Back to top

Fontos változások borászok figyelmébe

Január 4-én hatályba lépett egy AM rendelet, amely két, a szőlőtermesztőket, illetve borászatokat érintő jogszabályt is módosít, olvashatjuk a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának honlapján. Az egyik a pezsgő-veszteségnormákkal, valamint az elektronikus pincekönyv használatának bejelentésével kapcsolatban tartalmaz változásokat, a másik pedig a borkészítésre alkalmas szőlőfajták osztályba sorolásával kapcsolatban.

Fotó: Pixabay
A karácsony előtt megjelent, és január 4-én hatályba lépett 65/2019. (XII. 20.) AM rendelet módosította a borászati termékek egységes bizonylatolási, nyilvántartási és elszámolási rendjéről szóló 27/2011. (IV. 12.) VM rendeletet.

Az egyik leglényegesebb újdonság, hogy – a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa kezdeményezésére –

bevezette a pezsgőkészítéshez kapcsolódó technológiai veszteséget.

A HNT 2018 őszén kezdeményezte a jogszabály változását a Pénzügyminisztériumnál és az Agrárminisztériumnál. Az eltelt időben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal jövedéki szakemberei próbatermelések során validálták a HNT javaslatában megfogalmazott veszteségeket, melyek termelési tapasztalatokon alapulnak – olvasható a HNT honlapján. Ott megtekinthető az érintett jogszabály teljes szövege is, itt az ide vonatkozó részt idézzük.

A jogszabály (4) bekezdése szerint tehát „pezsgő, minőségi pezsgő, minőségi illatos pezsgő és habzóbor előállításakor

a) a palackozott és nem palackozott pezsgő esetén az elszámolási időszak nyitókészlete és az elszámolási időszakban bevételezett mennyiség együttes összegének elszámolási időszakonként legfeljebb 1,0%-a;

b) a palackba töltött pezsgő mennyiségének legfeljebb 3%-a;

c) adófelfüggesztéssel történő szállítás esetén a kiszállított nem palackozott pezsgő mennyiségének 0,5%-a, illetve a palackozott pezsgő mennyiségének legfeljebb 0,25%-a;

d) a palackos erjesztésű és érlelésű pezsgő esetén a seprőről történő elválasztás esetén az elválasztást megelőző mennyiség legfeljebb 13%-a;

e) a palackos erjesztésű pezsgő esetén az erjesztő palack ürítése során az ürítést megelőző mennyiség legfeljebb 8%-a számolható el veszteségként”.

A rendelet szabályozza továbbá, hogy a pincészeteknek az elektronikus pincekönyv használatát be kell jelenteni az illetékes hegybírónak,

aki tájékoztatja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt.

Fotó: Pixabay
Átmeneti szabály, hogy akik 2017. július 1. és 2020. január 4. között vették használatba az elektronikus pincekönyvet, azoknak 2020. február 29-ig, utólagosan kell megtenniük a bejelentést a borászati üzem helye szerint illetékes hegybíró részére.

Ugyancsak a már említett, karácsony előtt megjelent január 4-én hatályba lépett 65/2019. (XII. 20.) AM rendelet módosítja a borkészítésre alkalmas szőlőfajták osztályba sorolásáról szóló 56/2014. (IV. 30.) VM rendeletet. Eszerint

az osztályba sorolt fajták jegyzéke kibővült a Castellum (Panonija), az Ister (Bácska), a Messiás, a Paulus, a Sylver, valamint a Vitalis fajtákkal.

A rendelet lehetőséget ad arra, hogy a Cserszegi fűszeres szinonim elnevezéseként a Carolis blanc is használható legyen – tájékoztatja tagjait a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/HNT

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Smash, a mezőgazdasági robot

A japán Yanmar kifejlesztett egy autonóm moduláris robotplatformot, amelynek első modelljét elsősorban szőlőültetvényekre optimalizálták.

