Back to top

Fontos változások borászok figyelmébe

Január 4-én hatályba lépett egy AM rendelet, amely két, a szőlőtermesztőket, illetve borászatokat érintő jogszabályt is módosít, olvashatjuk a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának honlapján. Az egyik a pezsgő-veszteségnormákkal, valamint az elektronikus pincekönyv használatának bejelentésével kapcsolatban tartalmaz változásokat, a másik pedig a borkészítésre alkalmas szőlőfajták osztályba sorolásával kapcsolatban.

Fotó: Pixabay
A karácsony előtt megjelent, és január 4-én hatályba lépett 65/2019. (XII. 20.) AM rendelet módosította a borászati termékek egységes bizonylatolási, nyilvántartási és elszámolási rendjéről szóló 27/2011. (IV. 12.) VM rendeletet.

Az egyik leglényegesebb újdonság, hogy – a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa kezdeményezésére –

bevezette a pezsgőkészítéshez kapcsolódó technológiai veszteséget.

A HNT 2018 őszén kezdeményezte a jogszabály változását a Pénzügyminisztériumnál és az Agrárminisztériumnál. Az eltelt időben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal jövedéki szakemberei próbatermelések során validálták a HNT javaslatában megfogalmazott veszteségeket, melyek termelési tapasztalatokon alapulnak – olvasható a HNT honlapján. Ott megtekinthető az érintett jogszabály teljes szövege is, itt az ide vonatkozó részt idézzük.

A jogszabály (4) bekezdése szerint tehát „pezsgő, minőségi pezsgő, minőségi illatos pezsgő és habzóbor előállításakor

a) a palackozott és nem palackozott pezsgő esetén az elszámolási időszak nyitókészlete és az elszámolási időszakban bevételezett mennyiség együttes összegének elszámolási időszakonként legfeljebb 1,0%-a;

b) a palackba töltött pezsgő mennyiségének legfeljebb 3%-a;

c) adófelfüggesztéssel történő szállítás esetén a kiszállított nem palackozott pezsgő mennyiségének 0,5%-a, illetve a palackozott pezsgő mennyiségének legfeljebb 0,25%-a;

d) a palackos erjesztésű és érlelésű pezsgő esetén a seprőről történő elválasztás esetén az elválasztást megelőző mennyiség legfeljebb 13%-a;

e) a palackos erjesztésű pezsgő esetén az erjesztő palack ürítése során az ürítést megelőző mennyiség legfeljebb 8%-a számolható el veszteségként”.

A rendelet szabályozza továbbá, hogy a pincészeteknek az elektronikus pincekönyv használatát be kell jelenteni az illetékes hegybírónak,

aki tájékoztatja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt.

Fotó: Pixabay
Átmeneti szabály, hogy akik 2017. július 1. és 2020. január 4. között vették használatba az elektronikus pincekönyvet, azoknak 2020. február 29-ig, utólagosan kell megtenniük a bejelentést a borászati üzem helye szerint illetékes hegybíró részére.

Ugyancsak a már említett, karácsony előtt megjelent január 4-én hatályba lépett 65/2019. (XII. 20.) AM rendelet módosítja a borkészítésre alkalmas szőlőfajták osztályba sorolásáról szóló 56/2014. (IV. 30.) VM rendeletet. Eszerint

az osztályba sorolt fajták jegyzéke kibővült a Castellum (Panonija), az Ister (Bácska), a Messiás, a Paulus, a Sylver, valamint a Vitalis fajtákkal.

A rendelet lehetőséget ad arra, hogy a Cserszegi fűszeres szinonim elnevezéseként a Carolis blanc is használható legyen – tájékoztatja tagjait a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/HNT

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Borjour Magnum: az év legnagyobb beltéri borkóstolója!

Igazi Kánaán: 220 magyar borászat, több mint 1000 kóstolható bor a Millenárison. Az idei, 11. Borjour Magnum elkényeztette a borbarátokat. Nem csak a széles választék, de a kísérő programok is ínyencségnek számítottak.

Mi vár ránk a tavalyi ellentmondásos szőlőszezon után?

A lisztharmatnak a korai kitavaszodás kedvezett, a peronoszpórának a csapadékos május, a botrítisznek pedig mindez együtt… Mi vár ránk ezek után az idén? Jól tesszük, ha bármilyen meglepetésre felkészülünk, lélekben és szakmailag egyaránt.

Töpörtyűre forralt bor

A töpörtyű – elegánsabb nevén tepertő – finom, sokak által kedvelt és kiválóan csúszik rá a forralt bor. Mindez az erről az ételről és italról elnevezett zalaszántói hagyományőrző fesztiválon is beigazolódott, amit negyedik alkalommal rendeztek meg a településen.

Változnak az uniós támogatások

Jelentős változásokra kell felkészülniük a gazdálkodóknak az új európai uniós támogatási időszakban, és azt már most biztosra vehetik a termelők, hogy csak akkor juthatnak majd területalapú támogatáshoz, ha eleget tesznek a környezeti szempontból előnyös gazdálkodás feltételeinek - írta pénteki számában a Magyar Nemzet.

Több lábon álló biogazdaság

Vajon mekkora jelentőséggel bír ma az a tény, hogy Kárpátalján a vele szomszédos négy ország mindegyikéhez képest, bő két évtizedes késéssel épültek fel az első szupermarketek? Mert mostanra nyilvánvalóvá vált, hogy ahol ezek az áruházláncok megjelentek, ott gyorsan átalakultak a vásárlási szokások.

Szuperprémium választék és natúr borok az idei VinCE Budapesten

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség. A mesterkurzusokon válogatott nemzetközi tételek kerülnek a poharakba, a kiállítótérben pedig kiemelt figyelmet kapnak az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő natúr borok.

A klímaváltozás hatása az Olaszrizling termelési lehetőségeire

A nagy sikerű "Olaszrizling Szerintünk" eseményt idén is Csopakon rendezték meg. Két helyszín, a Jásdi Borterasz és Szent Donát Birtok adott otthont a sétálókóstolónak, borásztalálkozónak.

A jövőben is számos intézkedés segíti a gazdálkodókat

A mezőgazdasági támogatások kifizetésének elmúlt hét évének tapasztalatairól, a Közös Agrárpolitikával kapcsolatos aktuális kérdésekről, valamint az öntözésfejlesztés, a birtokpolitika, valamint az osztatlan közös tulajdon megszüntetésének hazai szabályozási helyzetéről is beszélt az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a Hévízen tartott agrárkonferencián.

„Jó, ha meg van vetve a bor ágya”

„A falusi emberek, ha idejük engedte, elmentek a hegyre, ott összejöttek a szomszédok, beszélgettek és borozgattak. Az iváshoz szerettek felkészülni, úgy is mondták: jó, ha meg van vetve a bor ágya.” Somogyi Zoltán fogalmazta meg ekképpen a gyenesdiási Darnay-pince létének és üzemeltetésének mottóját.

Steingrube nakkösség

A selmeci akadémián a kiegyezés után a magyar lett a hivatalos nyelv, és a hazafias felbuzdulás következtében egyre több lett a magyar hallgató, míg a monarchia többi országainak diákjai és a külföldiek fokozatosan elmaradoztak. A magyar szellemben szervezett és irányított akadémiai ifjúság megtartotta a régi hagyományok szép szokásait, humoros mókáit.