. A rossz hír viszont az, hogy utoljára 1955-ben volt ilyen kevés disznó a nyugat-balkáni országban.

Harminc év után, 2019. december 16-án Szerbiában bejelentették, hogy megszűnt a sertéspestis elleni kötelező védőoltás. Ennek köszönhetően belátható időn belül lehetővé válik a disznó és a disznóhús szabad kivitele az EU-ba, illetve az uniós országok területén keresztül történő tranzitszállítás Oroszországba, valamint az orosz-belarusz-kazah vámszövetség országaiba, ami eddig nem volt lehetséges. A szerbiai mezőgazdasági minisztérium közleménye szerint ezzel megnyílik az út az ágazat szerbiai fejlődése előtt.

Ugyanakkor a klasszikus sertéspestis elleni védőoltás kötelezettségének megszüntetése jelentős megtakarítást hoz, tekintettel arra, hogy az ország éveken keresztül nagy pénzt költött az oltóanyag beszerzésére. A hír nagy jelentőségű, ugyanis a három évtized alatt becslések szerint mintegy 300 millió eurót veszített Szerbia azon, hogy nem lehetett jelen az EU piacán.

A hír kapcsán a belgrádi sajtó arról cikkezett, hogy a sertéspestis elleni kötelező védőoltást azért nem tiltották be korábban, mert nagyon erős volt a vakcinalobbi, aminek elemi érdeke volt az oltóanyag minél nagyobb mennyiségben történő behozatala.

Ezen állítólag 15 millió eurót kerestek, és a lobbinak a mezőgazdasági minisztériumban is voltak befolyásos emberei. Szakértők szerint a kötelező védőoltást korábban is megszüntethették volna, hiszen Szerbiában már 10 éve nem mutatták ki a fertőző betegséget. A 10 év alatt az ország 70 millió eurót költött a vakcina beszerzésére. Jól értesült újságírók azt is tudni vélik, hogy a mezőgazdasági minisztérium éveken át jóval nagyobb mennyiségben vásárolt védőoltást, mint amennyit a szerbiai sertésállomány indokolt volna. A hírre eddig nem reagált a minisztérium.

Az ügy kirobbantói azt is nehezményezik, hogy

a védőoltás-ügylet haszonélvezői ellehetetlenítették a sertéstenyésztőket, addig ugyanis, amíg a vakcina forgalomban volt, a szerbiai sertés és a belőle készülő termékek nem jelenhettek meg a nyugati piacon, így a kiszolgáltatott helyzetbe került tenyésztők a beszűkült hazai piacon voltak kénytelenek – ahogy tudtak – érvényesülni.

Ennek tudható be, hogy amíg 2011-ben 3,28 millió sertést tartottak nyilván Szerbiában, addig 2018-ra 2,78 millióra csökkent a számuk – számol be róla a Blic napilap. Ilyen kevés disznó utoljára 1955-ben volt Szerbiában. Jelenleg az ország termelői nem állítanak elő annyi sertést, amennyit a 7 millió lakos elfogyaszt. Ugyancsak elgondolkodtató, hogy az elmúlt két évben megkétszereződött a sertéshús behozatala Szerbiába, miközben a kivitel folyamatosan csökkent. És álljon itt még egy adat: Szerbiában 2019 első tíz hónapjában 7 százalékkal magasabb volt a sertéshúsból készült termékek behozatala, mint 2018 egészét véve.

Pillanatnyilag az országban az afrikai sertéspestisnek egyetlen fertőzési góca sincs – jelentette be Emina Milakara, a belgrádi mezőgazdasági minisztérium állategészségügyi igazgatóságának vezetője. Elmondta, hogy mindarról, amit a szerbiai illetékesek tettek az afrikai sertéspestis gócainak felszámolása érdekében, december elején az Európai Bizottság Szerbiába látogató munkacsoportját is részletesen tájékoztatták, és az európai szakértők helyeselték a szerbiai intézkedéseket. Emina Milakara jelezte: arról, hogy az afrikai sertéspestis már nincs jelen Szerbiában, hivatalosan értesítik az Európai Bizottságot és a térség összes országát, valamint Kínát, mely országgal júniusban sertéshúskiviteli megállapodást írtak alá a szerb kormány képviselői.

Ettől azonban még nem indul be áthatóan a szerbiai sertésexport. Milan Prostran agrárközgazdász a minap rávilágított arra, hogy a sertéspestis (nem az afrikai) elleni védőoltás megszüntetését követően még 3 évnek kell eltelnie ahhoz, hogy Szerbia sertést vagy sertéshúst szállíthasson az unióba. Jelenleg, az afrikai sertéspestis megjelenése miatt, csak azok a sertésből készült termékek szállíthatók ki, amelyeket 80 Celsius-foknál melegebb hőkezelésnek vetettek alá.

Az Agrárminisztérium kapcsolatrendszerében lévő külhoni ma­­gyar gazdák programjairól a www.hatartalangazda.kormany.hu honlap tájékoztat.

Szerbiában most azzal a lehetőséggel bódítják a sertéshizlalókat, hogy hatalmas lehetőséget jelent számukra, hogy Kínában az afrikai sertéspestis miatt megfeleződött a sertésállomány. Így – állítólag – egész Kína a szerbiai termelőkre vár. Sok ilyen jóslat elhangzott már a bérces Balkánon…

Forrás: Magyar Mezőgazdaság