Az egri hegybíró kapta Dobó kardját

Dobó Kardja-díjban részesült Tarsoly József, egri hegybíró. A várkapitány kardjának hiteles másolatát azoknak ajándékozzák, akik sokat tesznek a városért, jó hírét keltik Egernek.

Löszön termett bor, bemutatkozott a Vida Borbirtok új bora

Szekszárd maga a zegzugos sokszínűség. Ez adja borainak jellegzetes, megfejthetetlen varázsát. Rejtőzködő borvidék, messziről csak egy dombsor, közelebb kell jönni, hogy feltáruljanak a szurdokokban megbújó pincék, a dombokra felfutó szőlősorok.

Sorsfordító év lehet az idei a magyar vidék életében

Sorsfordító év lehet az idei a magyar vidék életében, és nemcsak a koronavírus okozta nehézségek miatt, hanem mert „a vírus megmutatta, hol a helyünk: sok magyar hazatért az anyaföldhöz fordulva” – hangzott el a IV. Földművesek Napja ünnepségén.

Melyik a legkorábban palackba kerülő bor? Hát a Csabagyöngy.

Melyik a legkorábban palackba kerülő bor? Hát a Csabagyöngy. Szeptember közepén már megtalálható a boltok polcain. Zajlik a szüret, csúcsüzem van a feldolgozókban. Ilyenkor vizsgáznak a szőlőtermelők, egész évi munkájukról számot adnak. A hírek szerint mint minőségben, mint mennyiségben jó évjárat elé nézünk. Részletek a Borászati Füzetek legfrissebb számában.

A HNT elkötelezett a biológiai alapok megújításában: piacszervezési intézkedés a Borszőlő Szaporítóanyagtermelési Alapról

A 2016. decemberben a HNT által elfogadott ágazati stratégia alapvető célkitűzésként fogalmazta meg a szőlőtermesztés biológiai alapjainak fejlesztését és megőrzését. A kutató szakemberek és a termelők visszajelzések alapján erősíteni szükséges a szaporítóanyag előállítás növényegészségügyi ellenőrzését mind az alany- és a törzsültetvényekben, valamint az oltványtermesztőknél.

Elindult a Wines of Hungary – Personally, a magyar bor hivatalos közösségi média oldala

Az Agrármarketing Centrum (AMC) szorosan együttműködve a Magyar Turisztikai Ügynökséggel (MTÜ) Wines of Hungary - Personally név alatt indította el bormarketing tevékenységét a közösségi média felületeken, melynek célja a magyar borok népszerűsítése az európai és a kontinensen túli piacokon.

Érden vannak borospincék?

A legtöbb érdi még csak nem is hallott arról, hogy a település jelentős pincesorral rendelkezik. Sőt, hogy minaretje, vára és kastélya is van, és a leghosszabb Duna partszakaszt ugyancsak magáénak tudhatja. Honnan is ismernék, hiszen a település – a főváros szomszédságának köszönhetően – leginkább alvóváros jelleget öltött.

Ahol nem a vad szüretel

Innen már nem lehet tovább magyarázni, szüretben a szőlő megmutatja, milyen gazdája volt, s miként hatott rá az évjárat. A tavalyi évhez képest kicsit később kezdődött a betakarítás, s még sokat alszik kint a szőlő, de a gazdák szavaiból bizakodás tűnik ki.

Veszélyben a bogyósok, sok a gond a dióval – Növényvédelmi előrejelzés, 38. hét

Általános gond ebben az időszakban, hogy a darázsrágta gyümölcsön azonnal megjelennek a gombás betegségek; de még ennél is nagyobb kárt tesz a tömegesen jelen lévő pettyesszárnyú muslica, a védekezés gyakorlatilag eredménytelen ellene. Eredményesen megelőzhetjük ugyanakkor a cseresznye- és a meggyfák idő előtti lombvesztését, ha kontakt hatású készítményekkel védekezünk a blumeriellás levélfoltosodás ellen.